Hummus: de echte, de beste!

1Hummus is ongetwijfeld mijn lievelingseten. Het wordt als voorgerecht, bijgerecht, dip of beleg gebruikt. Hummus wordt door Israëliërs beschouwd als het nationale gerecht maar in feite wordt het al honderden jaren lang in het Midden-Oosten gegeten. Tegenwoordig kun je hummus ook in de Nederlandse winkels in enkele variaties vinden, sowieso in de Albert Heijn. Of hummus met pijnboompitten, gehakt, champignons, aubergine of gewoon met olijfolie en verse kruiden wordt geserveerd, het is vooral heerlijk als het zelfgemaakt isIn de authentieke Israëlische en Arabische restaurants je de lekkerste hummus krijgen, hij wordt dan geserveerd met verschillende verse salades en verse pitabroodjes.

Kijk wat een feest aan tafel van kleur, geur en….smaak!

2

Waarom hummus, en waarom maak je het zelf? Hummus is een “top gerecht”. Het is rijk aan voedingsvezels, calcium, ijzer en enkelvoudige vetzuren (de gezondste). De combinatie van peulvruchten (kikkererwten), zaadjes (sesam), citroensap, knoflook en kruiden op brood zorgt er voor dat je een volledige maaltijd binnenkrijgt met alle voedingsstoffen. Het is in het bijzonder gezond voor mensen met Diabetes en een hoog cholesterolgehalte. Dit komt door de hoge hoeveelheid voedingsvezels en goede vetten.  De kant-en-klare hummuspasta’s zijn zeker ook lekker, maar er wordt altijd olie en conserveringsmiddelen toegevoegd. De houdbaarheid van verse hummus is maximaal 3 dagen in de koelkast, het kan dus niet anders.

Dus het liefst zelf maken enne….met gedroogde kikkererwten voor de beste smaak. Geloof me, het scheelt echt.

Aan de slag: Heb je kikkerwten? Heb je water? Een grote kom? Laat de erwten een nacht in water weken. Dan heb je het grootste deel van het recept al achter de rug.
 
Ingrediënten: 250 gr gedroogde kikkererwten * 2-3 tenen knoflook * sap van 1 citroen * ½ theelepel komijnpoeder * 250 gr tahin (sesampasta) * ca 200 ml kookvocht van de kikkererwten (niet het weekvocht) * 1tl natriumbicarbonaat of zuiveringszout* 1 tl zout * peper, paprikapoeder peterselie of koriander, grof gehakt, voor garnering.
 

3

Bereiding: Spoel de kikkererwten een paar keer af. Gooi eventueel alle donkere en beschadigde erwten, stenen en gruis weg. Spoel af totdat het water helemaal helder is. Laat ze vervolgens minstens 6 uur weken in veel water (zo’n 2 liter) en spoel ze vervolgens goed af. Bij warm weer liefst in de koelkast wekenDoe ze vervolgens in een pan met voldoende water (ca 5cm hoger dan de erwten zelf), zonder zout (ander duurt de kooktijd nog langer). Breng het water aan de kook en schep het schuim af. Laat nog 5-10min koken en herhaal dit opnieuw. Voeg de natriumbicarbonaat/zuiveringszout toe en roer goed door. De natriumbicarbonaat zorgt ervoor de kooktijd veel korter wordt. Laat de kikkererwten ongeveer 1 uur zacht koken. Blijf het schuim afscheppen. Je weet dat ze klaar zijn als je ze met de vingers makkelijk fijn kan knijpen en ze smelten echt in jouw mond. Laat de pan een beetje afkoelen en haal de kikkererwten eruit. Gooi het kookwater niet weg, die heb je straks nodig. Nu mag je zelf kiezen, of door te gaan naar de keukenmachine-fase of de velletjes los te maken.

Het is niet erg als je die niet er uit haalt maar de smaak is fijner zonder de velletjes en je maakt het makkelijker voor jouw darmen. Als je kikkererwten met een theedoek droog wrijft, worden de velletjes makkelijk verwijdert.

4 Doe nu de nog een beetje warme kikkererwten in een keukenmachine en zet het 30 seconden ongeveer aan. 

Voeg nu beetje bij beetje het kookwater (1-1,5 glas) toe en maak het zo fijn of grof als jij zelf wilt. Hij wordt nog zachter als je de rest van de ingrediënten straks toevoegt.ImageDoe de hummuspasta in een grote kom en voeg nu de tahinpasta en het zout toe. Meng met een houten lepel.

Image2Voeg nu de komijn en de uitgeperste knoflook…

7…en ten slotte de citroensap. Meng goed alles door elkaar.

8We zijn bijna klaar…

Breng op smaak met komijnpoeder en zwarte peper, en eventueel met nog meer citroensap of zout. Je kan hem ook op smaak brengen met cayennepeper, pikante paprikapoeder fijn gehakte koriander of peterselie (het liefst platte peterselie die sterker van smaak is). Garneer met verse kruiden, met kikkererwten en eventueel met tahindressing of olijfolie. Serveer met warme pitabroodjes, Turks brood of wraps.

9

Eet smakelijk!

