“Rauwe” koekjes met noten en havermout

Deze koekjes zijn dé koekjes voor jou. Zeker als je van de smaak van deeg houdt, maar zonder schuldgevoelens en buikpijn ervan wilt genieten. Zonder bakken en zonder gedoe…

DSC_2009 Er zitten geen eieren, bloem en boter in. Ze zijn met Agavesiroop of honing gezoet. Met gewone suiker lukken ze toch niet. Deze rauwe koekjes zijn gezond dankzij de pure, ongebrande noten, de havermout en de cranberry’s (of…chocola). Bomvol met vitaminen en essentiële vetten, maar ook rijk aan voedingsvezels. Heb ik al gezegd hoe eenvoudig zijn ze om te maken??

DSC_1792 Je hoeft ze niet te koken of te bakken, maar laat ze in de diepvries hard worden. Verder kan je creatief zijn met het resultaat: je mag de koekjes gewoon in vierkantjes snijden of met de handen rollen. Rol ze bijvoorbeeld door sesamzaadjes, gemalen kokos of…chocola.

DSC_1983 Ingrediënten (voor ongeveer 30 koekjes): 200 gr amandelen/hazelnoten/cashewnoten (liefst geen andere soorten noten en sowieso zonder de vliesjes) * 60 gr havermoutvlokken * 3 el honing/maple syrup, geen suiker (met deze krijg je geen goed “deeg”) * 50 gr cranberry’s/rozijnen/pure chocolade stukjes * 1 tl Chiazaad (optioneel) * 1/4tl zout (belangrijk om de zoete smaak te benadrukken) *  1tl vanille extract * optioneel: nog 1 el zachte kokosolie/roomboter/sesampasta voor nog malsere koekjes 

Bereiding: doe de noten (zonder vliesjes anders krijgen de koekjes een onsympathieke bruine kleur) en de havermout in de keukenmachine. Let op dat je de juiste hoeveelheden er in doet.

DSC_1811 Zet het apparaat aan en laat het op hoge snelheid twee minuten werken. Je mag het af en toe stoppen alleen om de kom “schoon te maken” met een spatel. Je krijgt hele kleine kruimels, nog geen “deeg”. Verder mixen heeft geen zin.  Voeg dan de siroop of de honing toe en vervolgens zout. Mix nog 30-45 sec totdat het als deeg er uit begint te zien. Niet langer. Gebruik overigens geen Mailepsiroop, omdat deze te overheersend qua smaak wordt in dit recept! Voeg dan de toevoegingen zoals in dit geval de cranberry’s en de Chiazaadjes en meng nog even door elkaar, met een vork of met de handen. Haal het “deeg” uit de kom en gebruik 2 vellen bakpapier of plastic folie om het plat of er balletjes van te maken.

DSC_1853 Zet zo in de diepvries voor minimaal één uur. Dan kan je het snijden in blokjes/reepjes.

DSC_1892 Haal het stuk uit de diepvries en snij het met een goed mes of met een pizzames (de randjes worden wel dan minder fijn) zoals jij wilt.

DSC_1935 Zet terug in de diepvries en haal 10-15 minuten voor het serveren uit de diepvries. Het wordt koud geserveerd en kan zelfs in ijs worden gemixed.

DSC_2021   En met als alternatief in een balletjes vorm, hier met gesmolten pure chocolade…YUMMMM!

Geniet, en laat ook jouw kinderen er ook eentje proeven want ze zouden deze ongetwijfeld ook lekker vinden 😉

Rauwe koekjes met noten en havermout
Serves 30
Heerlijke en gezonde koekjes zonder bakken en zonder gedoe!
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
1 hr
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
1 hr
Ingrediënten
  1. • 200 gr amandelen/hazelnoten/cashewnoten (liefst geen andere soorten noten en sowieso zonder de vliesjes!)
  2. • 60 gr havermoutvlokken
  3. • 3 el honing/maple syrup, geen suiker (met deze krijg je geen goed “deeg”)
  4. • 50 gr cranberry’s/rozijnen/pure chocolade stukjes
  5. • 1 tl Chiazaad (optioneel)
  6. • 1/4tl zout
  7. • 1tl vanille extract
  8. • optioneel: nog 1 el zachte kokosolie/roomboter/sesampasta voor nog malsere koekjes
Bereiding
  1. Doe de noten (zonder vliesjes anders krijgen de koekjes een onsympathieke bruine kleur) en de havermout in de keukenmachine. Let op dat je de juiste hoeveelheden er in doet.
  2. Zet het apparaat aan en laat het op hoge snelheid twee minuten werken. Je mag het af en toe stoppen alleen om de kom “schoon te maken” met een spatel. Je krijgt hele kleine kruimels, nog geen “deeg”. Verder mixen heeft geen zin.
  3. Voeg dan de siroop of de honing toe en vervolgens zout. Mix nog 30-45 sec totdat het als deeg er uit begint te zien. Niet langer.
  4. Voeg dan de toevoegingen zoals de cranberry’s, chocoladestukjes of/en de Chiazaadjes en meng nog even door elkaar, met een vork of met de handen.
  5. Haal het “deeg” uit de kom en gebruik 2 vellen bakpapier of plastic folie om het plat te maken.
  6. Zet zo in de diepvries voor minimaal één uur. Dan kan je het snijden in blokjes/reepjes.
  7. Haal het stuk uit de diepvries en snij het met een goed mes of met een pizzames (de randjes worden wel dan minder fijn) zoals jij wilt.
  8. Zet terug in de diepvries en haal 10-15 minuten voor het serveren uit de diepvries.
Notities
  1. Maak er eens balletjes van voordat het "deeg" de diepvries in gaat, en rol ze bijvoorbeeld door cacaopoeder, gemalen kokos of fijne stukjes noot.
Adapted from Bazekalim.com
Adapted from Bazekalim.com
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0928

