Shakshuka

Een shakshuka is niet alleen mooi, maar ook heel erg lekker. Het perfecte brunch/lunch/budget gerecht, met vele variaties mogelijk, met ingredienten die jij gewoon thuis hebt, als je maar eieren gebruikt.

DSC_0129

De Shakshuke is de laatste tijd bekender geworden dankzij de kookboeken van Yotam Ottolenghi’s, in dit geval het boek “Jeruzalem”. In dit shakshuka receptvariant, gebruikte ik vooral de klassieke ingrediënten van een shakshuka: tomaten, paprika’s, uit, kruiden en uiteraard eieren. Traditioneel wordt shakshuka met vers wit brood, maar je snapt dat als diëtiste kan ik wit brood niet aanbevelen 😉 Ik heb daarom bruine speltbroodjes aan tafel gelegd, warm uit de oven, met zachte roomboter. Maar ik laat jou helemaal de keuze!

Wat heb je nodig: 4 eieren * 1 grote ui, gesnipperd of in ringen gesneden * ½ rode paprika, in dunne repen of stukjes gesneden * ½ groene of gele paprika, in dunne repen of stukjes gesneden * (pittig!) een dun stukje Spaanse (“hete” paprika), zeer dun gesneden, of gemalen Chilipoeder * 4-5 rijpe tomaten, grof gehakt, of tomatenblokjes * 2 el tomatenpuree of passata * 2 el olijfolie * mix van verse kruiden, vooral blaadjes: basilicum peterselie en koriander * een mooie tak cherrytomaten * zout en zwarte peper

Aan de slag: verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olie en bak de ui lichtbruin. Voeg de rode paprika gevolgd door de groene paprika aan de pan toe en bak daarna de uitjes nog 5 minuten mee. Roer regelmatig.

DSC_0105DSC_0104

Verlaag het vuur en voeg de tomaten(blokjes), de tomatenpuree, de Spaanse paprikastukjes, het zout en de peper toe. Laat het groentemengsel 15-20 min. pruttelen. Voeg tussendoor steeds wat water toe zodat het mengsel niet uitdroogt. Het moet op pastasaus lijken.

DSC_0113

Proef en voeg eventueel nog zout of peper toe. Voeg ten slotte de gehakte kruiden toe en meng door de “saus”.

DSC_0117

Net voordat het mengsel droog wordt, maak vier holtes er in en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en peper en leg, als je dat wilt, een tak tomaten boven het omelet.

DSC_0121DSC_0126

Laat ze 7-8 min. met deksel op laag vuur staan tot of 10-12 voor meer gare eieren. 

Shakshuka
Serves 4
Het perfecte brunch/lunch/budget gerecht, met vele variaties mogelijk.
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
35 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
25 min
Totale tijd
35 min
Ingrediënten
  1. • 4 eieren
  2. • 1 grote ui, gesnipperd of in ringen gesneden.
  3. • ½ rode paprika, in dunne repen of stukjes gesneden
  4. • ½ groene of gele paprika, in dunne repen of stukjes gesneden
  5. • (pittig!) een dun stukje Spaanse (“hete” paprika), zeer dun gesneden, of gemalen Chilipoeder
  6. • 4-5 rijpe tomaten, grof gehakt, of tomatenblokjes
  7. • 2 el tomatenpuree of passata
  8. • 2 el olijfolie
  9. • Mix van verse kruiden, vooral blaadjes: basilicum peterselie en koriander
  10. • Een mooie tak cherrytomaten
  11. • zout en zwarte peper
Bereiding
  1. Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olie en bak de ui lichtbruin. Voeg de rode paprika gevolgd door de groene paprika aan de pan toe en bak daarna de uitjes nog 5 minuten mee. Roer regelmatig.
  2. Verlaag het vuur en voeg de tomaten(blokjes), de tomatenpuree, de Spaanse paprikastukjes, het zout en de peper toe. Laat het groentemengsel 15-20 min. pruttelen. Voeg tussendoor steeds wat water toe zodat het mengsel niet uitdroogt. Het moet op pastasaus lijken.
  3. Proef en voeg eventueel nog zout of peper toe.
  4. Voeg ten slotte de gehakte kruiden toe en meng door de “saus”.
  5. Net voordat het mengsel droog wordt, maak vier holtes er in en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en peper.
  6. Leg de tak tomaten boven het omelet.
  7. Laat ze 7-8 min. met deksel op laag vuur staan tot of 10-12 voor meer gare eieren.
Adapted from Yotam Ottolenghi
Adapted from Yotam Ottolenghi
http://www.foodsandphotos.nl/
Heerlijk en voedzaam

Klaar. Eet smakelijk!

***

Yotam Ottholenghi’s maakt een shakshuka:
http://www.theguardian.com/lifeandstyle/video/2010/apr/16/yotam-ottolenghi-shakshuka-recipe

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

8 thoughts to “Shakshuka”

    1. (-;Graag gedaan Jeanet! laat me weten hoe hij is geworden, je kunt ook geraspte kaas er boven op strooien (op de laatste 5-10 minuten) of stukjes ham…wellicht vinden de kinderen de Shakshuka dan nog lekkerder(:

  1. Zojuist in de tuin shakshuka gegeten. Een heerlijk gerecht, juist met dit warme weer smaakt het extra lekker!
    Dank je wel voor het duidelijke recept!

  2. Heel erg leuk Lyda en ook grappig, want we hebben ook shakshuka gegeten vanmiddag…
    Inderdaad past hij perfect bij dit weer. En graag gedaan, bewakasha(:

    1. Dankjewel Diana! wat lief. Je hebt zelf een prachtige site met recepten die vallen helemaal in mijn smaak.
      Heb hem in mijn favoriete toegevoegd (-:
      Groetjes, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *