In dit recept spelen alweer de zomerse mediterrane groenten een rol. Ik ben gek op tomaten en aubergine waarbij paprika’s, uien en ook zoete aardappelen dit perfect aanvullen. Natuurlijk kan je courgette gebruiken of andere groenten zoals venkelknol, champignons en wortel. Hou er wel rekening mee dat zoete aardappelen en een zetmeelhoudende knol „zwaarder” verteerd worden dan de groente in dit gerecht. De zoete aardappelen zijn heel erg gezond en een beter alternatief voor gewone aardappelen, maar leveren wel meer koolhydraten en calorieën dan bijvoorbeeld de aubergine of de tomaten.
Ratatouille (wordt ook wel Ratjetoe genoemd) is een Frans gerecht dat veel varianten kent. Eenvoudig, smaakvol en gezond. Het bestaat uit verschillende gestoofde en grof gesneden groenten, die vooral in het Zuid Franse gebied vaak bereid en gegeten worden. Meestal bevat Ratatouille als basisingrediënten tomaten, aubergine, courgette, ui en knoflook. Het wordt over het algemeen in een pan of in de oven klaargemaakt.
De combinaties waarmee je dit gerecht kan eten en serveren zijn eindeloos. Het is heerlijk als het warm is met pasta, quinoa of polenta. Op kamertemperatuur is het fantastisch te combineren met gekruimelde feta- of geitenkaas. En bij deze zomerse periode past het bij de lunchtafel als salade, met eventueel ciabatta of/en rauwkost salade. Het liefst met verse kruiden zoals koriander of peterselie, grof gesneden. Een dag na het klaarmaken smaakt de ratatouille nog lekkerder doordat je het hebt laten trekken. Maar meestal blijft er niets over 😉
Wat heb je nodig? 1 grote, stevige aubergine, in blokjes gesneden (hoef niet geschild te worden) * 3 middelgrote Romatomaten of 2 grote vleestomaten * 1 rode/oranje/gele paprika, in blokjes gesneden * 1 kleine zoete aardappel („bataat”), in kleine blokjes gesneden * 2 el tomatenpuree of Passata * 1 grote ui, gewone of rode, in ringen gesneden of grof gehakt * 2 knoflookteen, fijn gehakt * zout, zwarte peper naar smaak * 1 tl honing/dadelstroop/bruine rietsuiker * een handje vol gesneden koriander, basilicum of peterselie * olijfolie om te bakken
Bereiding:
- Verhit in een grote koekenpan of in een wok op middelhoog vuur de olie en fruit de ui glazig tot lichtbruin, 2 tot 3 minuten. Voeg de knoflook toe en laat dit nog een minuut meebakken. Haal de uien en knoflook uit de pan.
- Bak de aubergine in de hete pan 2 tot 3 minuten lichtbruin. Roer regelmatig. Voeg de paprika- en de zoete aardappelenblokjes toe en bak mee op middelhoog vuur.
- Voeg het zout, de peper en de suiker of honing toe. Roer dit met de groenten nog twee minuten.
- Zet nu het vuur laag en voeg de tomatenpuree toe. Bak hem met de rest van de groenten en laat het nog 10 minuten, zonder een deksel, pruttelen. Deze tijd is nodig om de tomatenpuree te laten ontzuren.
- Voeg tenslotte de tomatenblokjes toe en laat deze nog 5 minuten af en toe roerend meekoken. Proef en breng zo nodig nog op smaak met kruiden.
Bon appétit