26 Reacties

  1. Leuk, Irma! hou me op de hoogte of je ze lekker vond (-; Voor een verjaardagsfeestje zou ik chocolade ipv cranberry’s gebruiken, of er balletjes van maken en door…cacao of hagelslag rollen. Dan zijn ze écht feestelijk.

    Groetjes, Naomi

  2. wat is het nut van de chiazaadjes? Kan je deze ook weglaten of door iets anders vervangen. 6euro voor een zakje terwijl je maar een theelepeltje nodig heb is een beetje jammer.

    1. Chiazaadjes hebben waarschijnlijk veel gezondheidsvoordelen maar je kunt ze ook gerust weglaten! Ik zou wel cranberry’s/rozijnen/chocola toevoegen, dit zijn wel hier onmisbaar. Lees hier als je meer over Chiazaad wilt weten, feiten en fabels. Groetjes, Naomi

  3. Hij staat in de vriezer… ik ben benieuwd! Als het in stukjes gesneden is en ik mij kan bedwingen alles in een keer op te eten, moet ik ze dan ook bewaren in de vriezer? Lijkt me een beetje koud en ijzig om ze dan te eten… of is dat juist de bedoeling?

    1. Wat leuk Saron. De koekjes die je niet op hebt moet je idd terug in de diepvries doen. Zodra je er eentje (of meer…) wilt eten moet je ze uit de diepvries halen en na 10-15min zijn ze op hun best. Ik heb ook een paar blokjes in de koelkast bewaard, ze zijn ook lekker maar worden dan zacht(er).
      Groetjes, Naomi

      1. Dankjewel. Heb ze zojuist in de vriezer gezet. Op welk moment gaan de rozijnen en chocolade er in?
        Ben heel benieuw wat t gaat worden……

        1. Jij bedank Peter! dankzij jouw reactie is het mij doorgedrongen dat ik het niet heb geschreven, in het recept. Nu aangepast: de toevoegingen zoals de chocolade of rozijnen voeg je als het deeg klaar is maar voordat het naar de diepvries gaat. Je meng ze nog door het deeg en dan kan je het plat maken (of er balletjes van maken). Hopelijk zijn jouw koekjes toch lekker geworden (-;

  4. Heb het recept geprobeerd, vanille vergeten. Die doe ik er de volgende keer echt wel bij hoewel het zo ook heel goed te eten is, echt lekker. De deeg bleef kruimelen, kan dat komen om dat ik “gemixt” heb in de machine waar ik ook de noten in heb gehakt?

    1. Dankjewel Ann enne…inderdaad Maple syrup, bedankt ;-). Juist deze moet je hier niet gebruiken, anders krijg je niet de binding die hier nodig is om een “deeg” te krijgen. Groetjes, Naomi

        1. Excuses Ann, zie deze reactie van jou nu pas! En is het gelukt, jouw tienzoons te verleiden met deze koekjes…? Mijn (tien)dochter vindt ze lekker maar heeft nog (helaas…) voorkeur voor Oreokoekjes, en de rest van het gezin is er wel dol op ;-). Groetjes en bedankt, Naomi

    1. Hoi Helma, heet deeg wordt inderdaad korrelig (hele kleine korrels), maar dankzij de Agavesiroop of de honing “plakt” het en hoort het ook stevig te worden en niet uit elkaar vallen. Voordat dat je het deeg in de koelkast doet koelkast doet moet je het wel heel goed drukken met de handen en bakpapier of plasticfolie. Zo blijft hij stevig en kan je het in blokjes snijden na minstens 1 uur. Ik heb deze koekjes heel veel keer gemaakt, het is eigenlijk een makkelijk en de (kleine) moeite waard.
      Wat de zoetigheid betreft: je kan gewoon minder honing/siroop toevoegen, dan zijn de koekjes nóg gezonder.
      Groetjes, Naomi

  5. Zoooo deze zijn lekker! En zo eenvoudig om te maken. Heb er pure chocolade toegevoegd, geen chia en geen cranberries. Echt heerlijk!
    Bedankt voor dit recept,

    Groetjes, Nel

  6. Heerlijk die koekjes, makkelijk ook om te maken, mijn dochter vindt ze ook lekker, doet een beetje denken aan koude mueslireep. Leuk bedacht.

    Groetjes Astrid en Sacha van den Akker

    1. Hoi Inge, in de diepvries kunnen ze zeker een maand bewaard worden. In de koelkast een paar dagen. Meestal zijn ze veel eerder op 😉
      Succes ermee!

  7. Wat leuk om te horen Creatine en jaaa…ze zijn verslavend, ook omdat ze zo klaar zijn en natuurlijk lekker (dubbele mening 😉 ). Ik zie het recept op jouw site, leuk! ga zo verder rondstruinen in jouw blog.
    Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.