Sesampasta koekjes

Deze sesampasta koekjes  zien er niet alleen lekker uit, ze zijn ook heel erg lekker! Dit móet je gewoon proeven.

DSC_0208

Ik maak bijna geen andere koekjes meer, sinds ik deze heb geproefd ;-). niet alleen omdat ze in de mond smelten en zo, zo eenvoudig klaar te maken, maar ook omdat ze relatief gezond zijn: sesampasta (tahin) is rijk aan calcium (100g volle-sesampasta bevat bijna 100mg calcium), aan IJzer (10mg per 100g), aan Zink en aan essentiële vetzuren zoals Omega 3 en Omega, net als olijfolie en noten.

Tahin is tegenwoordig in bijna elke supermarkt verkrijgbaar en bij de Turkse winkels, Marokkaanse winkels en in de reform zaken. Daar vind je ook de volle-sesam pasta.

Dit heb je nodig:

DSC_0268De gewone suiker kan je vervangen door mapelsyrup of palmsuiker voor een gezondere versie. De tarwebloem kan je proberen door speltmeel of in ieder geval volkoren tarwemeel vervangen.

En zo maak je de koekjes klaar:

Oven voor op 190 graden opwarmen. Bakplaat eruit halen en een vel bakpapier er op leggen. De suiker, de vanillesuiker en de (op kamertemperatuur) boter in een kom doen. Met een handmixer of keukenmachine kloppen totdat het goed gemixt wordt, 2-3 minuten. Tahin toevoegen en nog een paar minuten laten mixen.

DSC_0148Bloem toevoegen, met of zonder de citroenrasp en vervolgens de mixer weer aanzetten en mixen totdat er een gladde deeg ontstaat, nog 2-3 minuten.

DSC_0165DSC_0151Balletjes van de deeg tussen de handen rollen, ter grootte van een walnoot ongeveer en op elk balletje een noot er boven op doen. Op de bakplaat leggen en in het midden van de oven schuiven. Ca. 15-20 minuten laten bakken.

DSC_4595De koekjes hoeven overigens niet bruin worden, wacht dan niet totdat ze bruin worden dan zijn ze minder lekker. Even laten afkoelen en dan pas van de bakplaat uit halen.

DSC_4606

Sesampasta koekjes
Serves 25
Heeerlijke koekjes, eenvoudig te bereiden en rijk aan calcium!
Write a review
Print
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
20 min
Totale tijd
30 min
Bereidingstijd
10 min
Kooktijd
20 min
Totale tijd
30 min
Ingr.
  1. * 240gr zelfrijzende bloem of een mix van speltmeel en volkorenmeel of speltmeel en amandelmeel (240gr in totaal)
  2. * 150 bruine rietsuiker/palmsuiker
  3. * 150gr zachte roomboter
  4. * 180gr sesampasta (tahin)
  5. * handje hazelnoten, amandelen of walnoten (ca 75gr), grof gebroken
Bereiding
  1. Oven voor op 190 graden opwarmen. Bakplaat eruit halen en een vel bakpapier er op leggen.
  2. De suiker, de vanillesuiker en de (op kamertemperatuur) boter in een kom doen. Met een handmixer of keukenmachine kloppen totdat het goed gemixt wordt, 2-3 minuten. Tahin toevoegen en nog een paar minuten laten mixen.
  3. Bloem toevoegen, met of zonder de citroenrasp en vervolgens de mixer weer aanzetten en mixen totdat er een gladde deeg ontstaat, nog 2-3 minuten.
  4. Balletjes van de deeg tussen de handen rollen, ter grootte van een walnoot ongeveer en op elk balletje een noot er boven op doen.
  5. Op de bakplaat leggen en in het midden van de oven schuiven. Ca. 15-20 minuten laten bakken.
Notities
  1. Wacht niet totdat de koekjes bruin worden, dan heb je ze eigenlijk te lang laten bakken en zijn ze minder lekker.
  2. Even laten afkoelen en dan pas van de bakplaat uit halen.
http://www.foodsandphotos.nl/

DSC_0198Is de muntthee klaar…?

Geniet!

Print Friendly
You may also like:

6 gedachten over “Sesampasta koekjes

  1. De koekjes zien er lekker uit.
    Het is alleen jammer dat je gewone suiker en tarwemeel neemt.
    Hiervoor in de plaats kun je beter palmsuiker nemen en i.p.v. tarwe, speltmeel.
    Ik zal het eens gaan proberen met deze ingrediënten. Eens proeven hoe de koekjes dan smaken.

    1. Dankjewel Gerdie. Dit recept is een “oud” recept van mij voordat ik de suiker+tarwebloem gebruik thuis verminderde. Ik heb een opmerking toegevoegd in het recept, bedankt hiervoor en ik hoor graag hoe het is gelukt met de alternatieven!
      Groetjes, Naomi

    1. Dankjewel Annette, wat leuk om te lezen en ze zijn inderdaad heerlijk. De helft speltmeel heb ik ook gebruikt, palmsuiker nog niet, ga ik op jouw advies zeker doen 😉
      Groetjes, Naomi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *