Salade met zalmfilet, spinazie en avocado-dressing: Omega-3 salade!

DSC_0243

Deze salade is niet alleen heel erg gezond, maar is ook ontzettend lekker. De zalm smelt in je mond en jij weet niet wat op je volgende hap scheppen, noten, sinaasappelstukje, mals-krokant zalmstukje of “alleen” wat spinazieblaadjes. Dit in een hemelse en verrassende combinatie met de avocadodressing. De salade levert jou alle goede vetten in één keer, een “bom” van Omega-3 vetzuur. Deze zit in de avocado, in de zalm en in de noten. 


DSC_0216

De spinazie is zoals bekend rijk aan ijzer, en de vitamine-C in de sinaasappel verhoogd met 4 keer het opname van de ijzer in de spinazie. Een echt geschenk voor ons lijf!

DSC_0219 

Voor deze super-omega-3 salade heb je het volgende nodig (voor 2 personen):

  • 2 zalmfilets, op kamertemperatuur (in ieder geval minstens een kwartiertje buiten de koelkast)
  • 100-150gr babyspinazie blaadjes
  • 75gr walnoten of andere geliefde noten/zaadjes (zoals pijnboompitten, pompoenpitten of pecannoten)
  • 2 handsinaasappels, geschild en in parten gesneden 
  • olijfolie of kokosolie om de zalm te bakken
     
    Voor de dressing:
  •  1 rijpe avocado, geschild en ontpit
  • 2-3 el olijfolie
  • sap van 1/2 citroen of limoen
  • sap van 1/2 sinaasappel 
  • 1 tl honing
  • 1 knoflookteen, uitgeperst (optioneel)
  • zout en gemalen zwarte peper

Optie voor nog romige dressing: 2 el volle yoghurt of 1 el yoghurt en 1 tl mayonaise of nog lekkerder…2 el Crème fraîche! 

DSC_0224

Bereiding:
1. Verhit wat olie in de koekenpan en bak de zalm aan een zijde, een paar minuten op middelhoog vuur. Deze kant bak je totdat deze een korstje krijgt. Verlaag vervolgens het vuur en laat de andere zachtjes doorgaren. nog 2-3 minuten. Let op: de binnenkant van de zalm moet nog een beetje roos blijven! 
2. Verdeel de babyspinazie over twee borden en voeg de sinaasappelparten op een manier die jij mooi vindt. 

DSC_0211

3. Maak de dressing door alle ingrediënten in een goede blender of staafmixer te doen, totdat jij een glad mengsel krijgt. Proef de dressing en verbeter als nodig de smaak met nog peper of zout.


DSC_0254 

4. Leg de zalmfilets op de salade als één stuk of in stukjes, schenk de dressing er boven op en voeg de noten/zaadjes nog toe. 

DSC_0259

Eet smakelijk!

* Variatieopties: vervang de sinaasappel door een mango

Print Friendly, PDF & Email

14 Reacties

    1. Wat leuk om te horen Anneke, dankjewel! Is inderdaad een heerlijke salade, door jouw bericht ga ik hem ook in het weekend weer maken 😉
      Groetjes, Naomi

  1. Ik had zalm over en wist niet zo goed wat ik er mee moest doen. Via Pinterest kwam ik bij deze pagina. Ik heb het gemaakt zonder sinaasappel, maar wat een ontzettend lekkere salade is dit. Ik heb er heerlijk van genoten.
    Dank je wel!! 🙂

  2. Vanavond gegeten en zooooo superlekker, mmmmmm.
    Met verse mango in blokjes en pijnboompitjes.
    De avocadosaus heb ik gemaakt met 2 el creme fraiche, echt verrukkelijk !
    Dit recept houden we erin.

    1. Hoi Petra, wat fijn om te horen, dankjewel!
      En inderdaad met Crème fraîche is de dressing nog lekkerder…sowieso is het een upgrading voor veel gerechten.
      Heb gelijk aan het recept toegevoegd 😉

      Hartelijke groet,
      Naomi

    1. Nee….zeker niet lactose vrij Tineke! Was een fout van mij geweest, niet opgelet.
      Bedankt ervoor, heb het eruit gehaald 😉

      Hartelijke groet, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.