Gekarameliseerde wortels met linzen en Feta

Deze heerlijke salade, voorgerecht of bijgerecht, is een variatie van nog een fantastisch recept van Yotam Ottolenghi. Alleen in het oorspronkelijke recept worden muntbonen gebruikt en geen linzen, en ik vond dit lekkerder met linzen. Ook laagdrempeliger want linzen vind je overal, ook gekookte in een blik of zakje. 

Ik heb dit gerecht al heel vaak gemaakt, hij wordt steeds makkelijker en het blijft simpelweg verrukkelijk. Het is vooral de smaaksensaties die veroorzaakt worden door de kruidenmix in dit gerecht en de combinatie met de andere ingrediënten zoals citroenschil en witte wijnazijn. Geniaal gewoon! Dankzij dit recept moet ik eerlijk vertellen, heb ik nu ook karwijzaad en venkelzaad, en die zijn al bijna op alleen dankzij dit gerecht.

Mocht je koriander niet lekker vinden, uiteraard kan je peterselie toevoegen of wat selderijblaadjes. Het resultaat blijft feestelijk!

Ingrediënten: 

  • 150gr gekookte bruine/groene linzen, bijv van Hak
  • 60ml olijfolie, plus extra om te besprenkelen 
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl karwijzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 2 tenen knoflook, fijn gehakt 
  • 2 el witte wijn azijn
  • 1/2 tl chilivlokken (optimaal)
  • 3 flinke wortelen, geschraapt en elk ervan in reepjes van ca 5 cm x 1 cm
  • 1 tl suiker
  • hand vol koriander, ca 20gr
  • geraspte schil van 1 gewassen citroen
  • 150gr Feta, grof gebroken 
  • snuf zout

Bereiding: 

  1. Vermeng de wortelreepjes in een middelgrote (20x30cm)braadslee met 150ml water, 1-2 el olijfolie (van de 60ml), dus suiker en het zout. 
  2. Zet de braadslee 25-30 min in de oven tot al het water verdampt is, en de wortelen mooi geroosterd en zijn. Haal de braadslee uit de oven. 
  3. Verhit in een pan 2-3 el olijfolie. Voeg de karwij- en venkelzaadjes toe Bak 2 min regelmatig roerend op halfhoog vuur, voeg de komijn toe en roerbak nog een minuut ongeveer, echter totdat de zaadjes in de pan opspringen. 
  4. Voeg nu de linzen toe, de fijn gesneden knoflook, de azijn en de chiliclokken en meng alles door elkaar even. 
  5. Doe nu de gekarameliseerde wortels met de gekruide linzen in een kom en roer ales rustig door elkaar.
  6. Stort alles p een grote schaap, bestrooi met citroenrasp, de feta en de koriander. Besprenkel alles met de resterende olijfolie .

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

3 Reacties

  1. hallo Naomi,
    ik heb het geluk vlak over de Ned.Belg. grens bij italiaanse supermarkt linzen uit Umbrie te kunnen kopen. Ontzettend lekker, nog beter dan du Puy linzen.
    Het is een heerlijk gezond recept.
    Groetjes, Aggie.

    1. Hoi Aggie,
      Bedankt voor jouw leuk bericht!
      Over de Umbrische linzen heb ik gehoord maar nooit geproefd! Nu ben ik nog meer benieuwd naar hoe ze smaken…
      Zie niet zo waar ik ze hier kan kopen, ik ga zoeken en rond vragen aan “collega’s” bloggers.
      Waar ligt de supermarkt die jij bezocht hebt…?

      Hartelijke groet, Naomi

      1. ik heb er drie voor je
        Felicetti Rijksweg 579 Maasmechelen. Hier kocht ik ook linzen zuppa rustica van merk filotei. Heerlijk in de soep.
        D’Amici Oude Baan 332 Maasmechelen : verkopen de echte Italiaanse pijnboonpitten, dus geen chinese.
        Supermercata Baldi Oude Baan 139 Maasmechelen. Bekend om eigengemaakte porcetta. Laat het smaken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.