Het is abrikozen tijd

De hele week ben ik met abrikozen aan het experimenteren.

Tot nu toe waren twee recepten de meest bekroonde, één zoete, en één hartige:

1. Salade met gegrilde abrikozen, Gorgonzola kaas en walnoten

DSC_0399

En de zoete variatie, de perfecte zomercake:

2. Abrikozen-kruimelcake

DSC_0370

En ze zien er niet alleen lekker uit, ze zijn er ook heerlijk, en zoals met al mijn recepten, niet ingewikkeld.

De recepten:

1. Abrikozen kruimelcake

Ingrediënten

Voor de basis

  • 120 gr ongezouten roomboter
  • 3 eieren
  • 100 gr suiker + 1 el suiker voor de abrikozen
  • 1 tl vanille extract of 1 zakje vanille suiker
  • 120 gr zelfrijzend bakmeel
  • 6 à 8 abrikozen (afhankelijk van de grootte), doormidden en ontpit
  • snufje zout

Voor de kruimelslaag

  • 50 gr roomboter
  • 50 gr tarwebloem
  • 50 gr walnoten of hazelnoten, in grove stukjes gebroken
  • 50 gr suiker

Bereiden:

  1. Verwarm de oven voor op 180’C en vet een taartvorm in. Strooi wat bloem er boven op en leg de taartvorm voorlopig in de koelkast.
  2.  Meng in een kom de boter, de suiker en de vanillesuiker of –extract tot mix op gemiddelde snelheid tot een romig mengsel.
  3. Voeg één voor één de eieren toe tot een glad mengsel.
  4. Voeg nu het zelfrijzend bakmeel toe (of gewone bloem met 1 zakje bakpoeder)
  5. Doe het beslag in een ingevette en bebloemde bakvorm.
  6. Meng de abrikozenhelftjes met de eetlepel suiker. Leg ze op het beslag.
  7. Doe nu in dezelfde kom van het beslag (hoef niet af te wassen…) alle ingrediënten voor het kruimellaagje, op de noten nat.
  8. Bewerk de ingrediënten tot kruimels met pulsen, er horen kruimels te ontstaan. Voeg ten slotte de gebroken noten toe.
  9. Zet de vorm in de voorverwarmde oven voor ongeveer 40 min, of totdat de kruimels licht bruin worden.
...Voor de kruimels
…Voor de kruimels
....en na
….en na
Lekker ook met andere soorten fruit
Lekker ook met andere soorten fruit
Uiteraard kan je deze cake ook met pruimen, kersen of aardbeien maken. Als het fruit nog zuur is, voeg ik 2 el jam erbij en leg ik die eerst voorzichtig op het beslag, onder de fruitstukjes. Dit heb ik namelijk gedaan met aardbeien. Ook deze cake was heeerlijk!  

Aangezien aardbeien minder zoet zijn, raad ik jullie aan om jam toe te voegen
Aangezien aardbeien minder zoet zijn, raad ik jullie aan om jam toe te voegen

2. Salade met gegrilde abrikozen en Gorgonzola kaas

 Ingrediënten (voor 2 personen)

  • Verse rucola- en veldslamengsel
  • 6 abrikozen, die niet heel rijp hoeven te zijn
  • 50 gr Gorgonzola kaas (of geitenkaas), gekruimeld
  • handje walnoten, grof gebroken
  • 1 el honing of dadelsiroop

Voor de vinagraitsaus:

  • 5 el olijfolie
  • 2 el balsamico of rode wijnazijn
  • 1 tl honing of dadelsiroop
  • zout en peper naar smaak.

Bereiding (ca 10 min)

  1. verwarm de oven op 200 graden.
  2. Was de abrikozen, halveer ze en gooi de pit weg.
  3. Verdeel de honing of de dadelstroop boven de halve abrikozen. Zet ze in de oven op bakpapier of een kleine ovenschaal.
  4. De abrikozen zijn klaar als ze zacht zijn. Je ziet de sappen er uitkomen en “bubbelen…”
  5. Maak vinaigrette dressing klaar: meng alle ingrediënten goed met elkaar. Voeg als laatst de peper en het zout toe.
  6. Leg de blaadjes sla op een mooie schaal of bord. Voeg de helft van de dressing op en meng voorzichtig.
  7. Verdeel de halve abrikozen, gevolgd door de gekruimelde kaas er boven op.
  8. Voeg de noten (eventueel kort geroosterd) ten slotte toe en de rest van de dressing.

DSC_0392

Fijne zomer!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

4 thoughts to “Het is abrikozen tijd”

    1. Hoi Lina, ik heb het nog niet geprobeerd maar je zou de tarwebloem door amandelmeel kunnen vervangen, of een mix van bijv rijstemeel en andere glutenvrije meel die niet beheersend qua smaak is (zoals de kikkererwten- of de quinoameel). En 1tl bakpoeder toevoegen. Ik gebruikt meestal speltmeel, niet Glutenvrij maar beter voor de darmen. Zodra ik weer abrikozen in de winkel zie liggen ga ik de Glutenvrije versie maken en deze versie aan het recept toevoegen. Bedankt voor jouw reactie!
      Groetjes, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *