Deze heerlijke salade, voorgerecht of bijgerecht, is een variatie op nog een fantastisch recept van Yotam Ottolenghi. Alleen, in het oorspronkelijke recept worden muntbonen gebruikt en geen linzen, en ik vond dit lekkerder met linzen. Ook laagdrempeliger want linzen vind je overal, ook gekookte, in een blik of zakje.
Ik heb dit gerecht al heel vaak gemaakt, hij wordt steeds makkelijker en het blijft simpelweg verrukkelijk. Het is vooral de smaaksensaties die veroorzaakt worden door de kruidenmix in dit gerecht en de combinatie met de andere ingrediënten zoals citroenschil en witte wijnazijn. Geniaal gewoon! Dankzij dit recept, moet ik eerlijk vertellen, heb ik nu ook karwijzaad en venkelzaad, en die zijn al bijna op alleen dankzij dit gerecht.
Mocht je koriander niet lekker vinden, uiteraard kan je peterselie toevoegen of wat selderijblaadjes. Het resultaat blijft feestelijk!
Ingrediënten:
- 150gr gekookte bruine/groene linzen, bijv van Hak
- 60ml olijfolie, plus extra om te besprenkelen
- 1 tl komijnpoeder
- 1 tl karwijzaad
- 1 tl venkelzaad
- 2 tenen knoflook, fijn gehakt
- 2 el witte wijn azijn
- 1/2 tl chilivlokken (optimaal)
- 3 flinke wortelen, geschraapt en elk ervan in reepjes van ca 5 cm x 1 cm
- 1 tl suiker
- hand vol koriander, ca 20gr
- geraspte schil van 1 gewassen citroen
- 150gr Feta, grof gebrokkeld
- snuf zout
Bereiding:
- Vermeng de wortelreepjes in een middelgrote (20x30cm)braadslee met 150ml water, 1-2 el olijfolie (van de 60ml), plus de suiker en het zout.
- Zet de braadslee 25-30 min in de oven tot al het water verdampt is, en de wortelen mooi geroosterd zijn. Haal de braadslee uit de oven.
- Verhit in een pan 2-3 el olijfolie. Voeg de karwij- en venkelzaadjes toe Bak 2 min regelmatig roerend op halfhoog vuur, voeg de komijn toe en roerbak nog een minuut ongeveer, echter totdat de zaadjes in de pan opspringen.
- Voeg nu de linzen toe, de fijngesneden knoflook, de azijn en de chiliclokken en meng alles even door elkaar even.
- Doe nu de gekarameliseerde wortels met de gekruide linzen in een kom en roer alles rustig door elkaar.
- Stort alles in een grote schaal, bestrooi met citroenrasp, de feta en de koriander. Besprenkel alles met de resterende olijfolie .
Eet smakelijk!