Als je net als ik gek bent op blauwe bessen, op appels en……op taarten…dan is dit plaattaart recept, bekend als de Engelse “plate pie” hét taartrecept voor jou!
Het oorspronkelijke recept kwam ik in Foodies magazine uitgave oktober vorig jaar tegen. In dat recept werden er alleen blauwe bessen gebruikt, ik wilde de taart een Nederlandse “finishing touch” geven, vandaar ook appels toegevoegd en wat een heerlijk resultaat!
Deze ingrediënten heb je nodig:
Voor het deeg:
- 250gr bloem
- 100 gr poedersuiker
- 125 gr koude gezouten roomboter
- 1 eigeel
- 1-2 el ijskoud water
- nog boter om in te vetten
- 1 eidooier, 1 el melk om de taart te bestrijken
- 1 taart/pievorm van 20-22cm, ingevet
Voor de vulling:
- 400 gr blauwe bessen, vers of uit de diepvries
- 2 appels, geschild en in kleine blokjes gesneden
- 20 gr bruine rietsuiker
- 1/2 tl kaneel
- 1 el maizena
Bereiding:
- Doe alle ingrediënten voor het deeg in de keukenmachine. Bewerk tot een glad deeg met gebruik van de pulsknop. Voeg zo nodig wat ijswater toe. Kneed het deeg, zo kort mogelijk, tot een bol en dek het af met huishoudfolie. Laat het een half uurtje tot een uur rusten in de koelkast.
- Vermeng de bessen, appels, suiker, kaneel en maizena samen in een kom.
3. Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit tot hooguit 5 mm dik.
4. Leg het deeg over de bessen- appelvulling en snijd het overtollige deeg weg. druk de rand goed aan met een vork. Maak een kruisje in het midden van de pie zodat de stoom kan ontsnappen. Versier eventueel met het overschot van het deeg en bestrijk tenslotte met het ei-melk-mengsel.
5. Bak de taart in het midden van de voorverwarmde oven in ongeveer 45 min goudbruin en gaar.
Laat de taart afkoelen of serveer ze warm met een bolletje vanille-ijs erbij…Gewoon heerlijk!
Fijne Pasen 🙂