Aardappelgratin met tijm en ansjovis 

Heerlijk opwarmend gerecht voor elke gelegenheid! Ook als je niet gek op vis bent, proef je de smaak van de ansjovis bijna niet én heb je geen zout nodig want die levert er genoeg van.

Ingrediënten 

  • 400gr aardappels, in dunne schijfjes gesneden 
  • 150ml slagroom
  • 3-4 takjes oregano, alleen de blaadjes, of 1/2 tl gedroogde
  • 3-4 takjes tijm, alleen de blaadjes, of 1/2 tl gedroogde 
  • 1 ei 
  • 1 blikje ansjovis, grof gesneden 
  • 50gr Zwitserse Gruyère, of belegen kaas, geraspte 
  • zwarte peper naar smaak
  • 1 teentje knoflook, uitgeperst
  • roomboter om de ovenschaal in te vetten

ovenschaal (20 x 20 cm, ingevet)

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 170°C
  2. Klop de slagroom, de kruiden, de knoflook het ei, de ansjovis en de kaas door elkaar. Breng op smaak met wat peper. Meng alles door elkaar.
  3. Leg de aardappelschijfjes dakpansgewijs in de ovenschaal. Zo raakt elk plakje de onderkant en steekt het er ook een stukje bovenuit. Zo zorg je ervoor dat het romig van onderen en knapperig van boven is.
  4. Giet dit mengsel over de aardappelen en zet de schaal in de oven. Bak de gratin in 45-50 min gaar, totdat de bovenlaag mooi goudbruin is gekleurd. 

Bron: Foodies magazine 

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

2 Reacties

  1. Een verrassende metamorfose van een doorgaans saaie aardappel. Het wachten in de oven duurt natuurlijk even maar het is het wachten waard. Leuk idee, ansjovis als mediterane bron van zout. Genoten!

    1. Hartelijk dank, Ronald, toda raba! wat leuk om te horen en zo mooi verwoord…
      Het vergt inderdaad wat geduld maar is het wachten waard, ben mee eens. Én kan je altijd de plakken aardappels dunner snijden dan hoef je niet zo lang te wachten totdat je het gerecht…wegwerkt 😉

      Hartelijke groet,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.