Aardbeien tiramisu met blauwe bessen

Deze heerlijke nazomer vier ik met een heerlijk zomergerecht, mooi, lekker en heel eenvoudig om te maken! Tijd om afscheid nemen van mijn geliefde zomervruchten, niet voordat ik ze combineer in een feestelijk, heerlijk gerecht. Tiramisu…

Tiramisu is een klassiek Italiaans dessert dat pas vanaf 1980 in de Italiaanse woordenboeken verschenen is en een bekend lekkernij werd. De naam Tiramisu betekent letterlijk “trek me omhoog”, eigenlijk maak me blij, knap me op…en wordt zelfs aan herstellende zieke mensen gegeven om aan te sterkten. 

Tja, de klassieke ingrediënten van tiramisu zijn lange vingers, mascarpone, ei en koffie en dit is niet wat ik als diëtiste zou geven aan zieke of herstellende mensen mensen, tenzij jij hen gewoon wilt opvrolijken door hen een moment van puur geluk te geven. In deze zomerse versie van Tiramisu zit vers fruit en yoghurt waardoor dit gerecht voedzamer wordt. Uiteraard het blijft rijk aan suiker. Wil je een Lactose vrije tiramisu? Vervang dan de gewone yoghurt door Soja yoghurt, en de mascarpone door geklopte kokosroom of soja slagroom.  

Ingrediënten: 

  • 250 gr yoghurt (volle of Griekse)
  • 350 gr aardbeien
  • 150 gr blauwe bessen
  • 50 gr poedersuiker
  • 300 ml sinaasappelsap
  • 250 gr mascarpone
  • 250 gr langevingers (nog 1 1/2 pak), voor een glutenvrije variatie gebruik je glutenvrije lange vingers
  • 1 zakje vanille suiker

Bereiding:

  1. Meng de yoghurt, de mascarpone de helft van de poedersuiker en de vanille suiker door elkaar in een kom totdat het een glad mengsel is.
  2. Pureer vervolgens 200 gr aardbeien en meng deze met de andere helft poedersuiker.
  3. Neem een diep bord of kom en giet de sinaasappelsap daarin. Doop daar heel even de lange vingers in.
  4. Begin nu met het opbouwen van de tiramisu: Bedek de bodem van de ovenschaal met de lange vingers. Verdeel vervolgens de helft van het mascarpone-yoghurt mengsel over de lange vingers . Bedek deze laag me de aardbeien “puree” en vervolgd verdeel de rest van de lange vingers er boven op.. Verdeel ten slotte de rest van het mascarpone mengsel over de lange vingers laag
  5. Zet de schaal voor een paar uur in de koelkast om op te stijven. Bedek vervolgens de taart met de rest van de aardbeien en de blauwe bessen, of/en andere soort bessen.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

6 Reacties

    1. Dankjewel Lianne! En ik moet toegeven dat het idd heerlijk is, en omdat hij zo eenvoudig is om te maken heb ik hem sinds het plaatsten van het recept al 3 keer 😉
      Groetjes, Naomi

    1. Hoi Ina, ik kan het heel goed begrijpen dat je een alternatief voor geraffineerde suiker zoekt. Kokosbloesemsuiker is een optie, maar is minder zoet en zou de kleur kunnen veranderen. Ik zou honing proberen, of Maple syrup.
      Groetjes, Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.