Spruitjes met noten en feta

Ik heb de laatste weken de spruitjes “ontdekt”… Ik weet het, dat is niet de meest populaire groente, maar wel echt megagezond en blijkbaar kunnen ze ook écht lekker zijn, dat heb ik vooral dankzij dit heerlijke recept ontdekt. Het gaat vooral om de manier waarop je ze klaarmaakt, hoe je ze kruidt en uiteraard waarmee je ze combineert. Met feta vind ik spruitjes gewoon verrukkelijk, en dit recept moet…mag je uitproberen als je jouw lijf en jouw omgeving wilt verwennen!

Ingrediënten (voor 4 personen) : 

  • 600 gr spruitjes, gewassen en in tweeën gesneden 
  • 1/2 kleine bloemkool, gewassen en in kleine roosjes gesneden (optioneel, kan ook zonder)
  • 2 kleine rode uien, of 1 grote
  • 1 rode peper of een halve rode paprika, gewassen
  • 2 el zonnebloemolie of een andere neutrale olie
  • sap van 2 sinaasappels 
  • 150 gr feta, verbrokkeld
  • 50 gr hazelnoten/pijnboompitten/cashewnoten
  • 1 bosje peterselie, liefst platpeterselie
  • 75 gr zongedroogde tomaten 
  • zout en zwarte peper, naar smaak

Bereiding:

  1. Pel en snipper de uien. Halveer de peper in de lengte, verwijder de zaadlijsten en hak hem fijn. 
  2. Blancheer de bloemkoolroosjes door ze 3 minuten te koken (3 min in kokend water)
  3. Verhit de olie in een pan en bak er de spruitjes en de ui in, circa 3 minuten. Blus af met het sinaasappelsap. Voeg de peper en de bloemkoolroosjes toe, breng aan de kook en kook nog 4 à 5 minuten. Breng op smaak met zout en peper en laat het een beetje afkoelen.*
  4. Hak de noten grof en rooster ze in een droge pan. Of rooster de pijnboompitten. Neem ze uit de pan. 
  5. Was de peterselie en hak hem fijn. Laat de tomaten uitlekken en snij ze in reepjes. Voeg de feta toe, en breng op smaak met zout en peper. 

Serveer lauwwarm.

Eet smakelijk!

*Spruitjes kan je gerust beetgaar eten. Sommige mensen vinden ze dan lekkerder (zoals ik…) én zijn ze dan nog rijker aan vitaminen en mineralen dan als je ze volledig kookt. 

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.