Zoete aardappel “special”

BATAAT1

Voor dit tropisch weekend heb ik zoete aardappelrecepten in aanbieding. 3 nieuwe recepten, 5 bekende op foodsanaphotos.nl en misschien ook in jouw keuken. Allemaal met de zoete aardappel als hoofdrol. Wat is eigenlijk deze oranje groente en waarom is hij zo gezond? 

DSC_1515

De zoete aardappel (ook wel ‘bataat’ genoemd) is een zetmeelhoudende knol, geen aardappel dus. Hij is afkomstig is uit Midden- en Zuid-Amerika en is in de loop der jaren via handelsreizen over de gehele wereld verspreid. De zoete aardappel is rijk aan voedingsvezels en aan vitaminen zoals B6, C, E en vooral Beta Caroteen (de plantaardige vorm van vit A) en mineralen zoals calcium Kalium. Een gewone aardappel bevat geen Beta Caroteen en minder calcium en voedingsvezels, vandaar dat de zoete aardappel gezonder is. Hij heeft, mede dankzij de grote hoeveelheid voedingsvezels, een lagere Glycemische Index dan de aardappel, waardoor hij een langer verzadigd gevoel geeft. Hij past daarom gek genoeg beter in een Diabetes dieet. Qua energie, leveren 100gr bataat maar 95kcal. De witte variant van de bataat is (volgens mij) minder lekker dan de oranje, én minder gezond.

En nu naar de recepten:

1. Zoete aardappeltaart

DSC_0033

Deze lekkere vegetarische taart pasen bij elke gelegenheid. Je kunt ze als hoofd- of bij gerecht eten, op de buffettafel, bij een verse, groene salade of als een voedzame lunch, in plaats van brood+beleg. Niet alleen is hij lekker maar ook heel eenvoudig om te maken en als je kiest voor de Glutenvrije meel ipv de speltmeel (in totaal 1 eetlepel) is hij ook Glutenvrij.  

Zoete aardappel hartige taart
Serves 6
Write a review
Print
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
40 min
Bereidingstijd
20 min
Kooktijd
40 min
Ingrediënten
  1. 3 middelmatige zoete aardappels, geschild
  2. 3 eieren
  3. 200gr Hüttenkäse of/en geitenkaas
  4. 175 gr geraspte pittige kaas of oude kaas
  5. 1 el speltmeel / volkorenmeel / rijstemeel
  6. 10-15gr grof gesneden tijm, alleen de blaadjes
  7. zout, peper
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. (heteluchtoven op 165). Vet een taartvorm in met zachte boter.
  2. kook de zoete aardappels in kokend water met een beetje zout beetgaar en snij ze in kleine blokjes. Let op dat ze niet te zacht worden of zelfs al uit elkaar breken.
  3. mix de eieren, de kaassoorten, de kruiden en de meel tot een egaal mengsel.
  4. voeg voorzichtig de zoete aardappelblokjes en meng alles door/met elkaar.
  5. Zet in de voorverwarme oven voor 35-40 min. Laat afkoelen alvorens jij de taart in blokjes snijdt.
Variaties
  1. Voeg andere verse kruiden toe zoals basilicum of peterselie;
  2. Voeg gebakken uitjes toe of verse bieslook, fijn gesneden;
  3. Vervang de zoete aardappels door pompoen, courgette of prei.
  4. Serveer met een groene salade!
http://www.foodsandphotos.nl/
   2. Salde met zoete aardappels en quinoa

