Chili con carne, chili sin carne, con aubergine!

Chili con carne is een gezond stoofgerecht met bonen, dat oorspronkelijk uit Chili komt. Het is lekker als je het met tortilla chips eet, met een vers stuk brood of met rijst. Doordat vlees steeds minder populair is, komen er steeds meer alternatieven zonder vlees voor dit traditioneel Zuid Amerikaans gerecht en wordt het niet minder lekker. Zo kom je bijvoorbeeld steeds vaker zoete aardappels en aubergine in de chili sin carne tegen. Je komt sowieso andere soorten peulvruchten tegen zoals kikkererwten of sojabonen.

Als je de vegetarische chili con carne met bonen maakt, raad ik je aan om het met een graansoort te combineren, zoals rijst, mais of haver. Je lichaam krijgt dan complete eiwitten, alle aminozuren, binnen zoals in vlees en andere dierlijke producten. Je kan met dit gerecht echt eindeloos variëren! bijvoorbeeld: sperziebonen, maïskorrels, ananasstukjes, avocado, Griekse yoghurt erbij, kikkererwten ipv (deels van) de bonen en wat je heel vaak tegenkomt in een traditioneel Chili con carne recept: met rode wijn.

Zo maak je dit recept, met of zonder echt vlees. Dat zijn veel ingrediënten maar al met al weinig werk! 

Ingrediënten 

  • 1 grote rode ui of 2 sjalotjes, gesnipperd 
  • 3 stengels selderij, in plakjes gesneden 
  • 1 middelgrote wortel, gewassen en in kleine blokjes gesneden 
  • 1 aubergine, gewassen en in plakken gesneden of in blokjes van ca 2 cm
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst 
  • 1 gedroogd chilipepertje, fijngehakt (zonder zaadjes)-optioneel
  • 1  rode paprika, zaadjes verwijderd en in kleine stukjes gesneden. Optie: 1/2 rode paprika en een 1/2 gele paprika, in stukjes gesneden
  • 400 g rundergehakt, en voor de vegetarische variant vegetarisch gehakt naar keuze
  •  70 g tomatenpuree (1 klein blikje), liefst maar 20-22% geconcentreerd 
  • 400 g gepelde tomaten in blik (1 blik)
  • 1 klein bosje peterselie of koriander
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1 tl gedroogde tijm of oregano
  • 1 tl bruine rietsuiker
  • snuf chilipeper naar smaak
  • 200ml kraanwater
  •  400 gr bonen, bijv kidneybonen, bruine bonen of  witte bonen (naturel), uitgelekt
  •  2 laurierblaadje
  • olijfolie 

Bereiding: 

  1. Maak eerst de aubergine blokjes klaar: Rooster de blokjes mooi bruin in een hete grillpan. Leg ze vervolgens op keukenpapier. 
  2. Verwarm een pan met dikke bodem met de olijfolie. Fruit de ui glazig, voeg de wortelblokjes, de bleekselderij plakjes en de knoflook toe en bak nog een paar minuten mee.
  3. Voeg nu het gehakt toe en rul dit op hoog vuur.
  4. Voeg de paprikastukjes, de tomatenpuree, peper/chilipeper toe en bak kort mee. 
  5. Voeg de tomatenblokjes, de laurierblaadjes en een glas water toe.
  6. Breng het geheel weer aan de kook en laat de saus 20 minuten met de dekstel af en toe roerend op de pan zachtjes koken. 
  7. Voeg de uitgelekte bonen en de aubergine blokjes aan de pan toe, meng alles even met elkaar en kook/bak nog 5-6 minuten mee. 
  8. Breng ten slotte op smaak met zout en peper. Haal de laurierblaadjes er uit en gooi ze weg. Garneer met de peterselie-/korianderblaadjes en serveer warm. Nog lekkerder de dag daarna!

Print Friendly, PDF & Email

4 Reacties

    1. Hoi Leontien, de zoete aardappel hoort echter niet bij dit recept, de de gegrilde aubergine voeg je samen met de bonen aan de pan toe.
      Je kunt uiteraard zoete aardappels gebruiken, in kleine blokjes snijden en voegen bij of ipv de wortel aan de pan!
      Eet smakelijk 🙂
      Groetjes, Naomi

    1. Hoi,
      Mijn excuses dat ik nu pas reageer.
      Maar dat klopt, was vergeten om het toe te voegen, nu wel;-)
      Samen met de wortelblokjes voeg je de selderij toe!

      Hartelijke groet,
      Naomi

Laat een antwoord achter aan Naomi de Jong Reactie annuleren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.