Deze groentetaart is bovenal moooi! Hij is indrukwekkend maar niet ingewikkeld zoals je zou denken. Als je geen deeg gebruikt of een kant-en-klaar deeg, gaat hij ook gauw de oven in.
Ingrediënten(voor twee kleine taarten):
- hartige deegbal, zelf gemaakt van bijvoorbeeld volkorenmeel(klik hier voor het recept) of bladerdeeg op roomboter basis. Zonder deeg is ook prima, als groente gerecht.
- 1 middelmatige grote aubergine, gewassen en ongeschild (kies voor een licht in gewicht en met gladde, verse schil)
- 1 courgette, gewassen (ongeschild)
- 2 knoflookteentjes
- 4 laurierblaadjes
- handje verse tijmblaadjes
- 4-5 el olijfolie en boter om de ovenschaaltjes in te vetten
- zee zout, zwarte peper
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180º C
- Snij de groente in dunne plakken.
- Vet kleine ronde taartvormpjes licht in met boter. Rol het deeg tot een dunne rol en leg in de taartvormpjes.
- Bekleed de taartvorm met het deeg en snij eventueel de randen net boven de rand van de vorm af.
- Als je bladerdeeg gebruikt: prik met een vork gaatjes in het deeg. Leg vervolgens de vormpjes met het deeg een half uurtje in de koelkast.
- Zet de groenteplakken afwisselend rechtop in een spiraalvorm op het deeg. Begin aan de buitenkant van de vorm en werk naar het midden toe. Om en om in rondjes totdat de taart geheel gevuld is.
- Als de groenteplakjes niet dezelfde hoogte hebben kan je onderaan op de deegbodem nog plakken groente leggen.
- Leg de knoflookstukjes en de laurierblaadjes sporadisch tussen de groenteplakjes. Besprenkel met olijfolie en voeg nog tijm of een andere verse kruid toe.
- Doe in de oven voor 35-40 min of totdat de groente gaar zijn. Bedek met aluminiumfolie als het deeg (licht) bruin aan het worden is. Besprenkel ten slotte de taart met nog wat olie.
Eet smakelijk!
Bron van dit recept is uit de prachtige Engelstalig blog “Mangen”, uit Frankrijk: http://mimithorisson.com/2013/05/02/spring-follies/