Zoet-hartige kwarktaart met kersen en hazelnootcrumble van Ottolenghi

 

De hemel in een glas is dit nagerecht! 

Nog lekkerder dan je verwacht is dit Ottolenghi’s dessert, uit zijn boek Simpel en ja, het is niet moeilijk om te makenAlle componenten voor dit dessert kunnen van tevoren worden gemaakt en zijn echt snel en simpel te maken. en op de avond zelf gemakkelijk worden samengesteld tot een heerlijk dessert. Heerlijk ook de volgende 2 dagen daarna.

Ingrediënten (voor 4 à 6 personen:)

  • 100 gr feta
  • 300 gr volle roomkaas 
  • 40 gr fijne kristalsuiker
  • 1 kleine citroen, schil geraspt 
  • 130 ml slagroom 
  • 2 el olijfolie, voor erbij

Voor de crumble:

  • 100 gr blanke hazelnoten
  • 40 gr koude roomboter
  • 80 gr amandelmeel
  • 30 gr fijne kristalsuiker
  • 1 tl zwarte (of witte) sesamzaadjes
  • snuf zout (zo 1/4tl)

Voor de kersencompote:

  • 600 gr ontpitte verse kersen of ontdooid uit de diepvries 
  • 90 gr witte basterdsuiker 
  • 4 anijssterren 
  • 1 sinaasappel, schaar er 4 smalle repen schil vanaf
  • 4 el Grand Marnier (of Cointreau) – optioneel

Bereiding:  

1. Breek de feta in een grote kom met een spatel in klein stukjes en roer ze zo glad mogelijk. Voeg daarna roomkaas, suiker en citroenrasp toe. Roer met een garde alles door elkaar. Klop de slagroom half stijf en voeg eerst de helft hiervan toe aan het kaasmengsel, roer voorzichtig door en voeg daarna de tweede helft toe en roer weer voorzichtig door. Laat het tot gebruik in de koelkast opstijven, minstens 2 uurtjes.

2. Verhit de oven voor op 180 graden. Doe voor de crumble de hazelnoten met boter, amandelmeel en suiker in een kom. Wrijf fijn van met de vingertoppen tot het mengstel de consistentie van broodkruim heeft. Roer het sesamzaad en het zout erdoor en strijk het mengsel uit op een bakplaat, bekleed met bakpapier. Bak zo 15min in de oven goudbruin.

4. Voor de compote doe de kersen met suiker, steranijs en de sinaasappelschil in een kleine pan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Breng alles aan de kook en laat 10 min zachtjes pruttelen. Voeg Cointreau of Grand Marnier toe (als jet hiervoor kiest) en laat nog eens zo 5 min zachtjes koken, tot de saus gebonden is (hij zal bij het afkoelen nog dikker worden). Zet de saus opzij om het tot kamertemperatuur te laten koelen.

5. Voor het serveren verdeel de cheesecake over de borden, daarna een laagje verkruimelde en vervolgens zo een lepel kersencompote erop. Bestrooi met de overgebleven crumble. Besprekel met olijfolie. 

ENJOY!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.