Baba Ganoush met courgette van Ottolenghi

Net als groot fan van aubergine ben ik ook een groot fan van de courgette. De courgette is een heel veelzijdige groente, juist door zijn textuur en milde smaak. Je kan hem koken, bakken, grillen, vullen maar ook rauw eten. Hij is heerlijk in combinatie met knoflook, citroen, groenten zoals aubergine, paprika en tomaten, en kruiden zoals dille, basilicum, oregano en koriander. 

Een courgette (heet ook mergpompoen) is volgens Wikipedia de ongerijpte vrucht van de soort Cucurbita pepo uit de komkommerfamilie (Cucurbitaceae). Het Nederlandse woord courgette komt uit het Frans. Het is een verkleinwoord van courge, hetgeen merg betekent.

Het is makkelijk om courgette in jouw eigen moestuin te tellen, is zelf mij gelukt haha en kon ik om de 2-3 dagen een grote courgette plukken en gelijk gebruiken. Want heb ik geleerd, dat hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe er komen!
Het is heel eenvoudig om courgette in jouw eigen moestuin te tellen, is zelfs mij gelukt… Ik kon om de 2-3 dagen een grote courgette plukken en direct in de keuken gebruiken. Want heb ik geleerd, dat hoe meer je oogst, hoe meer nieuwe er komen! wat een feest.

De meest bekende courgette in Nederland is de groene, “Zucchini”, maar je hebt ook gele, witte, oranje en ronde. Zelf ben ik opgegroeid met de kleine, wat dunnen courgette, licht groen en wat intenser in smaak.

Een courgette blijft buiten de koelkast het langst goed. Bewaar de groente nooit op de tocht of bij tomaten, appels, bananen of peren. Deze vruchten scheiden het stofje ethyleen af, waardoor de courgette sneller rijpt en bederft. Courgette zijn het hele jaar in de winkel verkrijgbaar natuurlijk, maar uit de Hollandse grond zijn ze van feb t/m nov verkrijgbaar.

Een verse courgette is stevig en mooi glad, en is de schil niet beschadigd. Je ziet dat courgettes vers zijn aan de kleine, stekelige haartje op de schil en het steeltje zit nog vast aan de courgette.  

De courgettebloemen zijn ook eetbaar en zijn ook erg lekker. Je kan ze ook koken, bakken, frituren, grillen en…vullen;-). Als je courgettebloemen rauw wilt eten, kan dat, maar haal dan wel even de stamper eruit want deze is giftig!

De courgette is calorieën- en koolhydratenarm en levert een paar vitaminen op zoals C en B, vooral Foliumzuur en mineralen zoals Calcium en Kalium, ook al zijn dat geen grote hoeveelheden.

En zo maak je deze authentieke Baba Ganoush, met courgette uiteraard in plaats van met aubergine, het hoofdingrediënt bij dit klassieke Midden-Oosterse gerechtje.

Deze ingrediënten heb je nodig:

  • 4-5 courgettes (in totaal ongeveer 1,2 kilo)
  • 80 gram geitenyoghurt
  • 15 gram Roquefort, in fijne stukjes, of 25 Feta als je van Roquefort niet houdt, verkruimeld
  • 1 ei, los geklutst
  • 15 gram ongezouten boter
  • 1 el (20 gram) pijnboompitten
  • 1/2 theelepel urfachilivlokken of een snuf gewone chilivlokken
  • 1 theelepel citroensap
  • 1 teen knoflook fijngehakt of geperst (klein tot middelgroot)
  • 1/2 theelepel za’atar om te bestrooien

Bereiding:

  1. Verhit de oven op de hoogste stand. Leg de courgettes op een met bakpapier beklede bakplaat en gril ze 40-45 minuten totdat ze krokant en mooi bruin worden. Keer ze zo elke 15 minuten een slag om en gril ze zelfs als de schil open barst.
  2. Snijd vervolgens de courgette in de lengte doormidden en lepel het vruchtvlees eruit; Leg het vruchtvlees in een vergiet om uit te lekken. 
  3. Doe de geitenyoghurt, de roquefort en het ei in een kleine pan en verwarm alles zachtjes 3 minuten en roer regelmatig. 
  4. De yoghurt moet lekker warm worden, maar mag zeker niet koken! Zet de pan opzij en houd warm.
  5. Smelt de boter in een kleine sauteerden en bak de pijnboompitten 3-4 minuten op halfhoog tot laag vuur, onder regelmatig roeren. Tot ze goudbruin worden, maar niet zwart! Roer de chilivlokken en citroensap erdoor en zet ze opzij op een bord om af te koelen.
  6. Leg de courgettes in een mengkom met de knoflook, 1/3 tl zout en royaal versgemalen zwarte peper. Prak met een vork alles rustig door elkaar en spreid de puree uit op een grote platte schaal.
  7. Schep de warme yoghurt erop, sprenkel de warme chiliboter erover en bestrooi met de pijnboompitten. Strooi tot slot met za’atar en dien het meteen op eventuele met geroosterde pitabroodjes of cracker.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.