Cheesecake met een blauwe bessen topping

  

Met deze cheesecake maak ik mijn omgeving en zeker mezelf blij… Hij is lekker ook zonder een topping maar met zo een heerlijke, zoet-zure saus van blauwe bessen, is hij werkelijk niet te weerstaan. In het originele Amerikaans recept zit er alleen volvette roomkaas in. Ik gebruik graag volle Franse kaas als hoofdingrediënt in deze verrukkelijke feestelijke verleiding. 

Het maken van deze taart is niet moeilijk. Je hoeft geen eieren te splitsen en hebt genoeg aan één plastic mengkom en één handmixer. De bodem kan je dagen of weken van ten voren maken en zelfs al in een springvorm aandrukken, doe ik vaak, en dan blijft er alleen het maken van de vulling over.

En de vulling is binnen een paar minuten klaar! 

Geen eieren splitsen, alles in één mengkom en vervolgens de oven in.

Voor een eenvoudige topping kan je natuurlijk bessenjam gebruiken. Als je voor een lactose-vrije “cheese”cake wilt gaan, ga naar dit recept, combineer dit eventueel met de blauwe bessensausje en je hebt een heerlijke taart, die ook nog vrijwel gezond is.

Aan de slag dan. Deze ingrediënten heb je nodig: 150 gr Digestieve koekjes, eventueel Glutenvrij * 75 gr gezouten roomboter, heel zacht * 750 gr volle Franse kwark * 200gr roomkaas, bijvoorbeeld Philadelphia * 4 eieren * 150 gr witte basterdsuiker * 1 zakje vanillesuiker * 2 el maïzena * citroenrasp

Voor de topping: 300gr verse blauwe bessen of uit de diepvries (ontdooide) * 100ml water * 2 el suiker * 2 el maizena + 1 el water * sap van 1/2 citroen 

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175ºC minstens een half uurtje voordat de taart de oven in gaat.
  2. Verkruimel de koekjes of biscuitjes of de kaakjes met de handen of met een keukenmachine. Meng de kruimels met de zachte boter en de citroenrasp.
  3. Druk het kruimelbotermengsel stevig aan op de bodem van een ingevette springvorm, 24 cm. doorsnee. Nog een optie is om een springvorm met bakpapier te bekleden. Laat minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  4. Roer met een keukenmachine of een (hand)mixer de kwark goed glad samen met de suiker en de vanillesuiker. Voeg de rest van de ingrediënten (van de vulling) toe en roer alles goed door elkaar.
  5. Schep de vulling op de kruimelbodem. Bak 35 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de temperatuur tot 150 graden en bak nog 20-25 minuten. Laat geleidelijk afkoelen, eerst 5 min in een gesloten oven, vervolgens met de deur een beetje open en na 10 min buiten de oven.

6. Maak in de tussentijd de topping: bewaar zo’n 30 gr bessen voor garnering. Doe de rest van de blauwe bessen met het water, de citroensap en de suiker in een klein hoog pannetje.

7. Breng aan de kook en laat het vervolgens ongeveer 10 minuten koken op een laag vuur. Roer af en toe. Voeg de in water gemengde maizena toe, breng roerend zo een halve minuut aan de kook en zet het vuur uit. Laat goed afkoelen. 

8. Bestrijk de taart met de bessensaus, garneer met verse bessen en eventueel wat muntblaadjes.

Geniet!!

6 Reacties

  1. Afgelopen weekend gemaakt, echt verrukkelijk! Heb de topping met bessen uit de diepvries gemaakt.
    Dankjewel voor het delen!

    Groetjes,
    Arja

  2. Hallo Naomi

    In de ingrediëntenlijst staat bij de vulling sap van citroen en bij de gebruiksaanwijzing staat er rasp? En klopt het dat bij de vulling ook maizena in gaat?

    Gr. Tilyy

    1. Hoi Tilly,
      Hartelijk dank voor jouw reactie want ik heb het over het hoofd gezien. Bij de boden voeg je citroenrasp en bij de topping -sap. En dat klopt, bij de vulling gaat ook maizena in!

      Als je meer vragen hebt hoor ik het graag, succes&eet smakelijk alvast 😉

      Hartelijke groet,
      Naomi

  3. Heerlijk recept, vandaag gemaakt en het is ook gelukt! Ik heb alleen ipv maizena zakje dr Oetker pudding met vanille smaak toegevoegd, dat ik heb altijd in andere recepten gebruikt.

    1. Hoi Aleksandra,
      Hartelijk dan voor jouw leuk bericht!
      Lijkt me heerlijk met die pudding, wel misschien nog zoeter, zelf zou ik in dit geval wat minder suiker toevoegen aan het beslag.

      Hartelijke groet,
      Naomi

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.