Kijk wat een feest aan tafel van kleur, geur en….smaak!
Waarom hummus, en waarom maak je het zelf? Hummus is een “top gerecht”. Het is rijk aan voedingsvezels, calcium, ijzer en enkelvoudige vetzuren (de gezondste). De combinatie van peulvruchten (kikkererwten), zaadjes (sesam), citroensap, knoflook en kruiden op brood zorgt er voor dat je een volledige maaltijd binnenkrijgt met alle voedingsstoffen. Het is in het bijzonder gezond voor mensen met Diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Dit komt door de hoge hoeveelheid voedingsvezels en goede vetten. De kant-en-klare hummuspasta’s zijn zeker ook lekker, maar er wordt altijd olie en conserveringsmiddelen toegevoegd. De houdbaarheid van verse hummus is maximaal 3 dagen in de koelkast, het kan dus niet anders.
Dus het liefst zelf maken enne….met gedroogde kikkererwten voor de beste smaak. Geloof me, het scheelt echt.
Bereiding: Spoel de kikkererwten een paar keer af. Gooi eventueel alle donkere en beschadigde erwten, stenen en gruis weg. Spoel af totdat het water helemaal helder is. Laat ze vervolgens minstens 6 uur weken in veel water (zo’n 2 liter) en spoel ze vervolgens goed af. Bij warm weer liefst in de koelkast weken. Doe ze vervolgens in een pan met voldoende water (ca 5cm hoger dan de erwten zelf), zonder zout (ander duurt de kooktijd nog langer). Breng het water aan de kook en schep het schuim af. Laat nog 5-10min koken en herhaal dit opnieuw. Voeg de natriumbicarbonaat/zuiveringszout toe en roer goed door. De natriumbicarbonaat zorgt ervoor de kooktijd veel korter wordt. Laat de kikkererwten ongeveer 1 uur zacht koken. Blijf het schuim afscheppen. Je weet dat ze klaar zijn als je ze met de vingers makkelijk fijn kan knijpen en ze smelten echt in jouw mond. Laat de pan een beetje afkoelen en haal de kikkererwten eruit. Gooi het kookwater niet weg, die heb je straks nodig. Nu mag je zelf kiezen, of door te gaan naar de keukenmachine-fase of de velletjes los te maken.
Het is niet erg als je die niet er uit haalt maar de smaak is fijner zonder de velletjes en je maakt het makkelijker voor jouw darmen. Als je kikkererwten met een theedoek droog wrijft, worden de velletjes makkelijk verwijdert.
Voeg nu beetje bij beetje het kookwater (1-1,5 glas) toe en maak het zo fijn of grof als jij zelf wilt. Hij wordt nog zachter als je de rest van de ingrediënten straks toevoegt.
Breng op smaak met komijnpoeder en zwarte peper, en eventueel met nog meer citroensap of zout. Je kan hem ook op smaak brengen met cayennepeper, pikante paprikapoeder fijn gehakte koriander of peterselie (het liefst platte peterselie die sterker van smaak is). Garneer met verse kruiden, met kikkererwten en eventueel met tahindressing of olijfolie. Serveer met warme pitabroodjes, Turks brood of wraps.
Eet smakelijk!
- 250 gram gedroogde kikkererwten
- 2-3 tenen knoflook
- sap van 1 citroen
- ½ theelepel komijnpoeder
- 250 gram tahin (sesampasta)
- ca 100ml kookvocht van de kikkererwten (niet het weekvocht)
- 1 tl zout
- Om te garneren: zwarte peper, paprikapoeder peterselie of koriander, grof gehakt
- Spoel de kikkererwten een paar keer af. Gooi eventueel alle donkere en beschadigde erwten, stenen en gruis weg. Spoel af totdat het water helemaal helder is.
- Laat ze vervolgens minstens 6 uur weken in veel water (zo’n 2 liter) en spoel ze vervolgens goed af. Bij warm weer week ze in de koelkast.
- Doe ze in een pan met voldoende water (ca 5cm hoger dan de erwten zelf), zonder zout - anders duurt de kooktijd nog langer. Breng het water aan de kook en schep het schuim af. Laat nog 5-10min koken en herhaal dit opnieuw.
- Voeg de natriumbicarbonaat/zuiveringszout toe en roer goed door. Laat de kikkererwten ongeveer 1 uur zacht koken. Blijf het schuim nog een paar keer afscheppen. Als het schuim dik en gelig wordt zijn de erwten in principe klaar. Je weet zeker dat ze klaar zijn als je ze met de vingers makkelijk fijn kan knijpen en smelten ze echt in jouw mond.
- Laat de pan een beetje afkoelen en haal de kikkererwten eruit. Doe nu de nog een beetje warme kikkererwten in een keukenmachine en zet het 30 seconden ongeveer aan.
- Voeg nu beetje bij beetje het kookwater (1-1,5 glas) toe en maak het zo fijn of grof als jij zelf wilt. Hij wordt nog zachter als je de rest van de ingrediënten straks toevoegt. Doe de hummuspasta in een grote kom en voeg nu de tahinpasta en het zout toe. Meng met een houten lepel.
- Voeg nu de komijn en de uitgeperste knoflook en ten slotte de citroensap. Meng goed alles door elkaar.
- Breng op smaak met komijnpoeder en zwarte peper, en eventueel met nog meer citroensap of zout.
- Je kan de hummus ook op smaak brengen met Cayennepeper, pikante paprikapoeder fijn gehakte koriander of peterselie (het liefs platte peterselie die sterker van smaak is). Garneer me verse kruiden, met kikkererwten en eventueel met tahindressing of olijfolie, of met geroosterde pijnboompitten en kruiden.
- Serveer met warme pitabroodjes, Turks brood of wraps.