Oké, het is officieel lente. Niet alleen maar op het kalender, maar het voelt eindelijk heerlijk. Tijd om ook fris en groen te eten. Tijd voor avocado…! Avocado is onterecht bekend als een “dikmaker”. De vetten in de avocado leveren net als alle vetten veel calorieën, maar door het vervangen van kaas of worst door avocado word je niet dikker: wel gezonder(: Avocado is heel erg rijk is aan vitaminen en mineralen: vitamine C en E, carotenoïden, zink, selenium, fytosteroleen en aan onverzadigde vetten zoals Omega-3, net als vis, olijfolie en noten. Daardoor kan hij een rol spelen in het voorkomen van hart- en vaatziekten. De vitaminen en mineralen in de avocado hebben een anti-oxidante werking en waarschijnlijk ook een ontstekingsremmende. Wereldwijd wordt de avocado zoet of hartig gegeten. Zelf vind ik het heerlijk om hem op het brood te eten: met of zonder een gekookt eitje, met of zonder een lepeltje mayonaise. Wel gekruid met zout en peper en vaak citroensap, aangezien hij zelf weinig smaak heeft. Gisteren heb ik hem in blokjes gesneden, Feta kaas toegevoegd, walnoten en sla, en tussen twee sneetjes brood. Wil je deze sandwich nog feestelijk maken? Neem dan geitenkaas, voeg een beetje honing toe en vervang de sla door verse spinazie.
Geniet…!
Ingrediënten, voor één boterham:
2 sneeën bruin- of volkorenbrood
1/2 avocado, geschild en ontpit
1 el zuivelspread light, of mayonaise light
4-5 walnoten, grof gebroken
een stukje Feta kaas of –geitenkaas
een paar stukjes sla, verse spinazie of verse bieslook
zout, peper en eventueel 1 el honing
Bereidingswijze:
Kies een avocado die rijp is, maar niet te zacht. Snij hem in twee en vervolgens in blokjes. Haal de blokjes voorzichtig uit de avocadohelft. Voeg zout en peper aan de blokjes avocado toe. Voeg citroensap toe, als de sandwich niet meteen wordt gegeten. Hiermee voorkom je dat de avocado zwart wordt.Smeer op een van de sneeën brood zuivelspread of mayonaise. Voeg voorzichtig de blokjes avocado toe aan het besmeerde brood en strooi vervolgens de stukjes noot erop.…en de de verkruimelde Feta of geitenkaas. Voeg honing toe als je geitenkaas gebruikt.Leg ten slotte wat sla (of spinazieblaadjes) erbij en sluit de boterham af. Snij hem voorzichtig doormidden en serveer. Eet smakelijk!
*******************
Hoe weet je of avocado reep is? super makkelijk!