Spiraaltaart met aubergines en courgette

Deze groentetaart is bovenal moooi! Hij is indrukwekkend maar niet ingewikkeld zoals je zou denken. Als je geen deeg gebruikt of een kant-en-klaar deeg, gaat hij ook gauw de oven in.

DSC_2023 kopieIk heb gekozen voor de eenpersoons versie. Dit kan je als een voorgerecht serveren of als lunch met een verse groentesalade er bij. Je kan met de groente variëren en kiezen ook voor bij voorbeeld paprika’s, venkelknol, zoete aardappelen of (fles)pompoen.

Je kunt de eenvoudigste versie van de taart maken (recept hieronder) of Ricotta kaas/Feta kaas/geitenkaas toevoegen voor nog een rijkere smaak. In de allerlekkerste versie in mijn ogen, maar ook de meest energierijke(=calorieën…), bak je de groente van tevoren, voordat je de taart in de oven doet. Het recept dat je hier ziet, is de eenvoudigste manier. Deeg (of niet), groente, kruiden, olie en knoflook. De aubergines geven de toon aan de groente in dit recept. Hoe kies je goede aubergines uit? Ze horen een mooie, gladde schil te hebben en het liefst licht van gewicht. Dan hebben ze minder pitjes, want de pitjes zorgen voor een bittere smaak.

Aan de slag! Wat heb je nodig? Gebruik jouw favoriete Mediterrane groente. In dit recept heb ik courgette en aubergines gebruikt.

Ingrediënten(voor twee kleine taarten):

  • hartige deegbal, zelf gemaakt van bijvoorbeeld volkorenmeel(klik hier voor het recept) of bladerdeeg op roomboter basis. Zonder deeg is ook prima, als groente gerecht.
  • 1 middelmatige grote aubergine, gewassen en ongeschild (kies voor een licht in gewicht en met gladde, verse schil)
  • 1 courgette, gewassen (ongeschild)
  • 2 knoflookteentjes
  • 4 laurierblaadjes
  • handje verse tijmblaadjes
  • 4-5 el olijfolie en boter om de ovenschaaltjes in te vetten
  • zee zout, zwarte peper

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180º C
  2. Snij de groente in dunne plakken.
  3. Vet kleine ronde taartvormpjes licht in met boter. Rol het deeg tot een dunne rol en leg in de taartvormpjes.
  4. Bekleed de taartvorm met het deeg en snij eventueel de randen net boven de rand van de vorm af.
  5. Als je bladerdeeg gebruikt: prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg vervolgens de vormpjes met het deeg een half uurtje in de koelkast.
  6. Zet de groenteplakken afwisselend rechtop in een spiraalvorm op het deeg. Begin aan de buitenkant van de vorm en werk naar het midden toe. Om en om in rondjes totdat de taart geheel gevuld is.
  7. Als de groenteplakjes niet dezelfde hoogte hebben kan je onderaan op de deegbodem nog plakken groente leggen.
  8. Leg de knoflookstukjes en de laurierblaadjes sporadisch tussen de groenteplakjes. Besprenkel met olijfolie en voeg nog tijm of een andere verse kruid toe.
  9. Doe in de oven voor 35-40 min of totdat de groente gaar zijn. Bedek met aluminiumfolie als het deeg (licht) bruin aan het worden is. Besprenkel ten slotte de taart met nog wat olie.

Nog feestelijker met Feta-/geiten-/Ricottakaas. Voeg dit in de oven toe tijdens de laatste 20 minuten. Maak het af met een verse groente salade er bij. Het basistaartje ziet er zo uit en geniet!

Eet smakelijk!

 

Bron van dit recept is uit de prachtige Engelstalig blog “Mangen”, uit Frankrijk: http://mimithorisson.com/2013/05/02/spring-follies/

Mobiele versie afsluiten