Tijd voor Oranje: wortel-aardappel Latkes

DSC_4651Vooral in de Joodse feestdag Chanoeka maar ook vaak in Pesach wordt dit heerlijke hapje gegeten. In Chanoeka eet men gerechten die in olie gebakken zijn, als symbool van het Chanoeka wonder: het kruikje olie dat geen één dag maar acht dagen bleef branden. In Pesach worden er ongezuurde broden gegeten zoals “matze”, in ieder geval geen gerechten met bloem. De latkes, bereid vooral met aardappelen maar ook van bijvoorbeeld courgette, maïs, kaas en prei, pasen daarom perfect bij Pesach.  Voor koninginnedag zocht ik een een lekker oranje hapje. Aardappel latkes heb ik al een paar keer gemaakt, maar deze keer heb ik wortels erbij toegevoegd. Het resultaat viel in de smaak van het hele gezin, zelfs van mijn zoontje die niet van aardappel houdt. Met een sausje van zure room+yoghurt+bieslook er bij is het écht feest: fijne koningsdag!

Ingrediënten:

1 grote winterpeen, geschild en gewassen

2 grote vastkokende aardappelen, geschild

½ ui, gesnipperd

2 el bloem

2 eieren

1 tl zout

2 el olie om te bakken

DSC_4582

Rasp in grove stukjes de wortel en daarna de aardappelen. Laat dit een paar minuten in een vergiet uitlekken, druk een beetje de groente met de handen om meer vocht uit te halen.DSC_4594

Voeg de ui, de eieren, de bloem en het zout toe aan de aardappel- en wortelrasp.

Roer met een vork door elkaar.DSC_4606

Verhit de olie in een koekenpan. Vorm van de groentemengsel platte koekjes met behulp van twee eetlepels. Bak de latkes eerst op hoog vuur en verlaag het vuur daarna een kwart slag totdat ze goudbruin worden. Keer regelmatig.DSC_4617

Laat een paar minuten op keukenpapier uitlekken.DSC_4631

Serveer direct met een yoghurt-zure room-bieslook dressing of met appelmoes. 

Eet smakelijk!

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.