Deze taart wilde ik al lang maken. Nu dat ik lekkere Halva uit Israel heb gekregen, had ik geen smoes om hem niet uit te proberen. Heerlijk zeg! Ook al hou je niet van Halva (en halva is voor Nederlands vaak zoals dropjes voor buitenlanders…), vind je deze taart vast verrukkelijk.
Het is echt belangrijk, zoals bij alle Ottolenghi’s recepten en uit ervaring geleerd, om de taart precies te maken zoals in de de beschrijving aangegeven wordt, en de juiste hoeveelheden ingrediënten te gebruiken.
Aan de slag!
Ingrediënten:
- 85 g boter op kamertemperatuur Plus extra om de vorm in te vetten
- 100 g fijne kristalsuiker
- 2 eieren losgeklopt
- 3/4 tl bakpoeder
- 3/4 tl zuiveringszout
- 200 g tarwebloem
- 130 g zure room
- snufje zout
Voor de bovenlaag:
- 60 g boter
- 120 g walnoten, grof gehakt 1 tl kaneel
- 25 g fijne donkerbruine basterdsuiker
- 170 g naturel sesamhalva in stukjes van 3 cm (bijv bij de Turkse winkels te halen)
- Verhit de oven tot 180° vet en blikvorm van ca 25cm x 12cm in met een beetje boter en bekleed hem zo met bakpapier dat het boven de rand van de vorm uitsteekt.
- Maak eerst de bovenlaag. Doe de boter in een kleine pan en zet hem op een laag tot halfhoog vuur. Smelt de boter en laat circa 3 minuten pruttelen tot hij lichtbruin is en nootachtig geurt.
- Meng de afgekoelde boter met de walnoten en de kaneel. Verdeel het mengsel in twee porties en meng de bruine basterdsuiker door een van de porties.
- Klop voor het beslag in een kom de boter en de suiker met een mixer op een middelste stand tot het mengsel bleek en luchtig is. Voeg steeds een scheut losgeklopt ei toe tot al het ei is opgenomen.
- Zeef de bloem met het bakpoeder, het zuiveringszout en een snufje zout samen in een kom. Spatel dit mengsel in porties, afwisselend door de zure room, door de boter -eimassa; meng niet te lang.
- Schep de helft van het beslag in de vorm en strooi hier de ongezoeten notenmix in een gelijkmatige laag overheen. Zet er dotjes halva op. Strijk de rest van het beslag voorzichtig hierover uit; bestrooi het beslag met de gesuikerde notenmix.
- Bak de cake 40-45 minuten in de oven tot een in het midden erin gestoken spies er droog uit komt.
- Laat de cake 20 minuten in de vorm afkoelen en til hem daarna met behulp van het bakpapier uit de vorm. Trek het bakpapier er voorzichtig af en laat de cake op een taartrooster koud worden. (Anders kan hij kruimelig zijn). Je kunt de cake verpakt in aluminiumfolie een dag of twee bewaren.
Geniet!