DSC_1002

Salade met quinoa en zoete aardappels
Write a review
Print
Ingrediënten
  1. 50gr quinoa (ongekookt)
  2. 1 gemiddelde zoete aardappel, in blokjes gesneden, niet geschild
  3. optioneel: 75 gr geiten kaas of Feta kaas, gekruimeld
  4. 3-4 el olijfolie van goede kwaliteit
  5. sap van een halve citroen
  6. zout en gemalen zwarte peper naar smaak
  7. fijn gesneden bieslook of koriander
  8. 2 el honing
  9. slablaadjes om mee te mengen (zoals rucola of veldsla) of Romeinse sla om mee te serveren
  10. optioneel: 2 el granaatappelpitjes als garnering
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 190°C
  2. Meng de aardappelblokjes met 1el olijfolie en zeezout. Verdeel op een bakplaat bedekt met bakpapier en zet het midden van de oven voor ongeveer 20min. De zoete aardappels moeten net gaar worden, niet te zacht. Laat ze buiten de oven afkoelen.
  3. Gebruik een fijne zeef om de quinoakorreltjes te wassen. Laat een paar keer water er overheen gaan.
  4. Doe de gewassen quinoa in een middelmatige pan met 300ml gekookt water. Voeg een beetje zout toe. Zet het vuur lager, je hoeft de deksel niet af te sluiten. Laat het nog 15 minuten gaar koken. De quinoa moet nog een beetje beet hebben en daarom is het belangrijk af te spoelen om het kookproces af te remmen.
  5. Laat de quinoa uitlekken met een zeef en laat hem helemaal afkoelen.
  6. Meng de gekookte quinoa voorzichtig met de afgekoelde zoetaardappelblokjes, de gekruimelde kaas en de verse kruiden.
  7. Klop de rest van de olijfolie met de citroensap en de honing. Voeg zout en peper en meng de dressing door de salade.
  8. Voeg eventueel nog de granaatappelpitjes toe of serveer alleen met slablaadjes of in slablaadjes.
Notities
  1. Serveer op kamertemperatuur en geniet!
http://www.foodsandphotos.nl/
 3. Zoete aardappelquich met rode uien

DSC_2395 kopieEen quiche bevat in tegenstelling tot een taart een laagje deeg. Voor deze verrukkelijke quiche vind je twee variaties. De ene met de “klassieke” deegingrediënten en de tweede voor een Glutenvrij deeg. De vulling, rijk aan kleur en smaak, is hetzelfde. Zo maak je hem:

Zoete aardappelquiche met rode uien
Write a review
Print
Ingrediënten
  1. Voor het deeg
Versie 1
  1. 275 g speltmeel/volkorenmeel
  2. 150 g gezouten gras roomboter of kokosolie
  3. 1 eigeel
  4. 1-3 el ijskoud water
  5. 1/2 tl zout
Versie 2, glutenvrij
  1. 70 g kikkererwtenmeel
  2. 125 g rijstemeel 75
  3. 125 g gras gezouten roomboter of kokosolie
  4. 1 ei
  5. 1-3 el ijskoud water
  6. 1/2 tl zout
Voor de vulling
  1. 1 grote zoete aardappel, in blokjes gesneden
  2. 1 grote rode ui, in ringen gesneden of gesnipperd
  3. 2 eieren
  4. 125 ml (plantaardige) melk/ (kokos)room
  5. zout, gemalen zwarte peper en een snufje nootmuskaat
  6. een paar takjes tijm, vooral de blaadjes, of gedroogde tijm.
  7. optioneel: 50-75 gr feta of geitenkaas, gekruimeld
  8. Verder olijfolie of kokosolie om de groente te bakken.
Bereiding
  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat ijswater toe.
  2. Kneed het deeg, zo kort mogelijk, tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een half uurtje tot een uur rusten in de koelkast.
  3. Bak eerst de ui 3-4 minuten in een hete pan met olie op een eerst middelgroot en vervolgens een laag vuurtje. Let op dat de ui niet bruin wordt. Haal de ui uit de pan en laat afkoelen.
  4. Voeg in dezelfde pan de zoete aardappelblokjes en roerbak voor 5-6 minuten totdat de blokjes zacht worden, maar niet te zacht.
  5. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot ca. 5 mm, of leg het stukje voor stukje in een ronde bakvorm of een cakevorm.
  6. Klop de eieren los met de melk / room en kruid ze met zout, peper, nootmuskaat en tijmblaadjes.
  7. Verdeel de groente over de deegbodem op een manier die jij mooi vindt en schenk vervolgens het eimengsel over de groente. Verkruimel als je ervoor kiest de geitenkaas er boven op.
  8. Bak de taart 25 tot 30 minuten in de voorverwarmde oven.
Notities
  1. Heerlijk met een groene salade, tomatensalade of een salade met radijzen en ansjovis vinaigrette, zoals op de foto (zie recept op de site).
http://www.foodsandphotos.nl/

 ************************************************************************************************************

4. Zoete aardappel-pompoensoep

Klik hier om naar het recept te gaan

5. Kip met zoete aardappels in de oven

Klik hier om naar het recept te gaan

6. Frittata met zoete aardappels

Klik hier om naar het recept te gaan

7. Zoete aardappelkoekjes

Klik hier om naar het recept te gaan

8. Ottolenghi’s geroosterde zoete aardappels 

Klik hier om naar het recept te gaan

Print Friendly, PDF & Email
You may also like:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *