Deze ingrediënten heb je nodig:
- 2-3 el olijfolie
- 2 kleine uien / 1 grote, gesnipperd
- 1 teentje knoflook, fijn gehakt
- 2 grote paprika’s, geel en rood, bij voorkeur geen groen, in stukken
- 1 kleine winterpeen, in blokjes
- 800 g rijpe smaakvolle tomaten (bijvoorbeeld trostomaten of roma), gehalveerd
- 1 klein blikje tomatenpuree 22% of Frito van Heinz
- 2 laurierblaadjes
- 1 tl verse tijmblaadjes of ½ tl gedroogde tijmblaadjes
- 1 blokje tuinkruidenbouillon of een andere bouillonblokje naar keuze
- 1/2 tl Paprikapoeder en/of kerriepoeder
- 150-200gr rundersoepballetjes
- 1 tl suiker
- Zout en vers gemalen zwarte peper naar smaak, beetje slagroom
- 1 l water
- Optioneel: 1. een scheutje gembersiroop
- Extra nodig: staafmixer of blender
Bereiding:
- Verhit de olie in een grote soeppan en fruit de ui en knoflook 2 min. Voeg de wortel- en de paprika stukken toe en bak nog 5 minuten mee.
- Voeg de tomatenstukken, de tomatenpuree/Frito, de paprika en/of de kerriepoeder, de suiker en de laurierblaadjes toe. Bak deze mee met een gesloten deksel voor nog 2-3 minuten.
- Schenk nu 1 liter water toe en het bouillontabletje.
- Laat de soep 10 min koken op een zacht vuur.
- Voeg vervolgens de soepballetjes toe en kook nog 5 min mee.
- Haal de laurierblaadjes eruit en pureer de soep glad met een staafmixer.
- Breng de soep op smaak met wat peper en zout. Als je van gembersiroop houdt voeg nog een scheutje gembersiroop toe.
- Schenkt de tomatensoep in mooie kommen en giet er een beetje zure room of crème fraîche in, en eventueel wat grof gesneden kruiden zoals basilicum of tijm.
Eet smakelijk!