Linzen- en zoete aardappelsoep

Wat kan lekkerder zijn dan een verwarmende maaltijdsoep, trotserend en zo zo gezond. Linzen horen bij de peulvruchten groep en zijn zijn een goede bron van eiwitten en de beste soorten koolhydraten. Aangezien het een plantaardige eiwit bevat, ze missen een aminozuur, Methionine. Als je peulvruchten daarom met granen combineert, bijvoorbeeld met rijst of mais, krijg je alle aminozuren en daarom een complete eiwit zoals in de dierlijke  eiwitten. Ook het combineren van linzen met eieren of noten levert een complete eiwit op. Linzen bevatten veel vitaminen, zoals vit B, NIacine en in het bijzonder Foliumzuur, verder zijn ze een fantastische bron van mineralen zoals ijzer, kalium en calcium, en van voedingsezels. 50 gr linzen (een halve kop ong) bevatten ca 8gr vezels, dat ik vergelijkbaar met 2 sneetjes volkorenbrood. 

Ik vind het bijzonder dat zo een lekker én voedzaam gerecht al in de bijbel genoemd werd, het is dus een gerecht dat al duizenden jaren gegeten wordt.

 …….”Eens had Jakob een gerecht gekookt en Esau kwam vermoeid van het veld. Toen zeide Esau tot Jakob: Laat mij toch slokken van dat rode, dat rode daar, want ik ben moe. Daarom gaf men hem de naam Edom. Maar Jacob zeide: verkoop mij dan eerst uw eerstgeboorterecht. Saus zeide: Zie, ik ga toch sterven; waartoe dient mij dan het eerstgeboorterecht? Daarop zeide Jakob: Zweer mij eerst, en hij zwoer hem. Zo verkocht hij aan Jakob zijn eerstgeboorterecht. Toen gaf Jakob aan Esau brood en het linzengerecht: Hij at en dronk, stond op en ging heen. Zo verachtte Esau het eerstgeboorterecht.”   Genesis 25-29

En zo eenvoudig is om te maken… Aan de slag dan!

Ingrediënten:

 • 4+2 el olijfolie
 • 1 el roomboter (optioneel) 
 • 250 gr rode linzen, gewassen een afgespoeld.
 • 1 grote zoete aardappel of 2 kleine, in kleine blokjes gesneden (1,5-2cm ong)
 • 1 blokje kippen- / groentebouillon
 • 2 middelgrote ui, gesnipperd 
 • 2 teentjes geraspte knoflook en nog 2 teentjes ter garneren, fijn gesneden  
 • 1 tl gemalen komijn
 • ½ tl paprikapoeder 
 • ½ tl zwarte peper en zout

Bereiding:

 1. Fruit de uien in de olie tot ze glazig-bruin worden. Voeg de komijn, zout, peper, paprikapoeder, 2 van de knoflookteentjes en zoete aardappelblokjes (op de 2-3 el na) toe en laat het op een laag vuur 2-3 mee koken. 
 2. Schenk 1 liter water in de pan. Voeg de linzen en breng alles zachtjes aan de kook. Voeg dan het bouillonblokje toe en de kruiden. 
 3. Laat de soep 35-40min doorkoken.
 4. Bak de resterende zoete aardappelblokjes in de rest van de olie in een klein pannetje en bak totdat de blokjes bruin worden en gaar. Voeg de roomboter en de rest van de knoflook en bak mee nog 2-3 minuten. 
 5. Garneer met de  gebakken zoete aardappelblokjes en knoflook. 

Tip: 

Linzensoep wordt vaak met brood gegeten; druppel op elke snee brood 1 tl verse citroensap of appelazijn.

Garneren met:

* 1 el fijngehakte peterselie of selderij

* Gerookte kipfilet

* Een el Griekse yoghurt of zure room en wat paprikapoeder 

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

 1. Ik had geen paprikapoeder in huis dus heb dit vervangen door een rode paprika en ik heb wat rijst-room toegevoegd. Heerlijk, ook ons kleutertje smulde van deze supergezonde soep!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.