Rond Challah – traditioneel gevlochten Joods brood

 

Volgens de Joodse traditie wordt op de vrijdagavond als de Shabbat, de Joodse rustdag, begint, Challa gegeten. De Challa is een zoet, gevlochten brood dat veel weg heeft van brioche, en is niet alleen maar prachtig maar ook heerlijk. Met de Challa wordt eigenlijk de verbondenheid met God tot uitdrukking gebracht. Het is hoe dan ook een èchte verwennerij voor jong en oud en zeker in deze moeilijke tijden 🙂

Ingrediënten voor een Challa van ca 15cm:

  • 300 gr bloem
  • 7 gr droge gist (1 klein zakje)
  • 2 el suiker
  • 150 ml lauw water
  • 2 tl zout
  • 1 ei
  • 2 eetlepels olie of 40 gr roomboter, licht gesmolten
  • Zaadjes(mix) zoals pompoenpitten, maanzaad,  zonnebloempitten of pistachenootjes
  • Nog 1 eigeel en 1 el melk om te bestrijken

  1. Doe de suiker bij het water met de gist. Laat 5-10 minuten staan, totdat het begint te bubbelen. Klop de olie of de boter, het ei en het zout erdoor. Klop de bloem in gedeeltes door het mengsel. Doe dat in een keukenmachine met deeghaak, kneed vervolgens tot een soepel maar elastisch deeg, minstens 10 min. Je kunt ook uiteraard een broodbakmachine gebruiken. In dit geval hoef je geen een keer zelf te kneden. Voeg zo nodig wat bloem toe, het deeg moet soepel maar elastisch blijven.
  2. Leg het gevormde brood op de bakplaat en laat in ongeveer 1 ½ uur tot driedubbel volume rijzen. Laat 2-3 uur rijzen bedekt met een theedoek op een warme plek of een hele nacht in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ºC (hetelucht 180 ºC). Zet een oven bestendig bakje of schaal met water op de bodem van de oven.
  4. Verdeel het deeg in 4 even grote stukken. Maak het vlechtwerk zoals in het filmpje en op deze foto uitgelegd wordt. Vlecht door totdat je geen deeg meer over hebt.

5. Leg de vlecht voorzichtig op een bakplaat met bakpapier. Laat op een warme plek ca. 40 min opnieuw rijzen. 

6. Klop het eigeel met de melk en bestrijk het brood zorgvuldig en voorzichtig met het mengsel. Bestrooi desgewenst met de zaadjes of pitten.

7. Laat het brood 30-35 min bakken totdat het brood goudbruin is, mag wat donkerbruin worden. Laat even afkoelen, als je geduld hebt…

Eet smakelijk!

In dit filmpje zie je hoe je de rond vorm maakt:

 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.