Waarom granaatappels?

 

  • De granaatappel (PUNICA GRANATUM) is één van de allergezondste vruchten die er zijn. Dagelijkse consumptie van de granaatappelsap of -pitjes helpt om hart en bloedvaten gezond te houden en hart- en vaatziekten te voorkomen. Een paar onderzoeken hebben bewezen dat de oxidatie van de LDL (de “slechte” cholesterol) neemt af. Het dagelijks nuttigen van granaatappel(sap) helpt verder de bloeddruk te verlagen, doordat het enzym ACE minder actief wordt. Dit enzym verhoogt namelijk de bloeddruk
  • De granaatappel helpt niet alleen tegen hart- en vaatziekten, maar waarschijnlijk ook sommige soorten kanker te voorkomen, vooral borstkanker, huidkanker en prostaatkanker. Daarbij vertraagt het drinken van granaatappelsap de groei van antigenen wat vaak optreedt na behandeling van kanker. Deze antigenen spelen een belangrijk rol bij het terugkomen van de ziekte.
  • De granaatappel is een bron van veel vitaminen en mineralen, vooral vitamine C, IJzer, calcium en magnesium. Uit een onderzoek dat op de wetenschappelijk krant: “Proceedings of the National Academy of Sciences” werd gepubliceerd, bleek dat in één granaatappel meer polyphenolen flavonoiden zitten dan in groene thee en rode wijn. Deze stoffen hebben een sterke anti-oxidantwerking, en werken ontstekingsremmend.
  • De granaatappel is in de loop der tijd vaak gebruikt als symbool in verhalen. De boom wordt herhaaldelijk in de Bijbel genoemd
  • In het (ook oud) Hebreeuws heet de granaatappel “rimon” (bijv. Hoogl. 6:7; 7:12). Dit woord kan afgeleid worden van “ramah”, wat “hoge plaats” betekent. Het wijst op een hoge positie (verheven zijn). De “rimon” hoort bij de zeven heilige vruchten waarmee het land gezegend werd.

(Deut. 8:8 een land met tarwe en gerst, wijnstokken, vijgenbomen en granaatappels; een land met olierijke olijfbomen en (dadels)honing)

 

  • De granaatappel is 4500 jaar geleden voor het eerst afgebeeld in een Egyptische tempel. De prachtige, roodglanzende bloemen symboliseren liefde en de vele pitjes vruchtbaarheid
  • Een verse granaatappel heeft een gladde en leerachtige schil. Naarmate hij ouder wordt wordt de schil harder en droger.
  • Een granaatappel is van juli tot januari verkrijgbaar. Landen van herkomst zijn meestal Spanje, Turkije, Iran en Israel.
  • Hoe snij je een granaatappel en haal je de pitjes uit? Snijd een granaatappel dwars door en lepel de pitjes er uit. Nog een methode: Snijd de granaatappel van boven naar beneden in vieren, buig de partjes schil naar buiten en laat de ‘kogeltjes’ er uit rollen
 

Kijk hoe jij op een eenvoudige manier een granaatappel kan uitpersen, mijn man, Marcel Dassen, laat het zien!

 
Print Friendly, PDF & Email

6 Reacties

  1. Heb de granaatappel geprobeert en je hebt werkelijk niets te veel verteld, heerlijk. Gewoon zalig. Maar hoe kan je elke dag granaatappel (sap) nuttigen. De groentehandelaar vertelde mij dat ze in september pas weer komen?

    1. Jaaaa…ze zijn zo lekker en helaas, niet het hele jaar door hier verkrijgbaar. Nu kan ik ze ook nergens bijna vinden, behalve bij de AH. Je zou kant-en-klare granaatappelsap kunnen drinken, zonder toegevoegde suikers uiteraard. Weet alleen niet tot hoe verre worden de voedingswaarde bewaard. En zo niet, genieten in de zomer van andere zalige en gezonde fruitsoorten, zoals bramen, frambozen, blauwe bessen enne…watermeloen (met Feta kaas bijvoorbeeld. Heerlijk!!)

    1. Oooh….dan ga ik naar A’dam verhuizen 😉 Of misschien kan ik proberen bij de Turkse winkels in Dordrecht, of op de markt. Bedankt!

      1. hihi, ja het overwegen waard; verhuizen naar Amsterdam … behalve de granaatappel hebben we in nog veeel meer wat de moeite waard is! Maar een weekendje Dordrecht valt bij ons ook altijd erg in de smaak hoor.

        De AH in Amsterdam waar ik m`n boodschappen haal, heeft overigens ook het hele jaar door granaatappels. Misschien het overwegen waard om een mail naar ‘jouw’ AH filiaal te sturen (of naar het hoofdkantoor)met verzoek de granaatappel gedurende het hele jaar in het assortiment op te nemen. Ik heb dat eerder gedaan voor andere producten die plotseling niet meer in het assortiment bleken, en het heeft geholpen!

        1. He, zie jouw bericht nu pas Sannie, excuses. Heel goed idee, om een mail te sturen naar ons filiaal hier. Ook voor andere producten, bijv zoete aardappelen, de “goede” (oranje van binnen). Ik laat je weten of het heeft gewerkt! Bedankt & groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.