Rode uientaart met geitenkaas en tijm

Wat een zalige combinatie: geitenkaas met zoetzure uien.           DSC_0644Uien die ge-upagrated worden met een balsamicoazijn marinade…

DSC_0629Met een krokant deeg, zelf gemaakt of zelf gekocht… En gekruid met verse, of gedroogde tijm.

DSC_4602Warm of lauw geserveerd, als bijgerecht of voorgerecht, en wat mij betreft als hoofdgerecht alleen met verse sla, tomaten en komkommers.

Zo mooi, zo verleidelijk!DSC_0630

Het stond al een tijdje hoog bij mij op de wensenlijst, om deze taart zelf te proberen. Heb het her en der in restaurants gegeten maar nooit zelf gemaakt. Een vriendin die op bezoek kwam was de aanleiding, de smoes…Ik heb het klaar gemaakt en het heeft me niet teleurgesteld: het was verrukkelijk!

Zo maak je het:

Deeg. Optie 1: deeg zelf maken. Kijk hier naar het recept.

Optie 2: kant-en-klare bladerdeeg gebruiken (op roomboter basis*)

Ingrediënten voor de vulling:

Olijfolie I 5-6 rode of licht rode uien I 4 el balsamicoazijn I 2 el bruine rietsuiker I 4 el olijfolie I 2 eieren, 125ml room of melk I 100gr gerspte parmezaanse kaas of Gruyere I 200 gr geitenkaas, in plakken. 

Stuk bakpapier ter grootte van de bakplaat of roomboter om de ovenschaal in te vetten

1. Verwarm de oven voor op 190C.

2. Roer de olijfolie, de balsamicoazijn en de suiker door elkaar. Schenk in een klein ovenschaal (bijvoorbeeld geschikt voor een kleine lasagna). Leg de uien helften er in zodat ze zo veel mogelijk door de “marinade” bedekt worden.

3. Zet de schaal met de uien in de oven voor 20 min. Keer de uien om na de eerste 10 min. Laat de oven aan. Verlaag de oventemperatuur naar 180.

4. Als je bladerdeeg gebruikt: laat het eerst een beetje ontdooien. Leg op een ronde ovenschaal bakpapier of vet het in met roomboter. Leg op het papier of ingevette schaal 3-4 plakjes bladerdeeg naast elkaar. Laat de zijkanten iets overlappen en druk deze licht aan. Leg eventueel nog een laagje deeg en druk het ook aan.  Prik de bodem op meerdere plaatsen in met een vork.

5. Als je zelf krokant deeg maakt: haal het deeg uit de koelkast en leg het deeg op het werkvlak met een beetje bloem er op. Rol het deeg in een ronde die bij de bakvorm past. Druk het deeg uit in een ingevette springvorm.

6. Maak de vulling klaar door de eieren, de room en de kruiden door elkaar te mengen.

7. Bestrooi de deegbodem met kaas. Verdeel hierover de uienhelften er op met hun open kan naar boven. Leg de geiten-kaasplakken tussen de uien. Schenk de ei-roomvulling in en bestrooi met de tijmblaadjes (of gedroogde tijm).

8. Zet de taart voor minimaal 30 min in de oven totdat het stevig aan voelt. Om te voorkomen dat de randen zich verbranden bedek ze met aluminiumfolie of zet de laatste 10 min alleen de hitte aan de onderkant van de oven. DSC_0650

Bon appetit!

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

2 thoughts to “Rode uientaart met geitenkaas en tijm”

  1. Dit lijkt me echt heerlijk. Probeer vaak recepten met geitenkaas uit, de balsamico is echt een ontdekking.
    prachtige foto’s weer! Dankjewel voor het recept, dit gaat bij mij op mijn lijstje!
    Groetjes, Anouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *