Wat een zalige combinatie: geitenkaas met zoetzure uien. Uien die geüpgraded worden met een balsamicoazijn marinade…
Met een krokant deeg, zelf gemaakt of zelf gekocht… En gekruid met verse, of gedroogde tijm.
Warm of lauw geserveerd, als bijgerecht of voorgerecht, en wat mij betreft als hoofdgerecht alleen met verse sla, tomaten en komkommers.
Het stond al een tijdje hoog bij mij op de wensenlijst, om deze taart zelf te proberen. Heb het her en der in restaurants gegeten maar nooit zelf gemaakt. Een vriendin die op bezoek kwam was de aanleiding, de smoes…Ik heb het klaargemaakt en het heeft me niet teleurgesteld: het was verrukkelijk!
Zo maak je het:
Deeg. Optie 1: deeg zelf maken. Kijk hier naar het recept.
Optie 2: kant-en-klare bladerdeeg gebruiken (op roomboter basis*)
Ingrediënten voor de vulling:
- Olijfolie
- 5-6 rode of licht rode uien
- 4 el balsamicoazijn
- 2 el bruine rietsuiker
- 4 el olijfolie
- 2 eieren
- 125ml room of melk
- 100gr geraspte parmezaanse kaas of Gruyere
- 200 gr (zachte) geitenkaas, in plakken.
- zout en peper, naar smaak
- stuk bakpapier ter grootte van de bakplaat of roomboter om de ovenschaal in te vetten
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 190C.
2. Roer de olijfolie, de balsamicoazijn en de suiker door elkaar. Schenk in een klein ovenschaal (bijvoorbeeld geschikt voor een kleine lasagna). Leg de uienhelften er in zodat ze zo veel mogelijk door de “marinade” bedekt worden.
3. Zet de schaal met de uien 20 minuten in de oven. Keer de uien om na de eerste 10 min. Laat de oven aan. Verlaag de oventemperatuur naar 180.
4. Als je bladerdeeg gebruikt: laat het eerst een beetje ontdooien. Leg op een ronde ovenschaal bakpapier of vet het in met roomboter. Leg op het papier of ingevette schaal 3-4 plakjes bladerdeeg naast elkaar. Laat de zijkanten iets overlappen en druk deze licht aan. Leg eventueel nog een laagje deeg er op en druk het ook aan. Prik de bodem op meerdere plaatsen in met een vork.
5. Als je zelf krokant deeg maakt: haal het deeg uit de koelkast en leg het deeg op het werkvlak met een beetje bloem er op. Rol het deeg uit een ronde vorm, die bij de bakvorm past. Druk het deeg uit in een ingevette springvorm.
6. Maak de vulling klaar door de eieren, de room en de kruiden door elkaar te mengen.
7. Bestrooi de deegbodem met kaas. Verdeel hierover de uienhelften er op met hun open kan naar boven. Leg de geitenkaasplakken tussen de uien. Schenk de ei-roomvulling in en bestrooi met de tijmblaadjes (of gedroogde tijm).
8. Zet de taart voor minimaal 30 min in de oven totdat het stevig aan voelt. Bedek, om te voorkomen dat ze verbranden, de randen met aluminiumfolie of zet de laatste 10 min alleen de hitte aan de onderkant van de oven aan.
Bon appetit!
Dit lijkt me echt heerlijk. Probeer vaak recepten met geitenkaas uit, de balsamico is echt een ontdekking.
prachtige foto’s weer! Dankjewel voor het recept, dit gaat bij mij op mijn lijstje!
Groetjes, Anouk
Heel erg bedankt Anouk! Fijne dagen&groetjes, Naomi
Ziet er lekker uit! Bedoel je zachte geitenkaas of harde geitenkaas in plakken te snijden met de kaasschaaf?
Hoi, mijn excuses voor de late reactie, maar ik bedoelde zachte geitenkaas. Heb het nu ook aangepast, bedankt hiervoor:-)
Hartelijke groetjes,
Naomi