Wat fijn om te ontdekken dat er nog minder suiker in deze verwennerij gebruikt kan worden. Heb je geen appels thuis maar wel peren, bosvruchten of ander zomers fruit? Ga je gang!
Volgens mij zou het zelfs lekkerder worden met wat anders dan we zo zijn gewend: de “alledaagse” appels 😉
Bij deze drie versies van deze Britse lekkernij: een klassieke appelcrumble, een gezondere appelcrumble met havermout en een Glutenvrije appelcrumble!
- 5 grote Granny Smith appels of andere friszoete appels
- 2 el rozijnen (en voor een zoete taart) of kokosbloesemsuiker of ahornsiroop of bruine rietsuiker
- 1 el citroensap
- ¼ tl kaneel
- 2 el walnoten of hazelnoten (optioneel)
- 100 gr bloem (gezeefd)
- 50 gr havermout
- 75 gr ongezouten roomboter
- 50 gr rietsuiker
- snuf zout (als je toevallig gezouten roomboter gebruikt, dan voeg je geen zout toe)
Versie 2: Gezondere appelcrumble
- 75 gr speltmeel of volkoren tarwemeel
- 75 gr havermout
- 50 gr walnoten/peccannoten/macadamie, gebroken
- 75 gr ongezouten roomboter of kokosolie
- 50 gr rietsuiker/palmsuiker/honing
- snuf zout (als je toevallig gezouten roomboter gebruikt, voeg je geen zout toe)
versie 3: Glutenvrije appelcrumble
- 50 rijstebloem
- 50 amandelmeel
- 50 quinoavlokken OF in plaats van deze drie: 150gr kastanjemeel, probeer deze ook eens uit!
- 100 zachte roomboter of kokosolie
- 50gr walnoten/pecannoten/macadamia, gebroken
- 50gr rietsuiker palmsuiker of honing
1. Verhit de oven tot 180 °C, gasovenstand 5
2. Meng eerst de droge ingrediënten in een grote kom (het zout, het meel, de bloemsoorten en eventueel de havermout met de honing/suiker). Voeg de boter toe en kneed met je handen of met de keukenmachine tot het mengsel kruimelig is. Voeg ten slotte de noten toe, indien ze deel uitmaken van de verkregen ingrediënten.
3. Schil de appels en verwijder de klokhuizen. Snij ze in blokjes of in partjes. Besprenkel de appelstukken met wat citroensap.
4. Strooi de kaneel over de appels en meng eventjes met elkaar. Leg ze op de bodem van een vierkante of ronde ovenschaal. Bestrooi eventueel nog met stukjes noot en/of rozijnen. Suiker is als je rozijnen toe voegt niet nodig, de keuze is aan jou!
4. Verdeel het kruimelmengsel over de appels. Bak de appelcrumble ongeveer 30 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant goudbruin wordt. De laatste 10 min laat je alleen het onderste warmte-element van de oven aan. Zo voorkom je dat de bovenkant aanbrandt en worden de appels zacht van binnen. De „kruimels” horen goudbruin te zijn maar niet donkerbruin.
Geniet!
Dit recept komt uit het nieuwe boek Gezonde wereldgerechten. Bestel het (door op dit bericht te reageren) vandaag nog en ontvang 15% korting!