Terrine met gegrilde groente, Ricotta en walnotenpesto

Als grote liefhebber van de mediteraanse groenten en van zelfgemaakte pesto moest ik eens een terrine uitproberen.

DSC_2141 

Deze combinatie van smaken is onweerstaanbaar: gegrilde paprika’s courgette en uiteraard aubergine, met verschillende pittige witte kazen en pesto, die je zelf maakt of je zelf koopt 😉  Een beetje “laagjeswerk” maar oh oh wat is dit de moeite waard: als hoofdgerecht of voor de grote eters als bij- of voorgerecht. Een terrine is blijkbaar een geglazuurde schaal om in te koken, met een goed sluitend deksel. De meeste van ons kennen dit woord volgens mij als de naam van een groente- laagjesgerecht. Een terrine wordt echter in…een terrine gemaakt. Maar je kunt hem natuurlijk in een andere schaal of cakeblik maken.

DSC_2117Het is belangrijk bij terrines dat de smaken van de groenten (en eventueel andere ingrediënten zoals vis/vlees) zich goed kunnen vermengen en alles gebonden wordt en in plakken gesneden kan worden. En één ding is zeker: het is de beste terrine die ik heb gemaakt omdat het…ahum, ook de eerste was. Maar zeker niet de laatste!

DSC_0032Aan de slag!

Ingrediënten (voor 6 grote porties of 8 kleine):

  • 3 middelmatige-grote stevige aubergines (zo licht mogelijk en met gladde schil)
  • 3 courgettes, groene, en/of gele
  • 5 paprika’s, rode, en/of gele

Voor het kaasmengsel:

  • ricotta
  • geitenkaas of Feta
  • hüttenkäse
  • zwarte peper, gemalen, en eventueel nog zout

In totaal 500gr kaasmengsel. Hüttenkäse is lichter dan Ricotta, en deze is lichter dan Geitenkaas of Feta-kaas.

  • Basilicum-Pesto, zelf gemaakt, of van goede kwaliteit, zonder toegevoegde kaas.

Ik heb zelf pesto met walnoten gemaakt van blaadjes van 1 basilicumplantje, 2 teentjes knoflook en een handje walnoten. Dit allemaal in de keukenmachine doen en een pasta van maken. Op het laatste moment nog een scheutje olijfolie toevoegen (2-3el).

PestoBereiding: Rooster of gril de aubergine- en de courgetteplakken totdat ze gestreept en goudbruin worden. Dit kan in de oven of op een hete grillpan. Klik hier om te zien hoe je dit doet.

DSC_1996Gril de paprika’s 20 tot 25 min in een oven met de bovenste gril aan op 200 graden Celcius. Keer regelmatig de paprika’s om. Zodra je zwarte luchtbellen ziet, kan je de paprika’s uit de oven halen. Dit heet „blakeren”. Je kunt het ook boven het fornuis doen. Zodra ze klaar en afgekoeld zijn doe je ze in een plastic of papierenzak voor 10 tot 12 min. Je kunt het vel daardoor makkelijk lostrekken. Je kunt ook een potje geroosterde en ontvelde paprika’s kopen!

Bedek met een flink stuk plasticfolie de binnenkant van een cakeblik of terrine. Bekleed het blik of de terrine met de plakken gegrilde aubergine. Leg de plakjes één voor één boven elkaar totdat ze over de rand hangen. Op zo’n manier pak je de terrine in. Zorg ervoor dat de mooie gestreepte kant van de auberineplakken beneden ligt.

Mix de kaassoorten met elkaar. Proef en breng op smaak met zwarte gemalen peper en indien nodig voeg zout toe

Verdeel ongeveer éénderde van het kaasmengsel en voeg vervolgens de pesto toe. Leg eerst de plakken courgette, daarna de paprika’s en ten slotte de kaas en de pesto. Herhaal dit totdat je alle groente, kaasmengsel en pesto hebt verbruikt. Zoals je op de foto’s ziet. Druk alles telkens goed aan.

Terrine9 DSC_2098Sluit de terrine af met de overhangende plakken aubergine. Dek het met de plastic folie af en laat het minimaal 1 nacht stijven in de koelkast .

DSC_2105 DSC_2113Haal het blik of de terrine uit de koelkast. Keer hem voorzichtig om met behulp van bijvoorbeeld een groot bord of houten plank. Verwijder de folie en snij de terrine in mooie stukken, het beste met een goed koksmes (makkelijker is het als het mes warm is).

DSC_0040Dit gerecht kan je koud (op kamertemperatuur) of warm eten.

DSC_0032Bon appetit!

6 Reacties

  1. Dankjewel Jan! Ben zelf ook g-ek op aubergine, geloof me is het de moeite waard om te proberen. Wordt in ieder geval heerlijk! 😉
    Groetjes, Naomi

    1. Hoi Marie, niet dom hoor! Voor mij was het toen ook de eerste keer die ik het heb gemaakt, sowieso een Terrine (niet de laatste 😉 ). Maar je hoeft hem niet opnieuw in de oven doen, tenzij je hem in de oven even wilt opwarmen. Je kan hem ook een minuut in de magnetron doen om op te warmen. Niet te lang anders gaan de kazen smelten. Succes en eet smakelijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.