 

Hummus: de beste!
Write a review
Print
Ingrediënten
  1. 250 gram gedroogde kikkererwten
  2. 2-3 tenen knoflook
  3. sap van 1 citroen
  4. ½ theelepel komijnpoeder
  5. 250 gram tahin (sesampasta)
  6. ca 100ml kookvocht van de kikkererwten (niet het weekvocht)
  7. 1 tl zout
  8. Om te garneren: zwarte peper, paprikapoeder peterselie of koriander, grof gehakt
Bereiding
  1. Spoel de kikkererwten een paar keer af. Gooi eventueel alle donkere en beschadigde erwten, stenen en gruis weg. Spoel af totdat het water helemaal helder is.
  2. Laat ze vervolgens minstens 6 uur weken in veel water (zo’n 2 liter) en spoel ze vervolgens goed af. Bij warm weer week ze in de koelkast.
  3. Doe ze in een pan met voldoende water (ca 5cm hoger dan de erwten zelf), zonder zout - anders duurt de kooktijd nog langer. Breng het water aan de kook en schep het schuim af. Laat nog 5-10min koken en herhaal dit opnieuw.
  4. Voeg de natriumbicarbonaat/zuiveringszout toe en roer goed door. Laat de kikkererwten ongeveer 1 uur zacht koken. Blijf het schuim nog een paar keer afscheppen. Als het schuim dik en gelig wordt zijn de erwten in principe klaar. Je weet zeker dat ze klaar zijn als je ze met de vingers makkelijk fijn kan knijpen en smelten ze echt in jouw mond.
  5. Laat de pan een beetje afkoelen en haal de kikkererwten eruit. Doe nu de nog een beetje warme kikkererwten in een keukenmachine en zet het 30 seconden ongeveer aan.
  6. Voeg nu beetje bij beetje het kookwater (1-1,5 glas) toe en maak het zo fijn of grof als jij zelf wilt. Hij wordt nog zachter als je de rest van de ingrediënten straks toevoegt. Doe de hummuspasta in een grote kom en voeg nu de tahinpasta en het zout toe. Meng met een houten lepel.
  7. Voeg nu de komijn en de uitgeperste knoflook en ten slotte de citroensap. Meng goed alles door elkaar.
  8. Breng op smaak met komijnpoeder en zwarte peper, en eventueel met nog meer citroensap of zout.
Notities
  1. Je kan de hummus ook op smaak brengen met Cayennepeper, pikante paprikapoeder fijn gehakte koriander of peterselie (het liefs platte peterselie die sterker van smaak is). Garneer me verse kruiden, met kikkererwten en eventueel met tahindressing of olijfolie, of met geroosterde pijnboompitten en kruiden.
  2. Serveer met warme pitabroodjes, Turks brood of wraps.
http://www.foodsandphotos.nl/
Print Friendly, PDF & Email

19 Reacties

    1. Er lijkt me iets niet te kloppen: er staat 250 g tahin!! dat is natuurlijk een typefout 25 g? 2,5 g? Geen idee. Dan zie je een plaatje (fraaie foto’s trouwens) met een toegevoegd bruin drabje en staat er dat de komijn wordt toegevoegd, terwijl dat juist een poeder is.. Nergens komt de tahin terug behalve aan bij de garnering en dat lijkt me niet essentieel. Help!

      1. Hoi Joost,
        Het is geen fout 😉 Het gaat idd om 250g tahin, je mag wat minder gebruiken, 200, de hummus wordt dan nog steeds lekker maar zeker geen 25 of….minder. Zo smaakt het het heerlijkste, als echte hummus 🙂
        Komijn: gaat om gemalen komijn, het is idd de gemalen komijn, bruine poeder.
        Tahin: staat zelfs twee keer, boven de foto’s en in het receptkaartje: “voeg nu de tahinpasta en het zout toe…”. Zie je ook in een van de foto’s.

        Als je nog vragen hebt help ik graag, groetjes en succes,

        Naomi

  1. Dankjewel Kelly!
    Jouw recept voor een peertjes-dessert ziet er ook heeerlijk uit, ideaal om indruk op gasten te maken 😉 …I like 2!

  2. Ja hummus is echt geweldig! Ik heb nog nooit die velletjes losgemaakt moet ik zeggen. Ik wist niet dat het verschil uit zou maken, maar ga het de volgende keer eens uitproberen. Kijken of ik het proef!

    1. Ben benieuwd Simone of jij het verschilt proeft!
      Het is vooral dat het lichter verteerbaar wordt: peulvruchten zijn zo gezond en veel mensen durven ze niet te eten door darmklachten die ze ervan krijgen.

      En vergeet niet pita’s-uit-de-oven erbij te eten…mmmmm…
      Eet smakelijk!

  3. Bedankt Jan en sorry voor mijn late reactie! natuurlijk kan je ook een blik hiervoor te gebruiken, dan is de hummus sneller klaar. Maar wel iets minder lekker 😉

    Groetjes, Naomi

    1. Bedankt Jeanet!! is ook erg lekker, toevallig ga ik vandaag weer maken met gekookte kikkererwten die al een tijdje in mijn diepvries hebben gelegen 😉

  4. Dank voor dit mooie recept! en ik heb weer wat geleerd. Ik wist niet dat je het weekvocht niet kan gebruiken voor het koken van de kikkerwten. En de baking soda is een handige tip!
    Wat mijn dochter en ik ook nog heerlijk vinden op de hummus is gerookte paprika en zatar mix. Echt goddelijk smullen is dat!

    1. Graag gedaan Anja, wat leuk om te horen! En ook leuk jouw tip. Gerookte paprika en za’atar…klinkt heerlijk. Geburuik graag zaatar in de keuken 🙂
      Groetjes en fijne dagen!
      Naomi

    1. Hoi Anne, in de koelkast moet je de hummus echtere binnen 3 dagen eten, maar je kan gewoon een deel invriezen en binnen 2 maanden gebruiken!
      Groetjes,
      Naomi

Laat een antwoord achter aan Naomi de Jong Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.