Wijn+crackers….wijncrackers! Origineel, lekker en eenvoudig om te maken!
Ingrediënten:
- 400gr tarwebloem of 350 volkorenmeel of speltmeel
- 1 flinke tl zout (7-8gr)
- 1,5 tl baksoda (zuiveringszout)
- 160ml (2/3 kop) olijfolie
- 180ml witte droge wijn en nog zo nodig 1-2 el
- Toevoegingen naar keuze zoals sesam/zoutmix/zaatar/grof zeezout of een zaden mengsel
- Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed een bakplaat met bakpapier
- Doe alle droge ingrediënten bij elkaar in een middelgrote kom.
- Maak een kuiltje in het midden. Schenk de olijfolie en de wijn erin.
- Het deeg kan je met de handen of mbv een keukenmachine maken. Maak je het met jouw handen? Roer dan en meng alles totdat je een stevig deeg krijgt. Voeg een lepel of twee wijn toe als het deeg nog te droog en niet egaal is.
- Als je met een keukenmachine werkt: puls alles bij elkaar tot alles goed gemengd is en er een deeg ontstaat. Voeg eventueel wat extra wijn toe. Het deeg wordt wel egaal, maar voelt vochtig en zacht aan.
- Dek de deegbal losjes toe met plastic folie of met een boterhamzakje en leg ca een uur gewoon op het aanrecht om te rusten.
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol de deegrol zo dun mogelijk uit, niet dikker dan 3-4 mm.
- Strooi de toevoegingen erover heen en druk goed aan.
- Snij met een (kleine) pizzaroller of met een scherp mes in de gewenste vorm en formaat.
- Leg de crackers voorzichtig naast elkaar op het bakpapier op de bakplaat, met ca 2 cm tussenruimte.
11. Zet de bakplaat in het midden van de oven en bak 12-15 minuten knapperig en licht goudbruin.
Eet smakelijk en fijne pasen!