Zoete aardappel quiche met balsamico-rode ui en geitenkaas

dsc_0303 Nog een heerlijk recept uit het boek “Gezonde wereldgerechten“!

Ingrediënten

Voor het deeg

  • 275 g tarwebloem/mix van spelt- en volkorenmeel
  • 150 g gezouten gras roomboter of kokosolie
  • 1 eigeel
  • 1-2 el ijskoud water
  • 1/2 tl zout

Versie 2, glutenvrij:

  • 70 g kikkererwtenmeel
  • 125 g rijstemeel 
  • 125 g gras gezouten roomboter of kokosolie
  • 1 ei
  • 1-3 el ijskoud water
  • 1/2 tl zout

Voor de vulling

  • 1 grote zoete aardappel, in blokjes of plakken gesneden
  • 3 grote rode uien, in ringen gesneden of gesnipperd
  • 2 eieren
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1-2 el honing of Maple syrup
  • 150 ml  (plantaardige of gewone, volle) melk
  • zout en gemalen zwarte peper
  • een paar mooie takjes tijm, vooral de blaadjes
  • 75 gr geitenkaas of fetakaas, gekruimeld

Verder olijfolie of kokosolie om de groente te bakken.

 

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat ijswater toe (kan ook een dag van ten voren, of tot 3 weken eerder en dan in de diepvries bewaren)
  2. Kneed het deeg, zo kort mogelijk, tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een half uurtje tot een uur rusten in de koelkast.
  3. Bak de zoete aardappelblokjes of -plakjes en een hete koekenpan met olie totdat ze net gaar beginnen te worden. Voor een vetarmere versie van de quiche kook de zoete aardappels totdat ze gaar worden maar niet te zacht, en snij ze dan in plakjes of blokjes.
  4. Bak de ui 3-4 minuten in een hete pan met olie op een eerst middelgroot en vervolgens een laag vuurtje. Let op dat de ui niet bruin wordt. Voeg de balsamicoazijn en honing/maple syrup. Meng met elkaar en bak nog 3-4 minuten met de deksel op. Laat een beetje afkoelen.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ca. 5 mm, of leg het stukje voor stukje in een ronde bakvorm of een cakevorm.
  6. Klop de eieren los met de melk / room en kruid ze met zout en peper.
  7. Verdeel de groente over de deegbodem op een manier die jij mooi vindt en schenk vervolgens het eimengsel over de groente. Verkruimel de geitenkaas er boven op en strooi de tijmblaadjes.
  8. Bak de taart 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.

Notities

Heerlijk met een groene salade of tomatensalade 

Fijne feestdagen!

omslag-gezonde-wereldgerechten-2-kopie

 

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *