Walnoten Halvataart van Ottolanghi

Deze taart wilde ik al lang maken. Nu dat ik lekkere Halva uit Israel heb gekregen, had ik geen smoes om hem uit te proberen. Heerlijk zeg! Ook al hou je niet van Halva (en halve is voor Nederlands vaak zoals dropjes voor buitenlanders…), vind je deze taart vast verrukkelijk. 

Het is echt belangrijk, zoals bij alle Ottolenghi’s recepten en uit ervaring geleerd, om de taart precies te maken zoals in de de beschrijving wordt, en de juiste hoeveelheden ingrediënten te gebruiken. 

Halva is waarschijnlijk het oudste snoepgoed ter wereld! Het is van oorsprong een product uit het Midden-Oosten.  De hoofdingrediënten zijn sesampasta, suiker of honing en, vind je het in veel variaties, net als op deze foto, gemaakt in een Halva winkel in Tel-Aviv.

Aan de slag!

Ingrediënten:

  • 85 g boter op kamertemperatuur Plus extra om de Fohn in te vetten 
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 2 eieren losgeklopt
  •  3/4 tl bakpoeder
  • 3/4 tl zuiveringszout 
  • 200 g tarwebloem 
  • 130 g zure room 
  • snufje zout

Voor de bovenlaag:

  • 60 g boter 
  • 120 g walnoten, grof gehakt  1 tl kaneel 
  • 25 g fijne donker bruine basterdsuiker 
  • 170 g naturel sesamhalva in stukjes van 3 cm (bijv bij de Turkse winkels te halen)

  1. Verhit de oven tot 180° vet en blikvorm van  ca 25cm x 12cm  in met een beetje boter en bekleed hem zo met bakpapier dat het boven de rand van de vorm uitsteekt.
  2. Maak eerst de bovenlaag doe de boter in een kleine pan en zet hem op een laag tot half hoog veel smelt de boter en laten circa 3 minuten pruttelen tot hij lichtbruin is een nootachtig geurt. Neem de pan van het vuur en laat de boter afkoelen.
  3. Meng de afgekoelde boter met de walnoten en de kaneel. Verdeel het mengsel in twee porties en meng de bruine basterdsuiker door een van de porties. 
  4. Klop voor het beslag in een kom de boter en de suiker met een mixer op een middelste stand tot het mengsel bleek en luchtig is. Voeg steeds een scheut losgeklopt ei toe tot al het ei is opgenomen.
  5. Zeef de bloem met het bakpoeder, het zuiveringszout en een snufje zout samen in een kom. Spatel dit mengsel in porties, afwisselend door de zure room, door de boter -eimassa; meng niet te lang.
  6. Schep de helft van het beslag in de vorm en strooi hier de ongezoeten notenmix in en gelijkmatige laag overheen.  Zet er dotjes halve op.  Strijk de rest voorzichtig van het beslag hierover uit;  bestrooi het beslag met de gesuikerde notenmix.
  7. Bak de cake 4045 minuten in de oven tot één in het midden en in gestoken spies er droog uit komt. Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen en til hem daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat de cake op een taartrooster koud worden.  (Anders kan hij kruimelig zijn). Je kunt de kijk verpakt in aluminiumfolie een dag of twee bewaren.

Geniet!

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.