Dat vette vis te eten gezond is weet iedereen. Het is aangeraden om zeker twee keer per week vette vis te eten. Tot deze groep behoren makreel, haring, sardientjes, paling, forel, bokking en uiteraard mijn lievelinge vis: zalm. Tonijn, baars, zeewolf, schar, tong, en zeeduivel bevatten minder vet, maar nog voldoende van de essentiële Omega 3 vetzuren. Deze (meervoudig onverzadigd) vetzuren zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het verlagen van de ongunstige LDL-cholesterol en de triglyceridengehaltes. Mede hierdoor en door het verlagen van bloeddruk helpen deze wonderlijke vetzuren hart- en vaatziekten te voorkomen. Verder het eten van vis schijnt depressie te verminderen en werkt als een ontstekingremmer en bloedverdunner, net als aspirine.
Vis is ook naast het Omega 3 gehalte rijk aan eiwit, B-vitamines en mineralen, zoals Calcium en Fosfor. Hij is koolhydratenarm.
Vis kan je bakken, grillen, koken en roerbakken. Verder is het een geweldig vervanger voor vleeswaren op het brood: smeer een boterham met een beetje mayonaise of smeerkaas en doe er op gerookte Makreel, gerookte zalm, sardientjes of tonijn. Wat gesnipperde ui en tomaatplakjes…wat heb je nog meer nodig? heerlijk en gezond!
Ingrediënten
VOOR DE ZALM:
600gr zalmfilet, in 4 porties gesneden
1 el gedroogde oregano of Italiaanse kruidenmix
1 el fijngesneden verse peterselie of dille
1 el citroensap
2 el olijf mayonaise
zout en zwarte peper naar smaak
(olie of boter voor het grillen is hier niet nodig)
VOOR DE TZATZIKI SAUS:
250 gr volle yoghurt of Griekse yoghurt
2 uitgeperste teentjes knoflook
1/2 komkommer of bieslook of zelfs prei (de groene deel, gewoon rauw!)
1 eetlepel azijn of sap van ½ citroen
zout en zwarte peper naar smaak
zout en peper
Bereiding:
Maak eerst de Tzatziki saus klaar: was en schil de komkommer/bieslook. Rasp hem of snij de bieslook. Laat de komkommer goed uitlekken. Bestrooi de groente met zout en peper en voeg de rest van de ingrediënten toe. Roer goed door elkaar.
En nu maak de sausje waarmee de zalm gebakken wordt: meng de mayonaise, de citroensap, de verse en de gedroogde kruiden door elkaar.
Bestrooi de zalmfilet met de saucje
Zet de grillpan op het vuur en laat deze heet worden. Bak de zalm 4 á 5 minuten aan elke kant. De zalm mag van binnen nog wel was roze zijn.
Kook in tussentijd de sperziebonen en bak de aardappelschijfjes. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
Leg de zalm op het bord en schep de saus er boven op of er naast.
Eet smakelijk!
http://youtu.be/fb_Q7hfVkj4