Tabouléh salade

Tabouleh is een gerecht dat oorspronkelijk uit de Libanese en Syrische keuken komt. Het is in de landen er om heen geadopteerd dus ook in Israel waar het als lunch maar ook bij het ontbijt gegeten wordt, meestal met een stukje brood of/en met wat tahinsausje erbij.

Bulgur is binnen 10-15 min klaar en vergt geen koken! Echter is bulgur een graanproduct, gemaakt van verschillende soorten tarwe, meestal van durum. Het bevat dus Gluten. Een alternatief voor mensen met Coeliakie of een Gluten-intolerantie kan Quinoa zijn. Kijk hier hoe je quinoa bereid (en een lekker recept ermee 😉 ).

Zo maak je deze Taboule salade:

Ingrediënten:

  • 100 gr bulgur 
  • Handvol (liefst platte) peterselie en/of koriander, gewassen en gedroogd
  • een paar mooie takjes munt, gewassen en gedroogd
  • 3 grote mooie tomaten of 5 middelgrote zoals Tasty Tom 
  • 1 komkommer, gewassen en gedroogd 
  • 1/2  gele of oranje paprika
  • 1 klein rode ui of een sjalootje, fijn gesneden 
  • 1-2 paar lente uitjes of bosuitjes, fijn gesneden 
  • sap en rasp van 1 citroen (gewassen en gedroogd)
  • 2 el olijfolie van goede kwaliteit 
  • zout, naar smaak (1 doe ca 1 tl)
  • zwarte peper, ca 1/2 tl

Bereiding: 

  1. Doe de bulgur in een glazen kom, giet er kokend water op net totdat het net onder water staat. Laat de bulgur 10-15 min staan en vervolgens laat hem uitlekken met een fijne zeef (of met een zeef bekleed met een theedoek) een. Druk zoveel mogelijk vocht uit en laat hem een even afkoelen.
  2. Maak een dressing van de olijfolie, de citroensap en -rasp, het zout en de peper.
  3. Roer de afgekoelde bulgur hem los met een vork en laat het even afkoelen. Giet vervolgens de dressing erover.
  4. Hak de verse kruiden zoals de peterselie en de munt fijn.
  5. Snij de tomaten, de paprika en de komkommer in zo klein mogelijke blokjes. 
  6. Doe de groenten en gehakte kruiden bij de bulgur. Meng alles voorzichtig door elkaar
  7. Laat de salade intrekken in de koelkast voor een paar uurtjes. Proef de salade en breng hem eventueel nog op smaak met wat extra zout, peper of citroensap. Serveer op kamertemperatuur.

Eet smaklijek!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.