Tijdens mijn familiebezoek in Israel, ga ik eerst cheesecake eten. Cheesecake is één van de verleidelijkste taarten in Israël die je in vele verschillende soorten vindt.
De Lactosevrije variant is iets van de laatste jaren. Ontdek zelf eens hoe lekker een taart kan zijn, die vrij is van geraffineerde suikers en van zuivel. Dankzij de gedroogde fruit en de noten is deze lekkernij een fantastisch bron van voedingsvezels, mineralen en de beste soorten vetzuren.
Ingrediënten:
Voor de bodemlaag
- 150 g Medjoul dadels, ontpit
- 50 g gedroogde vijgen
- 200 gram amandelen of een mix van amandelen en pecannoten
- 2 el zachte kokosolie
- 1 el cacao van goede kwaliteit
- zest van en (gewassen) sinaasappel
- snufje zout.
Voor de vulling
- 250 gram rauwe cashewnoten
- 100 ml kokosolie, beetje gesmolten
- sap van 1 sinaasappel
- 90ml honing/maple syrup
- 175ml plantaardige melk zoals kokosmelk, zonder toegevoegde suikers
voor de topping
- 150gr chocolade, minstens 65% cacaobestanden
- 1 el kokosolie
- 1 el honing/maple syrup
- Evt een sinaasappel als versiering
Springvorm met een losse ring (20cm)
Bereiding
1 Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
2 Mix in de ingrediënten voor de bodem fijn met behulp van een keukenmachine.
3 Vet een taartvorm in en bekleed een bekleed hem met bakpapier.
4 Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
5 Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender*.
- Maak vervolgens de topping: Breek de chocolade in stukjes en smelt hem au bain-marie, of in de magnetron. In dit geval, roer om een minuut of twee met een vork, om te voorkomen dat de chocolade verbrandt. Voeg in de laatste minuut de kokosolie en honing toe en meng alles goed door elkaar.
7. Verdeel de vulling met een spatel boven de bodem en schenk de gesmolten chocolade op een sierlijke manier er bovenop. Gebruikt daarvoor bijvoorbeeld een houtenstok.
8. Zet minstens 2 uurtjes in de diepvries. Haal uit de diepvries en zet in de koelkast een uurtje voor het serveren.
Geniet!
* met een goede blender krijg je een gladder mengsel dan met een keukenmachine.
Serveertip: serveer de taart met schijfjes sinaasappel of/en met gebroken pistachenoot of een andere noot naar keuze.
Dit recepten en nog meer dan 150 fantastische recepten vind je in ons nieuwe kookboek Natuurlijk wereldgerechten, dat op 22/10 uitkomt.
Klik hier voor meer info.