Rozen appeltaartjes

   DSC_1784 Voor moederdag 2015 zocht ik niet alleen een lekker hapje, maar ook iets wat echt mooi is. Deze taartjes zien er heel indrukwekkend uit en zijn kinderlijk eenvoudig te maken. Je hebt er maar 5 ingrediënten voor nodig!   

DSC_1771

Moeders worden graag verwend en voor dit recept gebruik ik bladerdeeg, op roomboter basis, gewoon om het zo eenvoudig mogelijk houden. Ik geeft toe dat ik soms ook bladerdeeg gebruik in het klaarmaken van hartige of zoete gerechten, vooral als ik veel hapjes wil maken. Ik kies wel roomboter als basis voor de bladerdeeg, zonder de transvetten die in margarine zitten.

DSC_1817 …Voor de andere 364 dagen van het jaar of wanneer men voor de gezondere versie van deze taartjes wilt kiezen, vind jij hier ook de uitleg voor hoe jij “echt” deeg klaarmaakt met speltmeel en volkorenmeel. Het is iets meer werk maar het resultaat is niet minder lekker of minder mooi.  En de gezonde versie met “echt” deeg, ziet er zo uit: 222 (zie in het receptkaart onderaan hoe jij het maakt).

Aan de slag! Wat heb jij nodig?

DSC_1597 kopie 2  

* 3 stevige liefs rode appels, bijv Goudreinette * 9 plakjes bladerdeeg op roomboter basis of zelf gemaakt deeg voor een gezondere cakejes * 3-4 el maplesyrup, honing of met water verdunde abrikozenjam * 1 tl kaneel * 50 gr fijn gebroken noten, bijvoorbeeld walnoten of pecannoten (voor de kleintjes zou ik geen noten toevoegen) 

Bereiding: verwarm de oven voor op 190°C. Vet een muffin bakplaat in met een beetje roomboter of kokosolie. Was de appels, droog ze en verwijder het klokhuis. Halveer de appels en snij ze in dunne plakjes. Zorg er voor dat er geen pitjes meer blijven. Schil de appels niet want de schil zorgt voor de mooie rozenkleur.

Image3

Doe de schijfjes appel in een kleine pan met water en citroensap. Breng de pan aan de kook en laat ze op laag vuur zacht worden, ca 5-6 min, zodat de appels flexibel en buigzaam zijn, maar niet te zacht. Een snel alternatief is de appelschijfjes in een kom met water citroensap doen en vervolgens 3 min (1000w) in de magnetron zacht laten worden. Laat de appelschijfjes uitlekken en afkoelen.

333 Laat het deegvellen ontdooien. Bestuif jouw werkvlak met wat meel. Snij elk vierkantje deeg in twee gelijkmatige stukjes en plak ze met elkaar om een lange rechthoek, of snij een grote stuk deeg in reepjes van 20 x 5 cm.  Smeer elke reep in met de maplesyrup, honing of jam. Leg de appelschijfjes naast en boven elkaar op de bovenhelft van het deegrechthoekje. De appelschijfjes horen elkaar te overlappen.

2(3) Bestrooi met wat noten en kaneel en vouw het reepje in twee zodat jij de appelschijfjes nog kan zien uitsteken. Rol voorzichtig de appelstukjes met het deeg tot een roosvormig cakeje. 

2ROOS de cakejes in een muffin bakplaat en zet in het midden van de voorverwarmde oven voor 40-45 min totdat ze licht bruin worden.

DSC_1767

Haal ze uit de oven en laat ze even afkoelen voordat je ze gaat proeven 😉 Voor de foto heb ik snufje poedersuiker bestrooid maar wat de smaak betreft is het echt niet nodig.

DSC_1831

Rozen appeltaartjes
Serves 9
Eenvoudige, indrukwekkende en lekkere taartjes niet alleen voor moeder(dag) 😉
Write a review
Print
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
1 hr
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
40 min
Totale tijd
1 hr
Ingrediënten
  1. * 3 stevige liefs rode appels, bijv Goudreinette
  2. * 9 plakjes bladerdeeg of zelf gemaakt deeg (zie uitleg bij notities)
  3. * 3-4 el maplesyrup, honing of met water verdunde abrikozenjam
  4. * 50gr fijn gebroken noten naar voorkeur
  5. * 1 tl kaneel
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 190°C. Vet een muffin bakplaat in met een beetje roomboter of kokosolie.
  2. Was de appels, droog ze en verwijder het klokhuis. Halveer de appels en snij ze in dunne plakjes. Zorg er voor dat er geen pitjes meer blijven. Schil de appels niet want de schil zorgt voor de mooie rozenkleur.
  3. Doe de schijfjes appel in een kleine pan met water en citroensap. Breng de pan aan de kook en laat ze op laag vuur zacht worden, ca 5-6 min, zodat de appels flexibel en buigzaam zijn, maar niet te zacht. Een snel alternatief is de appelschijfjes in een kom met water citroensap doen en vervolgens 3 min (1000w) in de magnetron zacht laten worden. Laat de appelschijfjes uitlekken en afkoelen.
  4. Laat het deegvellen ontdooien. Bestuif jouw werkvlak met wat meel.
  5. Snij elk vierkantje deeg in twee gelijkmatige stukjes en plak ze met elkaar om een lange rechthoek, of snij een grote stuk deeg in reepjes van 20 x 5 cm.
  6. Smeer elke reep in met de maplesyrup, honing of jam.
  7. Leg de appelschijfjes naast en boven elkaar op de bovenhelft van het deegrechthoekje. De appelschijfjes horen elkaar te overlappen.
  8. Bestrooi met wat noten en kaneel en vouw het reepje in twee zodat jij de appelschijfjes nog kan zien uitsteken.
  9. Rol voorzichtig de appelstukjes met het deeg tot een roosvormig cakeje.
  10. Leg de cakjes in een muffin bakplaat en zet in het midden van de voorverwarmde oven voor 40-45 min totdat ze licht bruin worden.
Voor een gezondere versie met zelfgemaakt deeg, heb je het volgende nodig
  1. * 120 gr speltmeel en 150 gr volkorenmeel
  2. * 150 gr gras roomboter
  3. * 1 eigeel
  4. * 1-3 el ijskoud water
  5. * 1 el bruine rietsuiker, kokosblosum suiker of palmsuiker.
  6. Voeg alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat water toe. Rol het deeg uit tot ca. 5 mm en een rechthoek. Snij de rechthoek in reepen van ca 5x20cm. Ga verder met het bereiding van de taartjes zoals het hierboven staat.
Adapted from Cooking with Manuela
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_1823 DSC_1791  

 

Fijne moederdag!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

19 thoughts to “Rozen appeltaartjes”

    1. Dankjewel Caroline, heeft me ook verbaasd, hoe eenvoudig zijn deze om te maken en wat een mooi resultaat! Zo te eten heerlijk maar uiteraard met goed vanille ijs erbij, nog feestelijker 😉
      Groetjes, Naomi

  1. Dat ziet er lekker en mooi uit zeg!
    Ga het zeker uitproberen, heb inmiddels al heel wat dingetjes uitgeprobeerd van je blog.
    Schitterende foto’s weer 🙂

    Groetjes, Nel

    1. Haaa Jeanet, wat leuk om te horen! En nog leuker dat jij ze voor jouw verjaardag gaat maken! Alvast gefeliciteerd 😉
      Liefs, Naomi

  2. Hai…
    vandaag had ik er echt zin in, maar helaas
    Mijn deeg is mislukt!!! Ik kon het niet uitrollen, plakte aan de onderkant en had ook nog scheurtje.
    Wat doe ik verkeerd? Help

  3. Vandaag gemaakt én opgegeten…heerlijk, heel erg mooi (bijna als die van jou) en helemaal niet moeilijk. Bedankt voor dit recept! Groetjes Nel

  4. He Gwen, wat jammer voor jou! Heb jij het deeg zelf gemaakt of bladerdeeg gebruikt? Met bladerdeeg moet het in principe altijd lukken, het zou kunnen scheuren als het deeg niet helemaal ontdooit is. Als je het deeg zelf hebt gemaakt van volkoren+speltmeel, dan is het werken er mee lastiger maar het moet wel lukken. Je moet voorzichtig rollen en het gauw in de vormpjes leggen. Het resultaat ziet er misschien minder perfect uit als met bladerdeeg maar het is net zo lekker en uiteraard gezonder.

    Groetjes, Naomi

    1. Hoi Meta, natuurlijk kan je ze een dag van te voren maken. Het is wel zo dat net als alle bladerdeegproducten (zoals appelflappen) zijn ze net uit de oven het lekkerste. Je kunt ze zelfs een paar dagen van te voren bakken en invriezen, dat doe ik vaak. Ontdooien en opwarmen….heerlijk!
      Groetjes, Naomi

  5. Wat ziet dit schitterend eruit, gisteren met mijn zoontje gemaakt, heel goed gelukt! (ik wilde hier een foto toevoegen maar zie niet hoe het kan). Niet moeilijk en ook gewoon erg lekker. Ik heb alleen abrikozen jam gebruikt ipv honing.
    Bedankt voor het delen en complimenten voor de mooie foto’s!
    Groetjes, Marieke

    1. Wat lek om te horen, Marieke, dankjewel & graag gedaan 😉
      Ik ga kijken of er een manier is waarmee men foto’s kan toevoegen.
      Groetjes, Naomi

  6. Vandaag geprobeerd voor Kerst. Blijkt dat de appeltjes vanboven na 30 minuten al zwart werden en het deeg is in de muffin tray (welke ingevet werd) blijven kleven, waarschijnlijk te veel honing die is uitgelopen. Smaak zat nog behoorlijk, ondanks het aangebrande deel…

    Zet U de oven uit eens U de muffintray er in steekt? Want ik snap niet hoe ze bij mij na 30 minuten al begonnen aanbranden op 190° terwijl ze er eigenlijk, volgens het recept nog langer in zouden moeten (was nu gelukkig niet het geval, het bladerdeeg was genoeg uitgebakken).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *