Een tomatencake?? Ja hoor, een tomatencake. Zo nu en dan verras ik de omgeving en mezelf met iets nieuws. Een recept uitproberen dat ik echt nooit eerder heb geprobeerd. De omgeving mag raden wat ze zien of proeven. Net zoals met deze chocoladetaart, die misleidt met zijn zoete smaak en doordat het hoofdingrediënt bloem is vervangen met ‚iets’ gezond mag jij raden waarmee!
Dit keer zijn de gele en oranje tomaten de hoofdrolspelers in dit gezond tussendoortje. Het is zo fijn om dit zonder schuldgevoelens en buikpijn bij de koffie te nemen. De worteltjes en zelfs de courgette zijn we al vaak tegengekomen tussen de gezonde, Glutenvrije recepten op het web en in de kookboeken. Maar tomaten?? Ja, tomaten. Je proeft de tomaten nauwelijks, maar je geniet wel van al hun gezonde voordelen enne…zo kan je jouw koffiemaatjes verrassen met iets „nieuws”.
Deze “troepvrije” tomatencake bevat ook nog mijn geliefde pecannoten, maar je kan ook een andere soort noot toevoegen. Kies voor rozijnen of dadels als je de honing hiermee wilt vervangen (zie ingrediëntenlijst).
- 1 kop vol gepeelde, gepureerde tomaten, liefst gele/oranje
- 3 eieren
- 150gr speltmeel
- 70 gr rijstemeel
- 75 gr zachte roomboter of kokosolie
- zest van 1 citroen
- 75 gr kokosbloesmsuiker
- 50 gr honing of zachte dadels, in stukjes gesneden
- 1/2 tl zuiveringszout
- 1/4 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- 70gr pecannoten of andere gewenst, grof gebroken
- verwarm de oven 170-175°C.
- verwijder de schilletjes van de tomaten door hen eerst in kokend en daarna in koud water te laten (lees hier uitgebreid hoe jij het doet)
3.pureer de tomaten met behulp van een staafmixer, een blender of een keukenmachine.
4. Klop de kokosolie of de zachte boter samen met de suiker en het zout met een mixer. Klop er dan één voor één de eieren door tot ze helemaal opgenomen zijn
5. Voeg de twee meelsoorten en de rest van de ingrediënten aan het botermengsel, behalve de tomatenpuree. Mix nog zo’n 30 seconden het geheel door elkaar
6. Voeg ten slotte de tomatenpuree aan het beslag toe en mix nog een paar seconden met elkaar tot dat de massa egaal is.
7. Giet het beslag in een middelgrote ovenschaal. Voeg de gebroken nootjes toe en meng lostjes met een vork.
8. Bak de taart ca 40 minuten, of tot een in het midden ingestoken satépen er schoon uitkomt.
Zet de koffie klaar!
orspronkelijk recept: http://chasingdelicious.com/tomato-cake/
Wat een grappig idee! Ik zou zelf niet snel hebben gedacht aan tomaten in een cake 🙂
Vond ik ook grappig Judith, en zeker origineel… Verrassend was het dat de cake heerlijk smaakt ook voor geen tomatenliefhebbers 😉