Salade caprese: mozzarella-tomaatreceptnr.1

DSC_0510
de heerlijke Caprese salade, met ansjovis en pijnboompitten

Vind je de magische combinatie van (buffel)mozzarella met tomaat en basilicum lekker? Geniet dan van de komende drie recepten, dit is het eerste.

CSC_0602

Naast deze 3 ingrediënten zijn ze verrijkt met nog een extra ingrediënt of twee voor een feestelijk en verfrissende variatie.

Ook al gaat mijn voorkeur uit naar de geitenkazen, maar met deze kleurencombinatie proef je een oogstrelende salade waarbij ik gelijk kleur beken.

DSC_0765

De meest verkochte soorten mozzarella worden tegenwoordig van koemelk gemaakt. Deze zijn vooral goedkoper en daardoor populairder. De buffermozzarella die voornamelijk in Italië wordt gemaakt, heeft echter een andere smaak en structuur en wordt niet voor niets als een delicatesse beschouwd. Investeren in smaak maakt het leven rijker. 

DSC_0816

Wat de voedingswaarde betreft zijn er wat verschillen tussen de twee soorten melk/kaas. Er wordt beweerd dat de menselijke darmen beter reageren op buffelmelk dan koemelk. Het zou kunnen zijn doordat de buffelmelk rijker aan vet en aan eiwit is. Wetenschappelijk ken ik geen bewijs hiervoor, beide bevatten vitaminen en mineralen (vooral veel Calcium), maar ook Lactose.

De mozzarella die tegenwoordig in pizza’s wordt gebruikt is koemelkmozzarella. Verder wordt de mozzarella in veel gerechten gebruikt, zoals de salades, voorgerechten, hoofdgerechten en zelfs in desserts.

DSC_0428
…of zonder ansjovis

De bijzondere smaak van de buffelmozzarella komt tot zijn recht in de klassieke Caprice salada. Op foodsandphoto’s.nl vind je als eerste recept deze salade verrijkt met ansjovis. Kleine zoute visjes die net als de andere ingrediënten in deze salade een hoofdrol in de Italiaanse keuken spelen. Je kunt kiezen om de salade ook zonder ansjovis te maken, of deze door olijven of kappertjes te vervangen. 

DSC_0466

Salde Caprese (met of zonder ansjovis)
Serves 2
Heerlijke salade als voor-, bijgerecht of lunch.
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
10 min
Bereidingstijd
10 min
Totale tijd
10 min
Ingrediënten
  1. 200 gr buffelmozzarella ( 2 bolletjes) in (niet te dunne) plakken gesneden
  2. 2-3 Roma- of trostomaten, in niet te dikke plakjes gesneden
  3. ca 1/2 potje of klein zakje verse basilicum, ongeveer 20 blaadjes
  4. 3-4 el olijfolie, extra vierge (liefst troubel)
  5. 2-3 el balsamico azijn
  6. 2 el pijnboompitten, geroosterd
  7. 1/2 blikje ansjovisfilet in olijfolie (24 g), uitgelekt en in stukjes gesneden
  8. zout en versgemalen peper
Bereiding
  1. Leg de tomaten- en de mozzarellaschijfjes om en om op een grote platte grote schaal of mooi bord, in een ringvorm. Je kunt ze ook boven elkaar in twee lagen, zoals op de foto.
  2. Maak een dressing van de olie, de balsamico en als je ervoor kiest de stukjes ansjovis en giet over de salade.
  3. Kruid met (een beetje) zout en peper en garneer ten slotte met basilicumblaadjes en geroosterde pijnboompitten.
Notities
  1. * Voor de knoflookliefhebbers kan je ook een teentje uitgeperste knoflook aan de dressing toevoegen.
  2. * De mozzarella kan je van ten voren in plakken snijden en marineren in de dressing. Dat doe je door de dressing op een laagje mozzarellaplakken te gieten en hierop een vel plastic folie. Geen laagjes mozzarellaplakken boven elkaar om te voorkomen dat de mozzarella aan elkaar kleeft. Bewaar tot voor het serveren in de koelkast.
http://www.foodsandphotos.nl/
DSC_0484 

Buon appetito!

1 reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.