Shakshuka met aubergine

Nog een heerlijk recept uit ons kookboek Gezonde wereldgerechten, perfect voor ontbijt/lunch/brunch, en zeker als je zoals ik gek bent op aubergine 😉

Shakshuka is nog steeds een zeer populair gerecht in Israël en het hele midden-oosten. Het wordt bij het ontbijt of bij de lunch  in veel variaties gegeten. De basis is eieren met tomaten, uien, paprika en verse kruiden. Net als veel eiergerechten komt de Shakshuka oorspronkelijk uit Tunesië.  Shakshuka wordt over het algemeen met knapperig, vers brood gegeten. Mede dankzij Yotam Ottolenghi en zijn succesvolle kookboeken en de trend om steeds gezonder en suikervrijer te eten, zijn Shakshukarecepten populair geworden, ook in Europa en de VS.

Shakshuka met aubergine
Serves 4
Heerlijk en voedzaam, rijk aan eiwitten, gluten- en lactosevrij
Write a review
Print
Kooktijd
30 min
Kooktijd
30 min
Ingrediënten
  1. 4-5 eieren
  2. 1 middelmatige stevige aubergine, met een gladde huid, in blokjes gesneden
  3. 1 grote ui, gesnipperd of in ringen gesneden.
  4. 1 grote rode paprika, in dunne repen of stukjes gesneden
  5. een dun stukje Spaanse (“hete”! paprika), zeer dun gesneden, of gemalen Chilipoeder
  6. 3 grote rijpe tomaten of 4 middelmatige (zoals Tasty Tom), in grote blokken gesneden (ca 700g in totaal)
  7. 2 el tomatenpuree of passata
  8. 2 knoflookteentjes, uitgeperst
  9. 2-3 el olijfolie
  10. een paar takjes koriander / peterselie / basilicum, grof gescheurd
  11. zout en zwarte peper
  12. zo nodig een paar eetlepels water
Bereiding
  1. Verhit in een grote koekenpan op middelhoog vuur de olie en bak de ui lichtbruin. Voeg de rode paprika gevolgd door de aubergineblokjes aan de pan toe. Bak nog 7-8 minuten onder af en toe roeren, voeg zo nodig wat olie toe.
  2. Verlaag het vuur en voeg nu de uitgeperste knoflook en de tomatenblokjes, de tomatenpuree of passata, de Spaanse paprikastukjes, het zout en de peper toe.
  3. Laat het groentemengsel tegen de kook komen en nog15min. pruttelen met een deksel. Er moet een dikke saus ontstaan net als pastasaus.
  4. Voeg tussendoor steeds een beetje water toe zodat het mengsel niet uitdroogt. Proef en voeg eventueel nog zout of peper toe.
  5. Voeg ten slotte de gehakte kruiden toe en meng door de “saus”.
  6. Net voordat het mengsel droog wordt, maak 4-5 kuiltjes er in en breek in elke holte een ei. Bestrooi ze met zout en peper.
  7. Laat ze 8-10 min. met deksel op laag vuur staan (hoe langer je ze laat koken hoe gaarder de eieren worden).
Notities
  1. Heerlijk in combinatie met gekruimelde Feta- of geitenkaas!
http://www.foodsandphotos.nl/

                                           

 

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *