Met een worteltjestaart maak je het beslist niet te gortig, behalve met deze…Stel je voor hoe zou het zijn om jouw kinderen of visite te vertellen dat ze zojuist een taart met quinoa hebben opgegeten! Juist de quinoa, zou je niet verwachten, geeft de cake een lekkere sappige textuur. Je hebt hierdoor ook geen zuiveringszout nodig zoals bij de meeste worteltjestaart recepten.
Naast de voordelen van de quinoa is deze cake natuurlijk rijk aan Beta caroteen en voedingsvezels. Hoe zoet bepaal jij, en of je voor de klassieke roomkaas frosting gaat (tja, heerlijk is deze) of voor de Lactosevrij alternatief, laat ik ook aan jou.
De quinoa moet je van ten voren koken, zie hier of in het recept zelf hoe jij het doen. Belangrijk is om de korreltjes eerst goed afspoelen, zo krijg je geen bittere smaak.
Sowieso kan ik je garanderen, dat de taart helemaal niet naar quinoa smaakt. Net als jij ook niet echt worteltjes proeft maar gewoon een heerlijke, zoete cake met of zonder een royale crèmelaagje en feestelijke extraatjes.
Dit recept heb ik gekregen van Heleen de Groot van de Korenmolen de Hoop in Oud Alblas en op deze fantastisch plek (en winkel!) heb ik deze taart geproefd en vervolgens gauw zelf gemaakt, en niet maar één keer.
Aan de slag:
Dit heb je nodig: 190 gram bakmeel: speltmeel / havermeel / tarwemeel, 50 gram amandelmeel, 2 tl bakpoeder, 180 gr gekookte(ca 100 gr ongekookt) quinoa*, 230 gram geraspte wortel (ongeveer 3 middelmatige), 3 eieren, 2 flinke el appelstroop, evt. nog 75 gram kokosbloesemsuiker of 100ml maplesyrup of honing, 75 gram rozijnen of / walnoten, grof gehakt, 125 ml (1,8dl) plantaardige olie / gesmolten kokosolie / zachte roomboter, 1 tl kaneel, ½ tl nootmuskaat, snufje zout
Frosting- 1. Met roomkaas: 250 gram zachte roomkaas of crème fraîche, 3 el kwark of 2 el sinaasappelsap, 30 gram poedersuiker of kokosbloesemsuiker, 1 tl. Fijngetrapte sinaasappelschil (optioneel)
2. Lactosevrij: 1 blik kokosmelk, 30 gram poedersuiker of kokosbloesemsuiker, fijngetrapte sinaasappelschil (optioneel).
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
- Zeef het meel, de kaneel en nootmuskaat boven een grote kom. Voeg de appelstroop, (evt. de suiker) het amandelmeel, de gekookte quinoa*, geraspte wortel en rozijnen of noten toe en roer alles goed door elkaar. Klop de olie/boter en de eieren en roer dit goed door het quinoa mengsel.
- Schep het beslag in het beklede bakblik en bak de taart 50 minuten, of tot hij stevig aanvoelt en saté prikker die je er in steekt er slechts met enkele vochtige kruimels eraan uitkomt. ( Wanneer de bovenkant van de taart tijdens het bakken te snel bruin wordt, dek deze dan af met aluminium folie.) Neem de taart uit het blik en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
- Maak ondertussen de frosting. Klop voor de roomkaas / crème fraîche met de kwark en eventueel met de geraspte sinaasappelschil smeuïg. Voeg de suiker en klop alles goed door elkaar. Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de afgekoelde taart ermee
- Lactosevrije frosting: maak kokoscrème door de dikke laag uit een nieuw blik kokosmelk met een mixer te kloppen. Voeg de suiker toen en smeer de crème over de taart.
- Serveer met sinaasappel/citroenschil en eventueel stukjes noot en blauwe bessen.
- (De gekookte quinoa geeft deze taart een heerlijk sappige textuur.)
- 190 gram bakmeel: speltmeel / havermeel / tarwemeel
- 50 gram amandelmeel
- 2 tl bakpoeder
- 0.5 tl zuiveringszout (baking soda) (kan ook zonder, wordt wel nog zachter met!)
- 180 gr ongekookte quinoa
- 230 gram geraspte wortel (ongeveer 3 middelmatige)
- 3 eieren
- 2 flinke el appelstroop
- evt. nog 75 gram kokosbloesemsuiker of 100ml maplesyrup of honing
- 75 gram rozijnen of / walnoten, grof gehakt
- 125 ml (1,8dl) plantaardige olie / gesmolten kokosolie / zachte roomboter
- 1 tl kaneel
- ½ tl nootmuskaat
- snufje zout
- Frosting-
- 250 gram zachte roomkaas of crème fraîche,
- 3 el kwark
- 30 gram poedersuiker of kokosbloesemsuiker
- optioneel: 1 tl. Fijngeraspte sinaasappelschil
- 1 blik kokosmelk
- 30 gram poedersuiker of kokosbloesemsuiker
- optioneel: 1 tl. Fijngeraspte sinaasappelschil
- 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakblik met bakpapier.
- 2. Zeef het meel, de kaneel en nootmuskaat boven een grote kom. Voeg de appelstroop, (evt. de suiker) het amandelmeel, de gekookte quinoa*, geraspte wortel en rozijnen of noten toe en roer alles goed door elkaar. Klop de olie/boter en de eieren en roer dit goed door het quinoa mengsel.
- 3. Schep het beslag in het beklede bakblik en bak de taart 50 minuten, of tot hij stevig aanvoelt en saté prikker die je er in steekt er slechts met enkele vochtige kruimels eraan uitkomt. ( Wanneer de bovenkant van de taart tijdens het bakken te snel bruin wordt, dek deze dan af met aluminium folie.) Neem de taart uit het blik en laat hem volledig afkoelen op een rooster.
- 4. Maak ondertussen de frosting. Klop voor de roomkaas / crème fraîche met de kwark en eventueel met de geraspte sinaasappelschil smeuïg. Voeg de suiker en klop alles goed door elkaar. Bestrijk de bovenkant en zijkanten van de afgekoelde taart ermee
- 5. Lactosevrije frosting: maak kokoscrème door de dikke laag uit een nieuw blik kokosmelk met een mixer te kloppen. Voeg de suiker toen en smeer de crème over de taart.
- 6. Serveer met sinaasappel/citroenschil en eventueel stukjes noot en blauwe bessen.
- * Quinoa koken: de korrels voor het gebruik afspoelen om het bittere saponinelaagje eromheen te verwijderen. Voeg voor elke 200 gram korrels 5 dl. Water toe en breng het aan de kook op middelhoog vuur. Leg het deksel op de pan, draai het vuur laag en laat de quinoa 12 min. Zachtjes koken, of tot de korrels zacht zijn en het water is verdampt. Laat de quinoa eventueel (afhankelijk van het recept) afkoelen.
- Tip: Voor een iets nootachtiger smaak rooster je de quinoa voor het koken 1-2 minuten in een droge pan onder voortdurend roeren.
Fijn weekend en geniet!
Origineel recept uit: Supergranen: Chrissy Freer