Inleggen of inmaken van groente wordt al vanouds gebruikt met als oorspronkelijke doel om de groente langer te kunnen bewaren. In de Mediterraanse landen en in de Arabische wereld maken ingelegde groente traditioneel een deel van de dagelijkse voeding uit. Groenten inleggen is helemaal niet moeilijk als je zou denken! want het meeste werk wordt eigenlijk voor je gedaan terwijl de groeten in de weckpotten zitten!
Er zijn twee methodes voor het inmaken van groente: wecken of inleggen.
Wecken is het conserveren van groente door ze te verhitten en te bewaren in luchtdichte potten. Met Inleggen conserveer je groente, kruiden en specerijen in gesloten potten door ze in zuur te bewaren met zout en soms in combinatie met suiker, alcohol of olie.
Oorspronkelijk werd de groente in zout gelegd, waarna een spontane melkzuurgisting plaatsvindt die de vloeistof zuur maakt. Dit gebeurt zolang als de pot goed afgesloten is en er geen zuurstof bij kan. Door de aanwezige (onschadelijke!) bacteriën wordt de vloeistof zuur. In het Midden-Oosten voegt men meestal azijn (een oplossing van azijnzuur in water) en meestal ook nog zout toe om groente in te leggen. De azijn is in dit geval het conserveermiddel en zorgt ervoor dat de groente niet kan bederven. De zuurgraad van je eindproduct moet wel minstens uit 2% azijnzuur bestaan. Azijn heeft een concentratie van 5% azijnzuur en dat is meer dan voldoende.
De verhouding is meestal: 1 deel azijn met 3 delen water en verder mag je zelf kiezen of je nog suiker er aan toe wilt voegen. Het resultaat is dan wat minder zuur en uiteraard lekkerder.
Je kunt eindeloos groente én fruit inmaken naar eigen smaak! Zelf gebruik ik meestal komkommers, bloemkool, kool, Spaanse peper, paprika’s in verschillende kleuren en knoflooktenen. Probeer ook eens bietjes, sperziebonen, rode kool, bleekselderij, asperges, courgette, radijs en uien of zelfs mais en watermeloen. Daarnaast kan je kruiden en specerijen gebruiken zoals laurierbladen, kurkuma, peperkorreltjes maar ook koriander-, venkel- of mosterdzaad.
De regels voor geslaagde ingelegde groente:
- Gebruik goed afsluitbare (glazen) potten of oude flessen. Dit is belangrijk om te voorkomen dat er zuurstof in de pot komt.
- De weckpotten moeten grondig schoon en gesteriliseerd zijn. Dit doe je op de makkelijkste manier door ze eerst af te wassen en er vervolgens kokend water in toe te voegen. Laat dit voor 10 min zo staan.
- Gebruik verse, stevige groente. Maak ze zo goed mogelijk schoon door ze onder stromend water af te spoelen en zorg er voor dat ze geen vuilrestjes bevatten.
- De beste en lekkerste komkommers om in te maken zijn de kleinste.
- Wil je ook gepeelde knoflooktenen inleggen? Doe ze in een glas/kommetje, giet er kokend water over heen en wacht een 30 tot 40 seconden. Dit voorkomt dat ze een groenachtige kleur ontwikkelen tijdens het wecken. Het is niet schadelijk om ze “groen” te eten, alleen ziet er minder smakelijk uit.
- Harde groente zoals bloemkool en worteltjes kan je beter even kort koken. Je mag ze natuurlijk ook inleggen en eten zonder te koken.
- Het is belangrijk om de groente door het weckwater (met azijn enz) geheel te bedekken en dat er nog 1cm vocht boven de groente zit.
- Als je droge kruiden zoals kurkuma, peper- en korianderkorreltjes wilt gebruiken, gebruik dan kruiden die zo vers mogelijk zijn.
- Was grondig jouw handen voordat jij met de groente begint te werken en ze in de weckpot gaat leggen.
- Gebruik elke keer als je groente uit de pot haalt om te smullen een schone lepel.
Aan de slag!
Deze ingrediënten heb ik gebruikt:
- 1 Middelmatige komkommer
- 5-6 Bloemkoolroosjes
- 1 middelmatige wortel
- 3-4 gepeelde knoflookteentjes
- 1 tl mix van zwarte, witte en rode peperkorrels
- Kleine stukjes Chinese of witte kool
- Een paar stukken van rode, gele en oranje paprika’s
- Water+azijn: De verhouding is meestal: 1 deel azijn en 3 delen water. Dit komt in de regel neer op 3 glazen water en 1 glas azijn.
- Voor elke glas water en azijnmix, heb je 1 el zout nodig.
- 1 el suiker (optioneel)
- Schone, afsluitbaar (weck)pot
Bereiding:
- Was alle groenten grondig onder stromend water. Zorg ervoor dat er geen vuil op de groente zit.
- Was de pot en giet er kokend water in en laat dit minstens 5 min staan. Gooi het water er uit en laat het vanzelf drogen.
- (Optioneel) kook voor een paar minuten de wortel en de bloemkool. Haal dit uit de pan en spoel ze goed met koud water af.
- Snij de wortel en de komkommer in plakken, eventueel schuin. Snij de paprika’s open en haal de zaadjes eruit. Snij de paprika’s in lange stukken of repen.Snij de kool in grote stukken.
- Meng het water en de azijn door elkaar totdat het zout goed opgelost is. Voeg het zout en de suiker toe.
- Doe alle groente en kruiden in de gesteriliseerde weckpot en duw ze goed met een schone vork of lepel totdat de pot vol met groente is.
- Schenk de vloeistof in de pot met de groente zodat alles geheel bedekt is. Liefst 1 cm boven de groente.
- Sluit de pot goed af en laat hem in een koele plek minstens 48 uur staan.
Eet smakelijk!