Ingredienten (voor 4 burgers):
Burgers
- 2 rauwe bieten
- 100 gram havermout
- 1 kleine ui
- 100 gram feta kaas (of tofu voor de veganiste versie)
- 1 knoflookteen, uitgeperst
- 1 ei
- 1 tl olijfolie
- handje grofgehakte basilicumblaadjes (ca 15gr)
- versgemalen peper en zeezout
- dikke sneden zuurdesembrood (2 p.p.)
toppings naar keuze:
- pittige saladesoort, zoals rucola of mosterdblad
- avocado
- mango
- grote tomaat
- rode ui
- alfalfa of tuinkers
- basilicumblaadjes
- Schil de uien, knoflook en de rauwe bieten (met een dunschiller of aardappelmesje)
- Snij de ui, knoflook en bietjes zeer fijn of rasp ze in de keukenmachine en doe in een mengkom.
- Voeg de havermout, het ei en de olijfolie toe en meng alles door elkaar.
- Voeg nu de fijngehakte feta, de basilicumblaadjes, grof peper en zeezout toe
- Nu wordt het leuk: kneed alles met je handen tot alles goed gemengd is.
- Zet een half uurtje apart zodat de havermout het vocht kan opnemen. Dit is belangrijk, zodat alle ingrediënten aan elkaar blijven hangen.
- Vorm nu 4 burgers van het bietenmengsel. Als het mengsel te nat is, voeg dan nog wat havermout toe. Is het mengsel te los, voeg dan nog een ei toe.
- Verhit een grill-/ of koekenpan op het vuur. Grill de bietenburgers ongeveer 5 minuten aan elke kant. Draai halverwege om tot ze goudbruin zijn.
Opmerkingen:
- Voorgekookte bietjes kunnen ook gebruikt worden, maar zijn zachter. Meer havermout toevoegen om consistentie beter te krijgen.
- Serveer met gegrild zuurdesembrood en leef je uit met je favoriete toppings.
- Eet erzoete aardappelfriet of gezonde wortelfrieten met komijnmayonaise naast.