Gisteren deze salade gemaakt voor mijn lieve vriendinnen die gezellig bij mij kwamen eten. Wat een feest van kleuren, en zo verschrikkelijk gezond zijn deze groente!
In 100gr bleekselderij en radijs bij elkaar zit er 120mg Calcium (in melk 116mg), 60mg vit C 9(in sinaasappel 50mg) en 720mg Kalium. Door de grote hoeveelheid Kalium in deze groente helpt dit ook hoge bloeddruk te voorkomen. Deze groenten schijnen heel erg gezond zijn vooral voor de lever en de gal, en verder voor een gezond zenuwstelsel en gezonde spijsvertering.
De ansjovis levert hier ook heel veel Calcium op (230mg per 100gr) en uiteraard Omega-3 en veel eiwit (20gr voor 100gr). Ze worden met name in Mediterrane landen als Italië, Spanje, Griekenland en Frankrijk maar ook in Zuidoost Azië. Daar worden de ansjovis vaak verwerkt tot een vissaus. De Italianen zijn heel kieskeurig wat hun ansjovis betreft: volgens hen is er een groot verschil tussen een “goede” en een “slechte ansjovis”, en de goede zijn altijd lekker.
Wat heb je nodig?
- 3 verse bleekselderijstengsels en -blaadjes.
- 3-4 radijzen
- Voor de vinaigrette:
- 3 ansjovisfilet, in olijfolie
- 1 knoflookteen, in 2 of 4 gesneden (niet gehakt)
- 1/2 olijfolie van goede kwaliteit
- een snuifje zout
- 2 el witte balsamicoazijn of witte wijnazijn
- een paar druppels water
Los eerst het zout op in de azijn. Voeg dan de olijfolie toe en de rest van de ingredienten en klop ongeveer een minuut tot een glad mengsel. Proef de vinaigrette en voeg eventueel zout of azijn toe. Sommige azijnsoorten zijn zuurder dan anderen. Snij de groente fijn. Haal de knoflook(stukjes) uit de vinaigrette. Schenk de dressing boven op de salade en meng voorzichtig door elkaar.