Nog een fantastisch recept uit het boek “Gezonde wereldgerechten”!
Deze hartige koekjes maak ik voor onze gasten als ik voor hen de zoete aardappelen onweerstaanbaar wil maken. Ik heb ze voor het eerst gegeten in het restaurantje “Orna en Ela” in Tel Aviv, in de trendy en levendige Senkin straat. Uit het hele land is men naar dit restaurant om de “koekjes” te proeven.
Ingrediënten:
- 1 kg zoete aardappelen, geschild en door de helft gesneden
- 2 el sojasaus (zoals Tamari)
- 1/2 el zout en 1/4 gemalen peper
- 100gr speltbloem/meel (kan met glutenvrije meel zoals quinoa- of amandelmeel maar beïnvloedt wel de smaak)
- roomboter of kokokolie om te bakken
Voor de dressing:
- 150ml volle geiten/schapenyoghurt
- 50ml zure room of mayonaise, liefst zelfgemaakt
- ca 25gr bieslook/dille/bosui, fijn gesneden
- zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Kook de zoete aardappelen 10-15 min in een pan met kokend water gaar, net totdat je er makkelijk een vork in kan steken. Giet ze af en laat ze even afkoelen
- Prak de aardappelen samen met de sojasaus. Voeg de bloem, de peper en het zout toe en meng alles kort door elkaar. Meng niet te lang.
- Verhit nu in een grote pan kokos-/olijfolie of in-de-magnetron-gesmolten-roomboter (alleen de heldere laag)* op middelhoog vuur.
- Maak in tussentijd of een dag van tevoren de dressing: meng de ingrediënten met elkaar. Snij de verse kruiden fijn met een mes of met een kruidenschaar. Bewaar een beetje voor garneren.
- Kneed met vochtige handen of met twee eetlepels platte koekjes. “Gooi” ze zo in de pan. Bak de koekjes eerst op hoog vuur en verlaag het vuur daarna een kwart slag totdat ze licht goudbruin worden. Keer na 2-3 minuten.
- Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer warm of op kamertemperatuur.
De zoete aardappel (ook wel ‘bataat’ genoemd) is een zetmeelhoudende knol, geen aardappel dus. Hij is afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika en is in de loop der jaren via handelsreizen over de gehele wereld verspreid. De zoete aardappel is rijk aan voedingsvezels en aan vitaminen zoals B6, C, E en vooral Beta Caroteen (de plantaardige vorm van vit A) en mineralen zoals calcium kalium. Een gewone aardappel bevat geen Beta Caroteen en minder calcium en voedingsvezels, vandaar dat de zoete aardappel gezonder is. Hij heeft, mede dankzij de grote hoeveelheid voedingsvezels, een lagere Glycemische Index dan de aardappel, waardoor hij een langer verzadigd gevoel geef.
Fijne feestdagen!
Daarvan krijg je honger ! Ziet er echt lekker uit.
Dankjewel Dabby! deze zijn idd echt heerlijk.
Groetjes, Naomi