Kroketten van rijst en tofu uit Vegan for friends

Het kookboek ‘Vegan for friends’ kan ik van harte aanraden. De recepten in dit boek zijn gezond, lekker en over het algemeen eenvoudig om te maken. En het boek is een feest voor het oog! Mooie, sfeervolle foto’s. Of je veganistisch bent of niet – dit boek is een verrijking voor je verzameling kookboeken! 

Alexander Gershbergchef-kok, (van het 100% veganistische en biologische cateringbedrijf) heeft het boek ‘Vegan for friends’ uitgebracht. Hij is in Rusland geboren, opgegroeid in Israël en woont sinds 2006 in Amsterdam. Alexander is macrobiotisch gaan eten toen hij last kreeg van een chronische huidziekte. Hij heeft er veel baat bij gehad. Hij ging zich verdiepen in dit eetpatroon en promoot het macrobiotische en het veganistische eetpatroon nu met kookworkshops en -boeken.

Zelf ben ik op mijn 20veganistisch geworden en ik voelde me daardoor gezonder en vitaler dan ooit. Het effect dat de voeding op mijn lijf had was uiteindelijk ook de reden waarom ik overgestapt van de studie psychologie naar voedingsleer. Ik heb er nooit spijt van gehad. In de loop der jaren ben ik wel steeds meer dierlijke producten gaan eten, omdat ik vooral kaas, eieren en vis miste. Maar ik geloof dat minder of geen vlees eten gezond is, én dat het gezonder is om koemelk te laten staan. We zijn ten slotte géén kalfjes! Wel vind ik dat producten zoals yoghurt, vis, kaas en eieren veel voedingsstoffen opleveren die je niet makkelijk binnenkrijgt als je veganistisch eet. Met name volledige eiwitten (d.w.z. die alle ‘aminozuren’, de bouwstenen van de eiwitten, bevatten, die wel in de dierlijke eiwitten zitten), ijzer en B12.

Terwijl ik me bewuster werd van wat ik at en hoe ik me voelde, merkte ik dat er een duidelijk verband was tussen je eetpatroon en het welzijn van je lichaam en geest. Of simpel gezegd, dat je “bent wat jet eet”.

In ‘Vegan voor friends’ geeft Alexander tips en uitleg hoe je volwaardig kan eten, ook als je veganistisch wil eten. Zijn advies is bijvoorbeeld om granen en peulvruchten te combineren. Als je ze samen eet, krijg je dan namelijk wel alle aminozuren binnen en dus het volledige eiwit wat je in plantaardige producten mist. Verder vind je in het boek informatie over ingrediëntendie minder bekend zijn en uitleg over kooktechnieken.

Bij Joods eten draait het allemaal om liefde, warmte en familie. Mijn grootmoeder is bij ons this de grootste diva, dus waag ik het niet om dit hoofdstuk niet aan haar op te dragen…

Wat ik zo geweldig vond aan het boek zijn de persoonlijke, intieme verhalen die Alexander met de lezers deelt. Over zijn vrienden en familie, vooral over zijn moeder en Russische oma. Mensen waar hij zoveel liefde en respect voor voelt. Als je die verhalen leest, begrijp je goed waarom zijn recepten geïnspireerd zijn door de Joodse, Russische en Midden-Oosterse keuken. Recepten voor elke dag maar ook voor speciale gelegenheden met ingrediënten die je gewoon thuis hebt. Of met bijzondere ingrediënten die je in bijzondere winkels kan halen of online bestellen. Alles 100% diervrij!

Het feit dat het beter is dat het beter is voor de dieren, de gezondheid en de natuur zou ik naar de achtergrond schuiven en tegelijkertijd de nadruk op het gastronomisch genot versterken. Ik wilde koken voor mijn vrienden, en pas achteraf zeggen:”Trouwens, het is allemaal vegan!

Ik vind dit kookboek zonder meer een aanrader. Sommige recepten vond ik niet echt origineel of aantrekkelijk om te maken maar de meeste zeker wel. En het is een heel inspirerend boek voor mensen die echt geen idee hebben hoe ze met weinig of helemaal zonder dierlijke producten lekkere en gezonde maaltijden op tafel kunnen toveren. Verder miste ik in het boek een uitleg over het verschil tussen macrobiotische en veganistische voeding. Beide worden regelmatig genoemd in het boek.

Het eerste recept dat ik klaargemaakt heb uit ‘Vegan for friends’, was dat van de kroketten van rijst en tofu. Heerlijk waren ze! Ik vond ze niet heel erg makkelijk om te maken, aangezien ze een beetje uit elkaar vielen tijdens het uitrollen.

Maar een fantastisch vervanger voor gehaktballetjes/bitterballen of andere snacks. En 100% plantaardig! Zo maak je indruk op jouw…friends 😉

Kroketten van rijst en tofu met mosterdsaus
Yields 40
Write a review
Print
Bereidingstijd
35 min
Totale tijd
1 hr 20 min
Bereidingstijd
35 min
Totale tijd
1 hr 20 min
Ingrediënten
  1. 300 gr Volkorenrijst
  2. zeezout
  3. 325 Tofu, met je handen verkruimeld
  4. 3 middelgrote uien, in stukjes gesneden
  5. 2 grote wortels, geraspt
  6. 4 knoflooktenen, fijngesneden
  7. gember, een stuk van 7cm, geschild een fijngesneden
  8. 2 tl zeezout
  9. zware peper, versgemalen, naar smaak
  10. 1/2 tl chilivlokken
  11. 100 gr tarwebloem
  12. ongeveer 1l frituur vet van goede kwaliteit
Voor de mosterdsaus
  1. 8 el mosterd
  2. 4 el rijststroop
  3. 4 el shiro miso (witte miso)
Bereiding
  1. Doe de rijst met 450ml water en 2 snuffen zout in een snelkookpan en kook 45min onder druk. Of kook de rijst volgens de kookaanwijzing op de verpakking.
  2. Zet opzij met op kamertemperatuur af te laten koelen.
  3. Doe alle ingrediënten voor de kroketten in een kom, meng en vorm kleine balletjes van het mengsel, ongeveer 40.
  4. Verhit in een pan een laag van 4cm frituurolie tot 180c. Frituur de balletjes 3-8min tot ze goudbruin en krokant zijn. De frituurtijd hangt af van de temperatuur van de olie. Laat de gefrituurde balletjes op keukenpapier uitlekken.
  5. Meng alle ingrediënten voor de mosterdsaus in een kommetje en eet smakelijk!
Notities
  1. Voor dei recept kun je ook kliekjes bruine rijst gebruiken die je de dag ervoor gekookt hebt.
  2. In dat geval he je 750 gr gekookte rijst nodig.
Adapted from "Vegan for friends"
Adapted from "Vegan for friends"
http://www.foodsandphotos.nl/
Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.