Deze koekjes maak ik voor onze gasten als ik voor hen de zoete aardappelen onweerstaanbaar wil maken. Als voorgerecht, bijgerecht of als een van de “waow” hapjes op de buffettafel! Altijd een succes. Het zijn hele gulzige hapjes. Terwijl jij met de eerst hap bezig bent, vraag je je af, hoe kan je nog één of twee koekjes pakken, zonder dat het onbeleefd over zou komen 😉
Zelf vind ik “bataat”, zo maar gekookt, niet bijzonder lekker. Ze worden snel gaar (sneller dan gewone aardappelen) en je mag ze echt niet te lang koken. Vooral niet als je ze nog ergens voor wilt gebruiken of in verwerken. In de oven, gebakken met kip en kruiden, of als vulling in de soep, hebben we al gehad op deze site. Dit recept is de derde succesvolle manier om zoete aardappelen klaar te maken.
Heb je “toevallig” 3-4 mooie zoete aardappelen in huis? Begin dan met schillen, snij ze daarna in helften en laat ze gaar koken. 15 min voor gemiddelde aardappelen en niet te zacht totdat jij er een vork in kan steken. Laat ze minstens 1 uur uitlekken om het overtollige vocht te kwijt te raken. Voeg vervolgens 2 eetlepels sojasaus toe, ja de zoete, en prak het met elkaar.
Voeg nu 2 el bloem, zout en een klein beetje zwarte of witte peper toe. Meng alles zonder veel moeite en niet te lang door elkaar. Je hebt hiervoor echt geen keukenmachine nodig, het is “zo gebeurd”. Voorkom te lang mengen anders wordt het te papperig en plakkerig.
Verhit nu in een grote pan kokos-/olijfolie of in-de-magnetron-gesmolten-roomboter (alleen de heldere laag! zie hieronder*) op middelmatig vuur. Met roomboter krijg je zonder twijfel de lekkerste koekjes.
Kneed met vochtige handen of met twee eetlepels platte koekjes. “Gooi” ze zo in de pan. Bak de koekjes eerst op hoog vuur en verlaag het vuur daarna een kwart slag totdat ze licht goudbruin worden. Keer na 4-5 minuten. Zet dan ook eerst het vuur hoog. (Als ze bruin worden hoor je ze te keren).
Laat ze op keukenpapier uitlekken en ga de dressing maken of uit de koelkast halen.
De dressing of echter “dip” maak je gewoon door alle ingrediënten met elkaar te mengen en roeren. Handig als je voor de verse kruiden een kruidenschaar hebt, maar hoef niet per se. Je kan ze ook gewoon fijn snijden met een scherp mes.
Serveer warm of op kamertemperatuur. Ook kunnen ze zonder moeite makkelijk voor twee weken in de diepvries op de visite wachten. De dressing zou ik niet in de diepvries doen.
En nu op een rijtje:
Ingrediënten (voor ca 20 koekjes):
- 1 kg zoete aardappelen, geschild en gesneden in half
- 2 el zoete sojasaus
- 1/2 el zout
- 100gr bloem / speltmeel
- 1/2 tl kurkuma
- roomboter/olijf- of kokokolie om te bakken (de eerste past hier het meest)
Voor de yoghurtdip:
- 150ml volle/halfvolle yoghurt
- 50ml zure room of mayonaise
- handje vol (ong 25gr) bieslook/dille/bosui of de groene deel van de prei (ja)
- zout en peper
- Kook de zoete aardappelen 10-15 min in een pan met kokend water gaar, net totdat je een vork in kan steken. Giet ze af en laat ze even afkoelen
- Prak de aardappelen samen met de sojasaus. Voeg de bloem, de peper en het zout toe en meng alles kort door elkaar. Meng niet te lang.
- Verhit nu in een grote pan kokos-/olijfolie of in-de-magnetron-gesmolten-roomboter (alleen de heldere laag)* op middelhoog vuur.
- Maak in tussentijd of een dag van ten voren de dressing: meng de ingrediënten met elkaar. Snij de verse kruiden fijn met een mes of met een kruidenschaar. Bewaar een beetje voor garneren.
- Kneed met vochtige handen of met twee eetlepels platte koekjes. “Gooi” ze zo in de pan. Bak de koekjes eerst op hoog vuur en verlaag het vuur daarna een kwart slag totdat ze licht goudbruin worden. Keer na 2-3 minuten.
- Laat ze op keukenpapier uitlekken. Serveer warm of op kamertemperatuur.
* Roomboter kan je gebruiken om te bakken als je hem “zuivert”. Dit doe je door hem 1-2 minuten in de magnetron laten smelten. Totdat twee laagjes ontstaan. De heldere, bovenste laag bevat geen melkbestanden en verbrand zich niet. De boter kan je zo langer mee bakken en is hij gezonder.
Kan tot twee weken in de diepvries bewaard worden in een voor de diepvries geschikte doos.
Veel plezier ermee en een mooie lente toe gewenst!
**********************************************************
Lijkt me een lekker recept!!
Ik vind alleen het verhaal van de roomboter erg tegenstrijdig.
Om de roomboter gezonder!! te maken ,ga je hem eerst smeelten in de magnetron?? Dus straling heb je geen probleem mee?
Dat wilde ik even kwijt. Dank je wel voor het recept!
Bedankt Corrie!
Wat de magnetron betreft: zelf heb ik niet voldoende (goed) bewijs gelezen dat de straling van een magnetron zo schadelijk is. Natuurlijk is het beter om überhaupt zo min mogelijk apparaten te gebruiken en de roomboter kan je in een pan voorzichtig laten smelten. Het is bijna een “must” in dit recept om roomboter te gebruiken, voor de smaak, maar zelf probeer ik zo vaak mogelijk kokosolie te gebruiken en olijfolie.
Heeeeeeerlijk!
Groot succes, ook bij onze jongste van 2 jaar oud.
Zelf heb ik er nog andere kruiden bij gedaan. Dat maakt het nog lekkerder. (Gember, komijnzaad en koriander)
Bedankt voor het recept!
Dankjewel Aleide! Geweldig, dat het ook bij jouw zoontje goed in de smaak viel, goede&gezonde smaak heeft hij (-; De kruiden: klinkt goed. Ga deze zelf toevoegen de volgende keer die ik deze klaar maak (toevallig morgen…). Groetjes, Naomi
Heb dit recept gemaakt, heerlijk. Het was een groot succes. Een vraagje, blijft de binnen kant zacht of wordt deze wat harder?
Wat leuk Ton, dat je ze gemaakt hebt. Het is idd altijd een succes recept(-; En ja, ze horen van binnen een beetje zacht te blijven. Maar wel harder dan het mengsel. Je hoort de koekjes van beide kanten goed bakken, niet te snel, totdat ze bruin en hard worden.
Zal nog eens proberen, wat een straf nietwaar, dan wat langzamer bakken. De rest van de familie vond het ook heerlijk. Voor herhaling vatbaar.
(-: (-: Ton. Fijne Paasdagen!