Salade van radijzen en bleekselderij met ansjovisvinaigrette

DSC_2367Gisteren deze salade gemaakt voor mijn lieve vriendinnen die mij mij gezellig kwamen eten. Wat een feest van kleuren, en zo verschrikkelijk gezond zijn deze groente!

In 100gr bleekselderij en radijs bij elkaar zit er 120mg Calcium (in melk 116), 60mg vit C 9(in sinaasappel 50) en 720mg Kalium. Door de hoge hoeveelheid Kalium in deze groente helpen ze ook hoge bloeddruk te voorkomen. Deze groente schijnen heel erg gezond zijn vooral voor de lever en de gal, en verder voor een gezonde zenuwstelsel en spijsvertering. 

De ansjovis leveren hier ook heel veel Calcium op (230mg per 100gr) en uiteraard Omega-3 en veel eiwit (20gr voor 100gr). ze worden met name in Mediterrane landen als Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk. Maar ook in Zuidoost Asie. Daar worden de ansjovis vaak verwerkt tot een vissaus. De Italianen zijn heel kieskeurig wat hun ansjovis betreft: volgens hen is er een groot verschil tussen een “goede” en een “slechte ansjovis”, en de goede zijn altijd lekker.

Wat heb je nodig?

  • 3 verse bleekselderijstengsels en -blaadjes.
  • 3-4 radijzen
  • Voor de vinaigrette:
  • 3 ansjovisfilet, in olijfolie
  • 1 knoflookteen, in 2 of 4 gesneden (niet gehakt)
  • 1/2 olijfolie van goede kwaliteit
  • een snuifje zout
  • 2 el witte balsamicoazijn of witte wijnazijn
  • een paar druppels water

Image4Bereiding:

Los eerst het zout op in de azijn. Voeg dan de olijfolie toe en de rest van de ingredienten en klop ongeveer een minuut tot een glad mengsel. Proef de vinaigrette en voeg eventueel zout of azijn toe. Sommige azijnsoorten zijn zuurder dan anderen. Snij de groente fijn. Haal de knoflook(stukjes) uit de vinaigrette. Schenk de dressing boven op de salade en meng voorzichtig door elkaar.

 

DSC_2343DSC_2352Bon Appetit!

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.