Is kokosolie “de nieuwe olijfolie”?

Is kokosolie werkelijk zo indrukwekkend gezond als wordt beweerd of gewoon nog een hype…?
Is dit geschikt om te bakken, te koken en te braden? En ook nog beter dan de andere olie- en vetsoorten die we kennen? Wat zijn de gezondheidsvoordelen hiervan? Waarvoor kunnen we dit gebruiken en hoe weet je welk product te kiezen..??
 
Kokosolie wordt eeuwenlang voornamelijk in Azië gebruikt en “the tree of life” genoemd. In het westen werd dit vet jarenlang genegeerd en als een slecht vet beschouwd aangezien het vooral verzadigd vet bevat. Roomboter en kokosolie hebben hun plaats gemaakt voor vetten en oliën die vooral onverzadigde vetzuren bevatten. Eerst was het de bewerkte margarine (onverzadigd vet dat in een chemisch proces ‘hard’ is geworden), vervolgens oliesoorten zoals zonnebloemolie en uiteindelijk de Mediterrane ‘koning’: de olijfolie.

 

 
 
Is het echt mogelijk dat er een beter en gezonder vet in de natuur bestaat voor onze gezondheid, waarmee we ook koken en bakken mee kunnen?  Kokoksolie wordt tegenwoordig door voedingsdeskundigen gepromoot als een super gezonde olie. Dit werd door een aantal wetenschappelijke studies bevestigd*.
Het lijkt inderdaad dat de consumptie van kokosolie chronische ziekten kan helpen voorkomen. Deze olie is ook beter om te koken en te bakken dan de meeste vetten die we kennen. Of het helemaal klopt, kan ik niet als een voedingsdeskundige bevestigen, maar wat ik er over lees, ook in de “betere bronnen”, is wel indrukwekkend.
 

 

Ik probeer echter terughoudend te zijn telkens als ik een voedingsnieuwtje tegenkom in een krant of op het internet. Ik pas dan niet gelijk mijn voeding aan of adviseer mijn cliënten om dit te doen. Aardappelen en volkoren brood en zelf zilvervliesrijst maken plaats in de huidige trends voor Quinoa en havermout; lijnzaad en tarwekiem zijn ook passé, nu zijn dat de Chiazaden, Goji bessen of Hennepzaad, de bekende “superfoods“; heeeele pure chocola is helemaal in, zuivel, Gluten en vooral suiker is helemaal “uit”…en ga zo door.

 

 
 
Als je gezonder gaat leven (gezonder eten en meer bewegen) dan doet het zeker geen kwaad om vaker producten zoals quinoa, amandelmeel of de “superfoods” te nemen, zeker in plaats van de bewerkte producten zoals snacks en koek en in plaats van zoete drank, witte granen en suiker. Zorg in ieder geval voor een goede basis: dagelijkse groente en fruit van alle soorten, kaas, zuivel of alternatieven van(calciumrijk), een beetje vlees(vervangers), eieren, noten en zaden(ongezouten), vis, peulvruchten en volkoren granen. Raadpleeg een diëtiste als je wilt meer weten over wat en hoeveel.

 

 
Wat je ook maar doet, zou ik zeggen: maak er geen obsessie van…!
Alles met mate, en je mag af en toe zondigen. Kijk maar op mijn site waar je af en toe een “fout” recept vindt zoals vam een kwarktaart, broodjes of koekjes. En ik ben niet van plan om hiermee te stoppen 😉

 

 
Nu weer terug naar kokosvet en we zetten de voordelen eens op een rijtje:
Kokosolie bevat inderdaad verzadigde vetten maar dit zijn middellangeketen vetzuren (“MCT’s”). De meeste MCT’s worden zonder de hulp van de pancreasenzymen effectief in het lichaam opgenomen. Ze worden gauw naar de lever getransporteerd waar ze voor een snelle energiebron zorgen.  Deze vetten hechten zich minder snel aan de wanden van de slagaders. Door de snelle afbraak blijven er ook nog weinig vetten over om opgeslagen te worden als vetmassa zoals bij de andere verzadigde vetten, de langketens. Deze langketens zijn moeilijk afbreekbaar en zorgen voor meer vetopslag. De MCT’s zoals in de kokosolie kan ook makkelijk de membraan van de mitochondria passeren, waardoor ze als een snelle en effectieve energiebron gebruikt worden door de cel. Ze hebben verder minder Insuline nodig voor hun vertering, waardoor de cellen minder resistent worden voor Insuline. Insulineresistentie  is vaak een aanloopje tot diabetes type 2.

 

 
 
Het blijkt ook dat kokosolie de werking van de schildklier verhoogd waardoor de stofwisselingsnelheid omhoog gaat.  Kokosolie bestaat uit bijna 50% ‘laurinezuur’. Dit geweldige vetzuur verhoogt waarschijnlijk de weerstand tegen parasieten, bacteriën en schimmels. Het verbetert verder de HDL/LDL ratio doordat het HDL-gehalte toeneemt (het ‘goede’ cholesterol. Hoe hoger, hoe beter). Hoe hoger het HDL-gehalte, hoe beter beschermd zijn we tegen de schade die de geoxideerde LDL veroorzaakt, de “slechte” cholesterol.

 

 
 
Kokosvet verbetert waarschijnlijk de opname van diverse mineralen en vitaminen doordat de MCT’s gemakkelijk door de darmen worden geabsorbeerd.

 

 
 
Kokosolie heeft een hoog brandpunt. Deze vetzuren zijn zeer stabiel waardoor je ze kan verhitten (koken, wokken en bakken, niet frituren) zonder dat het ranzig wordt.

 

 
En nu wat beautytips: kokosolie lijkt uitwendig te helpen, bijvoorbeeld bij droge lippen, eczeem, schimmelinfecties, droog haar en zelfs luizen en psoriasis.

 

 
 
Welke kokosolie moet je kopen? Het is belangrijk om geen compromis te maken. Niet elke olie is goed! Koop het liefs biologische kokosolie, zonder toevoegingen, koud geperst. Het moet wit zijn op kamertemperatuur en met lichte kokosgeur. De geurloze kokosolie schijnt iets minder gezond te zijn (zie commentaar op de artikel). Gesmolten wordt hij doorzichtig.
 

 

Is mijn advies uiteindelijk om geen olijfolie meer te gebruiken? Absoluut niet. Extra virgin olijfolie (max 0,8% zuurgehalte) van een goede kwaliteit, in een glazen fles, blijft heel erg gezond en geschikt voor wokken en kort bakken. En gewoon om koud te gebruiken. Hij bevat veel vit E en veel enkelvoudige vetzuren, net als sesam, avocado, noten en zaden. Maar wel nog zo’n 30% meervoudig onverzadigd vet, dat bijvoorbeeld veel in zonnebloemolie zit. Die zijn blijkbaar minder gunstig voor onze gezondheid.

Kokosolie bevat weinig enkelvoudig onverzadigde vetten (6%) maar ook weinig meervoudig onverzadigde vetten (2%). De verzadigde vetten in kokosolie, zoals hier bovenaan staat, zijn “MCT” die vrijwel niet opgenomen worden in het vetweefsel en niet zo snel worden geoxideerd. Op deze manier ontstaan minder vrije radicalen, schadelijke stoffen, zoals PAK’s. Deze komen wel vrij als je bijvoorbeeld met olijfolie frituurt of lang bakt. Ik zou zowel olijf- als kokosolie gebruiken, want dan profiteer je bij beide van de gezondheidsvoordelen!
 

********************************************************************************

 
* Klik hier om referenties te zien.
 
Intressant tv rapportage van CBN over kokosolie en Alzheimer:

 

 
 
 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

20 Reacties

 1. Hoi,

  Goed stuk.
  Een puntje, de kokosolie die smaakt naar kokos bevat extra voordelen die hlepen bij oa darmproblemen enz.
  De ontgeurde versie is prima om in te bakken, maar heeft niet alle goede eigenschappen meer zoals capryl zuur.

  Ben altijd erg geinspireerd door je foto’s!

  vr gr,

  Anne

  1. Hoi Anne, ben blij met jouw opmerking, bedankt! Dit wist ik nog niet. De kokosolie is een nieuwe “inwonder” in mijn keuken. Met veel interesse lees ik de laatste tijd er over; blijkbaar valt er nog meer te ontdekken.
   Ook bedankt voor jouw compliment 🙂
   Groetjes, Naomi

   p.s. mooie, leerzame site heb je! Ga hem in mijn favorietlijstje toevoegen.

  1. Dankjewel Julie:-) Kokosolie bevat idd voornamelijk verzadigde vetten (86%), de rest onverzadigde (vooral Omega 6+9), alleen zijn “MCT’s”-middellangeketens verzuren, die in tegenstelling tot de langeketens, gunstiger voor de gezondheid zijn. Vooral de Laurinezuur is super gezond en komt niet zo vaak voor in voedingsmiddelen.

  1. Graag gedaan José!
   Natuurlijk kan je “echt bakken” met kokosolie, ik ga zelfs volgende week hier een recept plaatsen van havermoutkoekjes met kokosolie. Dus dubbel gezond, en nog lekker 😉
   Fijn weekend & groetjes, Naomi

 2. Verwarm kokosolie nooit tot boven de 170 graden, dan wordt ie ranzig en zelfs schadelijk voor je gezondheid. Dus in de oven of frituur kan prima, maar dan niet te heet.

  1. Hoi Ilona, ik weet niet precies op welk product jij het over hebt en wil voorzichtig zijn met producten(namen) aan te bevelen. In de regel, hoe minder bewerkt de kokosolie is, hoe beter. Dan het liefst ook ongeraffineerde, koudgeperst en als je de geur niet vies vindt, dan ook ontgeurd. En als je met een niet-ontgeurde kokosolie frituurt bijvoorbeeld, houd dan een max-temperatuur aan van 170°C.
   Groetjes, Naomi

 3. Hallo,
  Je artikel kwam voorbij op Facebook bij een groep en ik vind het een heel fijn artikel. Dank je dus. 😉 Nu had ik ‘m gedeeld en toen kwam de volgende opmerking/vraag van iemand.
  “Wat ik jammer vind aan dit artikel is dat de gezondheidsvoordelen van kokosolie niet worden vergeleken met die van andere plantaardige olies en roomboter. Mij is bijvoorbeeld nog steeds niet duidelijk waarom kokosolie zo heel veel beter is dan olijfolie. Deze kan ook hoge temperaturen aan als niet extra vergine gebruikt, maar die uit de tweede persing.” Weet je ook het antwoord hierop? Alvast bedankt voor je reactie! Groetjes, Gisele

  1. Hoi Gisele, zoals ik op Facebook op jouw opmerking gereageerd heb, ik heb dit stukje nog toegevoegd aan de artikel. Wat roomboter betreft: het blijft nog steeds gezonder dan margarine, ik zou hem net als de “gewone” verzadigde vetten met mate gebruiken. Voor de smaak 😉
   Groetjes, Naomi

 4. Goede info en recepten hier. ik maak af en toe zelf cocosolie, maar aangezien ik uit 5 noten maar ong driekwart kopje olie win gebruik ik die speciaal voor mijn huid.
  Vr GR Irma

 5. Informatief, dank je! Maar ik ben een infojunkie: heb je referenties voor me van literatuur/artikelen? Ik wil zelf altijd graag lezen waarin een onderzoek is gepubliceerd en hoe het is opgezet etc.

  1. Bedankt Jonette. Als je kijkt onderaan de tekst staat een link naar al de wetenschappelijke referenties.
   Groetjes! Naomi

  1. Bedankt voor jouw reactie P… Hangt er af voor welke toestemming. Olijfolie is ongetwijfeld de koning onder de olieen, en dan zou ik vooral de troebel gebruiken. Deze is de rijkste aan polyfenolen. Uiteraard niet om mee te bakken.

   Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.