Raw vegan cheesecake

DSC_1600Deze was voor mij de grootste uitdaging als een (hele) grote cheesecakefan. Ik paste me aan de huidige trend aan door deze raw maar ook vegan cheesecake te maken. Cheeseloze cheesecake! kan niet lekker zijn, kan gewoon niet!

 In eerste instantie leek de taart qua uiterlijk op een echte cheesecake. …Vol met twijfels en arrogantie ben ik aan dit “project” begonnen en met nog meer twijfels de eerste hap geproefd. Werkelijk mensen, ik heb met vole teugen genoten van wat er uit kwam! Het resultaat vrolijkte mijn smaakpapillen en echtgenoot op. Ik had niet verwacht dat hij zo lekker zou zijn en na de tweede dag nog lekkerder was. Koemelk vrij, Glutenvrije, geraffineerde suikervrij én ook nog ‘ovenvrij’. Dé leukste verrassing van het jaar en voortaan mijn mans verjaardagstaart 😉

Deze heb je nodig: 

Voor de bodemlaag: 200 gram gedroogde vijgen of dadels, of een mix hiervan; 200 gram amandelen of een mix van amandelen met bijv walnoten of pecannoten; 2 el zachte kokosolie; snufje zout.

Voor de vulling: 250 gram cashewnoten (rauw, voor het weken in water); 100 ml kokosolie (iets minder dan een  halve kop), beetje gesmolten; sap en rasp van één citroen; 100ml kokosmelk/amandelmelk, zonder toegevoegde suikers; 6 tl kokosblossumsuiker of 90ml honing/maple syrup en ten slotte 250 gram rood fruit uit de diepvries of vers 150gr; 2 el  natuurlijke suikervervanger zoals honing enz en nog sap van een halve citroen.

Om te strooien, optioneel: gebleken amandelen, licht geroosterd.

Springvorm met een losse ring (20cm)

Bereiding: 

  1. Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
  2. Mix in de ingrediënten voor de bodem fijn met behulp van een keukenmachine.
  3. Vet een taartvorm in en bekleed een bekleed hem met bakpapier.
  4. Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.

 

Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender. Ik heb eerst alles in een keukenmachine gedaan maar werd teleurgesteld door het resultaat.  

…en toen alles naar een blender (mijn nieuwe! zo blij mee!) geduldig verplaatst en aangezet. Wat een verschil. Zooo mooi glad geworden!

 Verdeel met een spatel de helft van de vulling over de bodemlaag en strijk hem glad. Zet in de vriezer. 

Als je voor fruit uit de diepvries hebt gekozen laat het eerst goed ontdooien.  kiest laat je dit eerst ontdooien. Pureer het vers of ontdooiende fruit met de “suiker”. Gebruik een zeef als je een gladde saus wilt krijgen.

Haal minstens een uur later uit de diepvries en giet de tweede helft boven de harde eerste. Meng de fruitsaus erdoor.

 Zet de taartvorm alweer in de diepvries voor minstens 2 uurtjes. Haal uit de diepvries en zet in de koelkast een half uurtje voor het serveren. 

Je kunt natuurlijk de hele vulling tegelijk boven de bodem gieten en verdelen en laten invriezen. Je kunt in dit geval een stukje taart met de saus serveren. 

Raw vegan cheesecake
Write a review
Print
Voor de bodemlaag
  1. 200 gram gedroogde vijgen of dadels, of een mix hiervan
  2. 200 gram amandelen of een mix van amandelen met bijv walnoten of pecannoten
  3. 2 el zachte kokosolie
  4. snufje zout.
Voor de vulling
  1. 250 gram rauwe cashewnoten
  2. 100 ml kokosolie, beetje gesmolten
  3. sap en rasp van één citroen
  4. 6 tl kokosblossumsuiker of 90ml honing/maple syrup
  5. 100ml kokosmelk/amandelmelk/rijstemelk, zonder toegevoegde suikers
Voor de fruitsaus
  1. 250 gram rood fruit uit de diepvries of vers 150gr
  2. 2 el natuurlijke suikervervanger zoals honing enz
  3. sap van een halve citroen.
  4. Springvorm met een losse rong (20cm)
Bereiding
  1. Week de cashewnoten minimaal 2 uur.
  2. Mix in de ingrediënten voor de bodem fijn met behulp van een keukenmachine.
  3. Vet een taartvorm in en bekleed een bekleed hem met bakpapier.
  4. Verspreid het mengsel over de bodem van de springvorm en druk goed aan.
  5. Giet de geweekte cashewnoten af en doe ze samen met de andere ingrediënten in een blender. Verwerk tot een gladde massa.
  6. Verdeel met een spatel de helft van de vulling over de bodemlaag en strijk hem glad. Zet in de vriezer.
  7. Als je voor fruit uit de diepvries hebt gekozen laat het eerst goed ontdooien. kiest laat je dit eerst ontdooien. Pureer het vers of ontdooiende fruit met de “suiker”. Gebruik een zeef als je een gladde saus wilt krijgen.
  8. Haal minstens een uur later uit de diepvries en giet de tweede helft boven de harde eerste. Meng de fruitsaus erdoor.
  9. Zet de taartvorm alweer in de diepvries voor minstens 2 uurtjes. Haal uit de diepvries en zet in de koelkast een half uurtje voor het serveren.
  10. Je kunt natuurlijk de hele vulling tegelijk boven de bodem gieten en verdelen en laten invriezen. Je kunt in dit geval een stukje taart met de saus serveren.
Notities
  1. Serveer met een deel van de fruitsaus of/en vers fruit of/en geroosterde amandelen
http://www.foodsandphotos.nl/

Geniet!! en wees creatief door bijvoorbeeld een ander soort fruit te gebruiken (mango bijv! yum) of/en met noten of vers fruit te serveren. 

 

Mobiele versie afsluiten